Απονέμεται το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» με λαμπρές παρουσίες στη Ροτόντα

Ας φανταστούμε την Ευρώπη σαν ένα εύρωστο δένδρο. Οι καρποί του αφορούν την οικονομία, οι ρίζες του όμως είναι οι κοινές καταβολές που κάνουν όλους τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου να αισθάνονται πολιτισμική συγγένεια. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν θα είναι τα αγαθά αλλά οι αξίες που θα μας κρατήσουν […]

Απονέμεται το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» με λαμπρές παρουσίες στη Ροτόντα

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θέλει να ενδυναμώσει την αλληλοκατανόηση των διαφορετικών λαών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τη σημερινή Ευρώπη. Η φωτογραφία από την περυσινή απονομή στη Ροτόντα.

Ας φανταστούμε την Ευρώπη σαν ένα εύρωστο δένδρο. Οι καρποί του αφορούν την οικονομία, οι ρίζες του όμως είναι οι κοινές καταβολές που κάνουν όλους τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου να αισθάνονται πολιτισμική συγγένεια. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν θα είναι τα αγαθά αλλά οι αξίες που θα μας κρατήσουν εμάς τους Ευρωπαίους όρθιους και ενωμένους. Στη σφυρηλάτηση του πολύτιμου παρελθόντος μας που ξεκινάει από την προϊστορία και περνάει από το Βυζάντιο στην εποχή μας, η Ελλάδα έχει τη δική της ξεχωριστή θέση. Λογικό ήταν λοιπόν η πατρίδα μας να είναι ο τόπος που θα απονέμεται ένα ξεχωριστό βραβείο, θεσμοθετημένο το 2020 για να αναδείξει προσωπικότητες, φορείς και ιδέες που τιμούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και όσους εργάζονται για την εμβάθυνσή της, τη συνολική κοινωνική ευημερία και πρόοδο.

Πρόκειται για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» που θέλει να ενδυναμώσει την αλληλοκατανόηση των διαφορετικών λαών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τη σημερινή Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από ηγετικές φυσιογνωμίες από την πολιτική, την τέχνη, τα γράμματα και το επιχειρείν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι και της Διοικούσας Επιτροπής, ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Ροτόντα, ένα μνημείο του 4ου αιώνα μ.Χ. που αποτυπώνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο οικοδόμημα τις ιστορικές μεταβάσεις που έκριναν τη μοίρα της ηπείρου μας. Η ονοματοδοσία του βραβείου μάς γυρίζει πίσω στον 10ο μ.Χ. αιώνα και σε μια Βυζαντινή αυτοκράτειρα που συνέβαλε με τα έργα της στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Πέρυσι το βραβείο εστίασε στην εκπαίδευση και απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 θα αποδοθεί το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τον δρα Ουγκούρ Σαχίν και τη δρα Οζλέμ Τουρετσί. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η τελετή του 2021 θα φέρει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» από όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς που θα μας επισκεφθούν είναι η Μάρι Μακάλιζι, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Τάρια Χάλονεν, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, η Ρίτα Ζιούσμουτ, πρώην πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και ο σερ Ιβάν Ρότζερς, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την παρουσίαση της τελετής απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα κάνει ο δημοσιογράφος και διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς.

Το φετινό βραβείο εστιάζει στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία, πώς παρεμβαίνει αποφασιστικά και καθοριστικά σε κρίσιμες καταστάσεις και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό ακριβώς το πνεύμα της εργασίας προς το κοινό καλό αναγνωρίζεται στη συμβολή του ζευγαριού που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Πρόκειται για δύο επιστήμονες-παράδειγμα προς μίμηση, που αποτελούν έμπνευση για νέους από όλον τον κόσμο για τη σκληρή, αδιάλειπτη προσπάθειά τους να αντιμετωπιστεί μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση. Κατά τη φετινή βράβευση θα ανακοινωθεί και η θεσμοθέτηση συζητήσεων για καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες. Ετσι, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί το πρώτο πάνελ με τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης».

tin-tetarti-aponemetai-to-vraveio-aytokrateira-theofano-me-lampres-paroysies-sti-rotonta0

Οι φετινοί νικητές του βραβείου δρ Οζλέμ Τουρετσί και δρ Ουγκούρ Σαχίν.

tin-tetarti-aponemetai-to-vraveio-aytokrateira-theofano-me-lampres-paroysies-sti-rotonta2
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Βραβείου, Σταύρος Ανδρεάδης.
tin-tetarti-aponemetai-to-vraveio-aytokrateira-theofano-me-lampres-paroysies-sti-rotonta4
Ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι στο βήμα της περυσινής εκδήλωσης.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110