Η μικρή ιστορία του τηλεφώνου

Ο Ξέρξης και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Περσικού κράτους κόμπαζαν για τις «τηλεπικοινωνίες» τους τον καιρό που εισέβαλαν στην Ελλάδα αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τις ατίθασες πόλεις-κράτη.

Η μικρή ιστορία του τηλεφώνου

Και η αλήθεια είναι ότι χάρις στο πυκνό δίκτυο από φρυκτωρίες ένα νέο εξαπλωνόταν πολύ γρήγορα ως τα βάθη της Ασίας. Ωστόσο οι φρυκτωρίες δεν ήταν καινοτομία των Περσών καθώς όλοι ξέρουμε ότι η πτώση της Τροίας αρκετούς αιώνες νωρίτερα μεταδόθηκε με τον ίδιο πάνω-κάτω τρόπο, σύμφωνα με τον τραγικό μας ποιητή Αισχύλο. Ένα δίκτυο με τρεις εξάδες φρυκτούς (πυρσούς) κάλυψε μια απόσταση 550 χιλιομέτρων μέσα σε μια νύχτα! Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία των τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στη μαγική συσκευή που σήμερα ονομάζουμε τηλέφωνο. Το ΦΩΣ παρουσιάζει την Ιστορία αυτής της ανακάλυψης που άλλαξε δια παντός τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

Πολλοί ήταν εκείνοι που ονειρεύονταν ένα μηχάνημα για να μεταφέρουν ήχους σε μεγάλη απόσταση αλλά αυτός που το πέτυχε ήταν ο Σκωτσέζος φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876, σε ηλικία 29 ετών. Ο Μπελ γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και ο πατέρας του ήταν γνωστός ρήτορας της εποχής με 200 εκδόσεις βιβλίων για την βελτίωση της παιδείας των κωφαλάλων. Στις 7 Μαρτίου 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α έδωσε στον Μπελ το σχετικό δίπλωμα που κατοχύρωνε τη συσκευή που μετέδιδε τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς.Η συσκευή που εφηύρε ο Μπελ χρησίμευε για επικοινωνία μόνο σε κοντινές αποστάσεις αλλά χάρις στην εφεύρεση του μικροφώνου από τον από τον Αμερικανό Ντέιβιντ Έντουαρντ Χιουζ (David Edward Hughes) ένα χρόνο αργότερα το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μακρινών αποστάσεων. Είναι μια σημαντική στιγμή της παγκόσμιας τεχνολογίας που θα αλλάξει το χάρτη των ανθρώπινων σχέσεων, της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των πολεμικών αναμετρήσεων. Χωρίς υπερβολή η Ιστορία της ανθρωπότητας χωρίζεται στα δύο από αυτή την εφεύρεση. Η συσκευή του Μπελ που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές θα εκμηδενίσει δια παντός τις αποστάσεις. Είχε βέβαια προηγηθεί το 1838 η εφεύρεση του Σάμιουελ Μορς, ο περίφημος τηλέγραφος, που εξασφάλιζε μια επικοινωνία χάρις στα τηλεγραφήματα, έστω και με φειδώ στις λέξεις, όμως η ζωντανή συνδιάλεξη μέσω τηλεφώνου έφερε όντως μια άλλη διάσταση στη ζωή μας.

Το τηλέφωνο στην Ελλάδα

Οι τηλεπικοινωνίες στο Νέο Ελληνικό κράτος είναι μια περιπέτεια που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η Ελλάδα υποδέχεται το

1859 με το ενθουσιώδες νέο της τηλεγραφικής σύνδεσης Αθήνας-Πατρών μέσω Αιγίου. Λίγες μέρες αργότερα Βαυαροί τεχνικοί συνδέουν τηλεγραφικά την πρωτεύουσα με τον Πειραιά. Στην δεκαετία του 1870 επεκτείνεται το τηλεγραφικό δίκτυο με υπόγεια καλώδια σε όλη τη χώρα. Το 1892 έρχεται η ώρα του τηλεφώνου καθώς η κυβέρνηση Τρικούπη ψηφίζει τον νόμο περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας και θεσμοθετεί το μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών και το τηλεφωνικό απόρρητο. Από το σημείο αυτό μέχρι το 1949 που ιδρύεται ο γνωστός μας ΟΤΕ, η ελληνική επικράτεια θα γνωρίζει όλο και περισσότερες κατακτήσεις στον τομέα της επικοινωνίας. Για παράδειγμα το 1920 καταγράφηκαν 5.267 τηλέφωνα και 100.000 συνδιαλέξεις σε όλη τη χώρα. Η ανάγκη της ζωντανής επικοινωνίας είναι προφανής και η τεχνολογία αγωνίζεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες. Για να αντιληφθεί κανείς την εξέλιξη των εποχών, το 1981 λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα 2.352.905 συσκευές και 3 χρόνια αργότερα ένα εκατομμύριο επιπλέον γραμμές στη διάθεση του Έλληνα καταναλωτή. Με τον τρόπο αυτό αντιστοιχούσε ένα τηλέφωνο σε τρεις κατοίκους, όπερ σήμαινε ότι υπήρχε ακόμα περιθώριο για ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών.