Δημήτρης Καμπόσος: «Ο Ολυμπιακός πάντα εκπροσωπούσε τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους»

Ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, μιλάει στο «ΦΩΣ» για το σκληρό lockdown στην περιοχή, αλλά και τη μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό.

Δημήτρης Καμπόσος: «Ο Ολυμπιακός πάντα εκπροσωπούσε τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου είχαν πει ότι ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, που εκλέγεται από το 2011 εκεί, είναι τρελός Ολυμπιακός. Τον είχα υπόψη. Τώρα λοιπόν, με το σκληρό λοκντάουν που δόθηκε στην περιοχή, μίλησα για πρώτη φορά μαζί του. Το 2014 εκλέχθηκε και πρόεδρος των δημάρχων της Πελοποννήσου και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2019.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/1/2021

Πείτε μου για το δημοτικό κλειστό κολυμβητήριο που ετοιμάζετε στο Άργος.

Το κολυμβητήριο για τους δημότες αλλά και τους αθλητές των συλλόγων στην πόλη ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πράξη από τη δημοτική αρχή μας. Ένα υπερσύγχρονο κλειστό κολυμβητήριο που θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας όλο τον χρόνο και θα μπορεί να φιλοξενεί και αγώνες εθνικού επιπέδου. Αναμένουμε τη λήξη της καραντίνας, ώστε να παραδοθεί στον κόσμο και να ενισχύσουμε με ένα τόσο σημαντικό έργο τον αθλητισμό που υπεραγαπώ.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τον αθλητισμό;

Η εμπλοκή μου με τον αθλητισμό ξεκίνησε ως αθλητή στίβου στις ταχύτητες. Είχα καλές επιδόσεις, με διακρίσεις ακόμα και σε πανελλήνιο επίπεδο, κάτι το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Σπούδασα στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών και σε τέσσερα χρόνια πήρα πτυχίο με άριστα καθώς και με άριστα πήρα την ειδικότητά μου. Διορίστηκα καθηγητής φυσικής αγωγής και εργάστηκα σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα. Η εμπλοκή μου με την προπονητική στον στίβο είχε ως αποτέλεσμα να αναδείξω αρκετούς αθλητές πανελληνιονίκες. Το 1989 ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση, έφτιαξα το πρώτο γυμναστήριο στον δήμο του Παλαιού Φαλήρου. Το 1996 έκανα τη δεύτερη εμπορική επιχείρηση πάνω σε μηχανήματα γυμναστικής, εισαγωγές και εμπόριο. Το 1999 έφτιαξα στην Ελλάδα τον πρώτο ηλεκτρονικό δαπεδοδιάδρομο. Τότε άρχισαν οι εξαγωγές, δούλεψα με Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σερβία, Κύπρο (έφτιαξα πολλά γυμναστήρια στη Μεγαλόνησο), με τα Αραβικά Εμιράτα, με Ντουμπάι. Στην Ελλάδα έδωσα μηχανήματα σε όλα σχεδόν τα γυμναστήρια (και ήταν πάνω από 1.500 πανελλαδικά). Το 2007 έφτιαξα το μηχάνημα infra red και πήρα ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΟΒΙ). Μου ζητήθηκε το 2008 να πουλήσω σε ξένη εταιρεία την πατέντα μου -που είναι κατοχυρωμένη έως το 2027- έναντι μεγάλου ποσού, αλλά δεν την πούλησα.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση στο Άργος;

Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στο Άργος. Εδώ έκανα την οικογένειά μου, σε αυτόν τον τόπο μεγάλωσα. Πάντα με ενοχλούσε όταν έλεγαν ότι το Άργος είναι μια άσχημη πόλη που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον επισκέπτη. Με πλήγωνε. Μα περισσότερο με πλήγωνε που οι περασμένες δημοτικές αρχές περιορίζονταν στα απολύτως απαραίτητα, μια λάμπα, μια γούβα και ως εκεί. Αυτό με οδήγησε να ασχοληθώ με τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής με σύνθημα «Οραματίζομαι έναν άλλον κόσμο, αυτόν που τόσα χρόνια μάς στέρησαν». Και αυτό το μότο έχω γραμμένο πάνω στο γραφείο μου, ώστε να το βλέπω κάθε μέρα και να γίνεται οδηγός! Με κάνει περήφανο το ότι η νέα γενιά έχει αγαπήσει ξανά τον τόπο της. Χαίρομαι σαν παιδί όταν βλέπω τους νέους να ποστάρουν με καμάρι φωτογραφίες από το νέο αναπλασμένο κέντρο της πόλης. Το Άργος αλλάζει, εκσυγχρονίζεται, γίνεται αυτό που αξίζει λόγω της Ιστορίας του. Μιας τεράστιας Ιστορίας κοντά στα 6.000 χρόνια! Τα έργα που έχουμε κάνει έχουν στόχο να δώσουν στον ιστορικό μας δήμο την αίγλη που του αξίζει.

Είστε συγκρουσιακός τύπος, πάντως, έτσι έμαθα.

Είμαι ένας άνθρωπος με αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν αντέχω το άδικο και ειδικά αν αφορά τα συμφέροντα των δημοτών μου. Μπορώ να τα βάλω με οποιονδήποτε για να διαφυλάξω τα δικαιώματα του δήμου μου και όσων εκπροσωπώ. Βέβαια, είμαι και από τους ανθρώπους που τιμώ τρεις λέξεις, «ευχαριστώ», «συγγνώμη» και «συγχαρητήρια».

Είστε Ολυμπιακός;

Είμαι και στο ζώδιο Λέων και στην ομάδα, δηλαδή Ολυμπιακός! Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι να στηρίζω με πάθος την ομάδα του Πειραιά -καμιά φορά και με υπέρμετρο πάθος θα έλεγα-, αλλά με τα χρόνια πέρασα από τη Θύρα 7 σε άλλες θύρες όπου με πιο ήπια αισθήματα στήριζα και στηρίζω την ομάδα μας. Ο Ολυμπιακός πάντα εκπροσωπούσε τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους. Ο Ολυμπιακός ήταν η προσμονή μου τις Κυριακές με Κελεσίδη, Σιώκο, Γκλέζο, Γκαϊτατζή, Συνετόπουλο, Δεληκάρη, Παμπουλή, Υβ Τριαντάφυλλο, Λοσάντα, Κρητικόπουλο, στο ραδιόφωνο να ακούμε τους αγώνες και το βράδυ στης γιαγιάς μου το σπίτι -εμείς δεν είχαμε τηλεόραση- «Αθλητική Κυριακή» με Διακογιάννη και Φουντουκίδη. Ευχαριστώ πολύ τον Ολυμπιακό!

Γιατί;

Για τις χαρές που μου έδωσε από παιδάκι, που με έκανε μαζί με τα άλλα εκατομμύρια Ολυμπιακούς να χαρούμε Κύπελλα και πρωταθλήματα. Ακούω ακόμα τα δεκάδες τραγούδια που έχουν γραφτεί για την ομάδα μας και συλλαμβάνω τον εαυτό μου να τα σιγοτραγουδάει και οι αναμνήσεις να με οδηγούν στα φτωχά αλλά όμορφα παιδικά χρόνια. Η φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο ήταν και είναι πάντα η μεγάλη μου αγάπη. Ο Ολυμπιακός για εμένα είναι από τα πράγματα που μου δίνουν χαρά! Είναι μεγάλη ομάδα με εξαίρετα ταλέντα, σπουδαίο πρόεδρο και υπέροχο λαό. Εύχομαι πάντα να μας δίνει νίκες. Σε ευχαριστώ πολύ Ολυμπιακέ που με μπόλιασες με το πείσμα σου για νίκες και διακρίσεις!

Πείτε μου περισσότερα για το κολυμβητήριο στο Άργος, γιατί εμείς το περιμένουμε επί δεκαετίες στον Πειραιά.

Πρόκειται για κλειστό κολυμβητήριο που κατασκευάστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Άργους – Μυκηνών, σε εκτός σχεδίου περιοχή και εμβαδόν οικοπέδου 10.966,41 τ.μ.! Το κτίριο εμβαδού 1.397,04 τ.μ. έχει κλειστή δεξαμενή κολύμβησης διαστάσεων 25,03 x 16.00 μ. και βάθος - 2.00 μ. και μια δεξαμενή εκμάθησης διαστάσεων 8,00 x 5,00 μ., καθώς και κερκίδες 115 θέσεων. Περιμετρικά του κτιρίου διαμορφώνονται ζώνες πρασίνου, παιδική χαρά, χώροι περιπάτου και υπαίθριοι χώροι στάθμευσης. Το κολυμβητήριο διαθέτει: δύο κλειστές πισίνες (κολύμβησης και εκμάθησης) με τον περιμετρικό διάδρομο κυκλοφορίας, αποδυτήρια ανδρών, γυναικών και παιδιών, γραφείο διοίκησης, ιατρείο, αποθήκη οργάνων-εξοπλισμού, κυλικείο, WC, χώρο ειδών καθαριότητας, αποθήκη. Αν και πολλοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την παρούσα δημοτική αρχή, μεταξύ αυτών και η αντιπολίτευση που ψήφισε «όχι», ένα σπουδαίο έργο πνοή ζωής για τον τόπο, τον αθλητισμό και την κοινωνία μας θα παραδοθεί με το τέλος της καραντίνας.

Πώς εξασφαλίσατε χρηματοδότηση;

Από χρήματα που εξοικονομήσαμε από πόρους του δήμου, δίνοντας από την πρώτη θητεία μας μεγάλη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών, προτάσσοντας αυτήν την αναγκαιότητα, η οποία ήταν αίτημα δεκαετιών των δημοτών μας!

Για τι πράγματα φημίζεται η περιοχή σας; Πείτε μου τι μπορεί να κάνει κάποιος εκεί.

Ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, το Άργος συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων Πόλεων της Ευρώπης και έχει να προτείνει στον επισκέπτη πλήθος μνημείων από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους. Μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια. Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και νεοκλασικά κτίρια. Το Αρχαίο Θέατρο του Άργους που είναι παλαιότερο της Επιδαύρου, το Βυζαντινό Μουσείο στο κέντρο της πόλης αλλά και οι φυσικές ομορφιές του για χειμερινές και καλοκαιρινές αποδράσεις. Το ορεινό χωριό της Καρυάς και ο Αχλαδόκαμπος όπου λειτουργεί δημοτικός ξενώνας που έχουμε δημιουργήσει. Επίσης το παραλιακό μας τόξο από το ψαροχώρι της Νέας Κίου, τους Μύλους και το πανέμορφο Κιβέρι για οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές με όμορφες παραλίες και καθαρά νερά. Οι πολύχρυσες Μυκήνες που είναι ένα μνημείο που επιβάλλεται κάποιος να επισκεφθεί στη ζωή του. Επίσης ο εύφορος αργολικός κάμπος αποτελεί μία από τις περιοχές όπου καλλιεργούνται κατεξοχήν πορτοκάλια και παράγεται η μισή εθνική παραγωγή! Χιλιάδες στρέμματα με πορτοκαλεώνες στολίζουν την περιοχή, από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο τα δέντρα είναι γεμάτα πορτοκάλια.

Πώς προέκυψε στην περιοχή το πρόβλημα με τον κορονοϊό; Σας έδωσαν σκληρό λοκντάουν ειδικά εκεί. Ενώ την είχατε γλιτώσει τους προηγούμενους μήνες.

Από την αρχή που έπληξε η πανδημία τη χώρα μας τολμώ να πω ότι οι Αργείοι ακολούθησαν όλες τις οδηγίες των ειδικών και δεν είχαμε προβλήματα. Επίσης εμείς ως δήμος κάναμε όλα τα προβλεπόμενα, απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους, σε σχολικές μονάδες, ενισχύσαμε το νοσοκομείο του Άργους με μηχάνημα άμεσης ανίχνευσης του κορονοϊού. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είχαμε κάποια κρούσματα σε κοινότητες Ρομά που ήταν δύσκολο να ελέγξουμε. Όμως πλέον η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Τρέλες που έχετε κάνει για τον Ολυμπιακό; Κάτι αξέχαστο;

Πολλές τρέλες, τις οποίες όμως δεν θα πω λόγω... θέσεως! (γελάει).

Πρώτες παιδικές αγάπες στο ποδόσφαιρο;

Οι πρώτες ποδοσφαιρικές αγάπες μου ήταν ο Γιώργος Σιδέρης, ο Δεληκάρης, ο Γαλάκος και φυσικά ο Αναστόπουλος! Με έκαναν να αγαπήσω το ποδόσφαιρο με το ταλέντο και το πείσμα τους.

Από πού βγήκε το «Αιδώς Αργείοι»;

Η φράση «Αιδώς Αργείοι», που σε απλά ελληνικά σημαίνει «Ντροπή (σας) Αργείοι», χρησιμοποιείται απαξιωτικά ως επίπληξη σε ομάδες ανθρώπων όταν λένε ή κάνουν πράγματα ντροπιαστικά. Η φράση ειπώθηκε δύο φορές στην «Ιλιάδα» του Ομήρου και αναφέρεται σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στους καταγόμενους από το Άργος, καθώς «Αργείους» και «Δαναούς» αποκαλούσαν ολόκληρο το στράτευμα των Αχαιών. Ο πρώτος που φώναξε αυτήν τη φράση είναι ο Στέντορας (ο τελάλης με τη… στεντόρεια φωνή) στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους Έλληνες να δείξουν θάρρος στον αγώνα εναντίον των Τρώων, μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα από τη μάχη.

Τι δύναμη είχε η περιοχή στην αρχαιότητα;

Το Άργος έχει μία Ιστορία κοντά στα 6.000 χρόνια. Έγινε η αρχαιότερη στην Πελοπόννησο οργανωμένη δωρική πόλη-κράτος, αναλαμβάνοντας ηγετική θέση στον πολιτισμό της Αργολίδας και της Πελοποννήσου, έχοντας σκληρό ανταγωνισμό με τη Σπάρτη. Τον 9ο αιώνα π.Χ. το Άργος κυβερνάται από τους Τιμενήδες, που καυχώνται για την απευθείας καταγωγή τους από τον Ηρακλή και γίνεται το επίκεντρο των ιστορικών και πολιτιστικών εξελίξεων ολόκληρης της περιοχής.