Οι Αδελφοί Superbrands

Μια μέρα, το μάθημα της Χημείας επιφύλαξε την «άχρηστη πληροφορία» που, όμως, εντυπώθηκε στο μυαλό μου πολύ περισσότερο από άλλες χημικές ενώσεις.

Οι Αδελφοί Superbrands

Τη θυμάμαι ανεξίτηλα εδώ και χρόνια, ενώ σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ οτιδήποτε άλλο πέρα από το «υδρογόνο δύο οξυγόνο» και το «διοξείδιο του άνθρακα».

«Το σαμπουάν Om-Orτο ξέρετε. Της Adelco». Ναι, το ξέραμε. «Ούτε Γάλλοι ούτε Ιταλοί. Η Αντέλ-κο είναι η εταιρεία των Αδελφών Κολοκοτρώνη από τη Σμύρνη. Το Ομ-όρ που λούζεις τα μαλλιά σου, δεν σημαίνει ομορφιά. Όμηρος και Ορέστης, Ομ-Ορ.»

Τα αδέλφια από τη Σμύρνη έγιναν «μάρκα», συγχωνεύοντας τ’ όνομά τους στη βίντατζ πλέον καλλυντική δημιουργία τους. Ο Όμηρος κι ο Ορέστης.

Με αφορμή το μάθημα της Χημείας, τα“superbrands” που αντανακλούν τη «χημεία» μεταξύ αδελφών: Οι αδελφοί Lumière, ο Λουί και ο Ογκίστ, με την πρώτη κινηματογραφική μηχανή τους. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί το 1895 να λέγεται προφητικά η φράση“and the Oscar goes to… Louis and Auguste.”

Οι αδελφοί Ράιτ έδωσαν μία ακόμη εκρηκτική «χημική ένωση», με το πρώτο αεροπλάνο τους και με την πρώτη ανθρώπινη πτήση. Ο Όρβιλ και ο Ουίλμπουρ.Το Μετάλλιο των Αδελφών Wright απονέμεται σε «εφευρετικούς αεροναυτιλόμενους» προς τιμήν τους.

Τη λογοτεχνική χημική ένωση την πέτυχαν οι Αδελφοί Γκονκούρ, που ένωσαν τη γραφή τους κι έμειναν ενωμένοι στο PrixGoncourt. O Edmond και ο Jules έγιναν Βραβείο.

«Ώσμωση ιδεών» θα το έλεγε ίσως ο χημικός μας που αγαπούσε τις μεταφορές.