«Όνειρο ετών για την Τζια ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο»

Η δήμαρχος της Τζιας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μιλάει στο ΦΩΣ για ένα όνειρο ετών. Νησί τόσο κοντά στην Αττική, με 2.500 μόνιμους κατοίκους και δεν έχει γήπεδο ποδοσφαίρου 11x11! Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και την επιστολή του τέως Δημάρχου, Στέφανου Λέπουρα.

«Όνειρο ετών για την Τζια ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο»

Το «ΦΩΣ» δέχτηκε μια επιστολή από τον τέως δήμαρχο Κέας και τέως έπαρχο, τον κ. Στέφανο Λέπουρα, ο οποίος εξιστορούσε το πρόβλημα του νησιού και τις χρόνιες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας να φτιάξει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Μας έστειλε και μια φωτογραφία με την ομάδα βετεράνων του νησιού, στην οποία έπαιξε σε φιλικό ο Νίκος Βαμβακούλας, καθώς το Λαύριο ~από το οποίο κατάγεται ο Βαμβακούλας~ είναι πολύ κοντά στην Τζια. Βρήκα τη δήμαρχο του νησιού, τη Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία όχι μόνο είναι ξύπνια, αλλά είναι και μαχήτρια, τα «χώνει»!

Πόσο καιρό είστε δήμαρχος στην Τζια;

Ένα χρόνο. Από πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Με κομματική υποστήριξη;

Όχι. Κατεβήκαμε ως ενεργοί πολίτες, χωρίς καμία κομματική παράταξη, ως μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Χωρίς ταμπέλα. Ο στόχος ήταν να δούμε μια καλύτερη μέρα για τον τόπο μας, παίρνοντας τις τύχες του νησιού στα χέρια μας.

Πόσους μόνιμους κατοίκους έχει η Τζια;

Έχει 2.500, με την απογραφή του 2011. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται. Ειδικά αυτό το καλοκαίρι το νησί πήγε πολύ καλά, ο τουρισμός δούλεψε πολύ.

Αυτό είναι ενδιαφέρον.

Ναι, αναλόγως της δυσχερούς κατάστασης στον τουρισμό φέτος για την Ελλάδα, η Τζια πήγε πολύ καλά. Δεν περιμέναμε τόσο κόσμο!

Το μεγάλο ατού ότι είναι κοντά στην Αττική.

Βεβαίως. Είχαμε κάνει και καλή προώθηση του νησιού.

Πόση ώρα είναι με το πλοίο από το Λαύριο;

Μία ώρα και 10 λεπτά.

Η τιμή του εισιτηρίου;

Είναι 11 ευρώ το ατομικό και εξαρτάται το αμάξι. Ένα μέσο αυτοκίνητο είναι στα 25-30 ευρώ.

Είχατε κρούσματα κορονοϊού ή θάνατο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία;

Όχι, ούτε ένα!

Ποια είναι τα προτερήματα του νησιού σας; Έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, μαθαίνω.

Η Τζια έχει αναπτυχθεί. Ο στόχος ήταν να γίνει πιο φιλόξενη φτιάχνοντας καλύτερες υποδομές, αλλά να μη χάσει την ταυτότητά της. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα. Να μη χάσει τη φυσιογνωμία της η Τζια. Είναι νησί με κτηνοτροφία, βγάζουμε τα δικά μας προϊόντα και έχουμε όμορφες παραλίες. Και τώρα το φθινόπωρο η ενδοχώρα του νησιού είναι πολύ ωραία, υπάρχουν εξαιρετικά μονοπάτια που καταλήγουν σε παραλίες.

Πάμε τώρα στο πρόβλημα με το γήπεδο ποδοσφαίρου.

Έχουμε τεράστιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις αθλητικές υποδομές μας. Έχουμε προσπαθήσει πολύ, αλλά δεν βοηθά το αθηνοκεντρικό κράτος. Είναι 2 χρόνια τώρα που έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για τη μελέτη και κατασκευή γηπέδου, αλλά έχουμε πρόβλημα με την ΕΕΤΑ.

Τι είναι η ΕΕΤΑ;

Υπηρεσία του Δημοσίου, που αναλαμβάνει να στηρίξει τους μικρούς δήμους που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία. Μας έχει πάρει 2 χρόνια για ένα γήπεδο 11x11, που είναι όνειρο ετών για την Τζια.

Έχετε διαβάσει την επιστολή που μας έστειλε ο κ. Λέπουρας, ο τέως δήμαρχος και τέως έπαρχος;

Ναι, είναι αλήθεια αυτά που αναφέρει. Εδώ και 10 χρόνια είχε εγκριθεί κονδύλι 500.000 ευρώ για το γήπεδο, αλλά ναυάγησε όταν έγινε ο «Καλλικράτης» και καταργήθηκε η Νομαρχία Κυκλάδων και το Επαρχείο Κέας. Υπάρχει μια ακαδημία νέων στο νησί που κάνει προπονήσεις σε ιδιωτικό γυμναστήριο 5x5 και την ακαδημία αυτή την έχει βοηθήσει ο Ολυμπιακός. Επίσης έχουμε κι εμείς ολοκληρώσει ως δήμος ένα μικρό γήπεδο 5x5. Αλλά δεν φτάνουν αυτά. Είναι όνειρο χρόνων και ανάγκη για τη νεολαία να έχουμε επιτέλους ένα κανονικό γήπεδο 11x11.

Τι ζητάτε; Και από ποιους;

Έχουμε εξασφαλίσει 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που είναι πρόγραμμα χρηματοδότησης για δήμους. Πρέπει να τελειώσουν επιτέλους οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε ώστε να κατασκευαστεί το γήπεδο.

Άλλα νησιά στο μέγεθός σας έχουν γήπεδο;

Ξέρω ότι κάποια γειτονικά νησιά έχουν. Εμείς δεν θέλουμε να φτιάξουμε μία αλάνα με δύο γκολπόστ. Θέλουμε να έχει χλοοτάπητα, αποδυτήρια και εξέδρες.

Πόσο κόσμο θα έχουν οι εξέδρες;

Θα έχουν 360 θέσεις. Μένουν 2.500 μόνιμοι κάτοικοι εδώ. Είναι άνθρωποι με παιδιά. Το έχουμε ανάγκη.

Πόσα σχολεία έχει το νησί;

Έχουμε 3 Δημοτικά σχολεία, 3 Νηπιαγωγεία, 1 Γυμνάσιο- Λύκειο και 1 ΕΠΑΛ (Επαγγελματικό Λύκειο). Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο τους και όχι να βλέπουν τις μεγάλες πόλεις ως τη Γη της Επαγγελίας.

Τι γίνεται με το οδικό δίκτυο; Πριν από χρόνια, που είχα έρθει, δεν ήταν καλό.

Μπορούμε πλέον να κάνουμε τον γύρο του νησιού σε άσφαλτο. Παλεύουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε κάποιες από τις πολλές παραλίες.

Ιατρικές υποδομές στην Τζια; Τι υπάρχει; Και τι χρειάζεστε;

Υπάρχει πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο.

Βαρύγδουπο ακούγεται αυτό, αλλά τι είναι στην πραγματικότητα;

Ενισχυμένο αγροτικό ιατρείο.

Τι διαθέτει;

Έπειτα από πολλές πιέσεις και μεγάλο αγώνα καταφέραμε να βγει προκήρυξη για να έρθει γενικός ιατρός και παιδίατρος. Εμείς ως δήμος δίνουμε έξτρα κίνητρα, όπως μηνιαίο χρηματικό επίδομα και σπίτι.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν έχετε παιδίατρο;

Εδώ και χρόνια! Τώρα έχουμε έναν γενικής ιατρικής και δύο αγροτικούς.

Τι σημαίνει αυτό, για κόσμο που δεν ξέρει;

Ότι πέρσι τέλειωσαν τη σχολή τους και τους στέλνει το κράτος σε κάποια μέρη πριν κάνουν την ειδικότητά τους. Σημαίνει ότι έχουν τη θεωρητική κατάρτιση αλλά τους λείπει η εμπειρία. Το αθηνοκεντρικό κράτος τα νησιά τα βλέπει μόνο το καλοκαίρι... Τον χειμώνα δεν τα βλέπει! Είμαστε όμως και εμείς άνθρωποι εδώ.

Σας ακούω καταρτισμένη και μαχήτρια. Τι κάνατε πριν γίνετε δήμαρχος;

Έχω φροντιστήριο ξένων γλωσσών, είμαι καθηγήτρια αγγλικών. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά άρχισε από τα παράπονα των παιδιών και τις ερωτήσεις τους γιατί εμείς δεν έχουμε αυτό που το έχουν άλλα μέρη, γιατί εμείς δεν έχουμε εκείνο που το έχουν άλλοι. Τα παιδιά είναι οι αυστηρότεροι κριτές. Μαχήτρια πρέπει να είμαι, γιατί αν δεν φωνάξουμε εμείς για τον τόπο μας, δεν έχουμε μέλλον.

Δώστε μου ένα άλλο παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τζια.

Μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» έχει εγκριθεί ένα κονδύλι για να φτιάξουμε δύο παιδικές χαρές. Η μία στην περιοχή Οτζιάς και η άλλη στην περιοχή Ποίσσες. Είναι και οι δύο παραλιακές περιοχές. Στον Οτζιά η περιοχή είναι παλιός αιγιαλός και εποπτεύεται από την υπηρεσία ΕΤΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Για να χωροθετήσουμε την παιδική χαρά μάς ζήτησαν αντάλλαγμα! Να πληρώνουμε ενοίκιο στο υπουργείο Οικονομικών ως δήμος για να βάλουμε την παιδική χαρά για τα παιδιά μας, σε ένα μέρος όπου είναι τίποτα, είναι άμμος. Μιλάμε για αναλγησία του κράτους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΛΕΠΟΥΡΑ

ΚΕΑ: Ένα νησί χωρίς γήπεδο

Η Κέα, η γνωστή μας Τζια, είναι ένα νησί των Κυκλάδων κοντά στην Αττική με 2.500 μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Έχει αναπτύξει τουρισμό και νυχτερινή ζωή με εξοχικά κέντρα και μπαράκια για τη νεολαία, αλλά δεν διαθέτει ένα γήπεδο για την άθλησή της.

Έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο παίκτες αξίας, όπως ο Πιτυχούτης του Παναθηναϊκού και ο Πορίχης του Απόλλωνα, έχει έναν Σύλλογο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, που προπονούνται και δίνουν αγώνες σ’ ένα ιδιωτικό γυμναστήριο 5Χ5, έχει μια ακαδημία νεαρών παικτών που τη βοηθάει και την ενισχύει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς και προπονείται στο ιδιωτικό γυμναστήριο με δαπάνη των γονέων των παιδιών. Ο Δήμος διαθέτει κλειστό γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής σε ιδιόκτητο κτήριο στο Κάστρο της Ιουλίδας. Δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία για τη μελέτη και κατασκευή μεγάλων έργων.

Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού χωρίς αποτέλεσμα. Το 2010 πάρθηκε απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων για την αγορά γηπέδου και εγκρίθηκε ποσό 500.000 € προς το σκοπό αυτό. Συντάχθηκε ολοκληρωμένη μελέτη από το Επαρχείο Κέας για την κατασκευή κανονικού γηπέδου ποδοσφαίρου και αθλητικού σταδίου, καθώς και για την αναβάθμιση του υπάρχοντος πρόχειρου γηπέδου μπάσκετ.

Όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά όταν με το νόμο ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ καταργήθηκε η Νομαρχία Κυκλάδων και το Επαρχείο Κέας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διέγραψε από το πρόγραμμά της τις παραπάνω δαπάνες με την αιτιολογία ότι τα έργα αυτά δεν είναι παραγωγικά.

Έκτοτε ο Δήμος Κέας προσπαθεί να δημιουργήσει μια αθλητική υποδομή με ένα γήπεδο 5Χ5 δίπλα στο σχολικό κτίριο της Ιουλίδας, στο οποίο πρόσφατα άλλαξε την περίφραξη με βαρέως τύπου λόγω της καταστροφής της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και να επισκευάσει το γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο δημοτικό σχολείο της Κορησσίας.
Παράλληλα έχει ανατεθεί στην ΕΕΤΑΑ η σύνταξη μελέτης κατασκευής γηπέδου 11Χ11 σε χώρο του Δήμου στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στο κέντρο του νησιού. Δόθηκε υπόσχεση ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα δημοπρατηθεί η τελική μελέτη για την κατασκευή γηπέδου με κερκίδες, αποδυτήρια κ.λπ. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εγκεκριμένη από τη Γ.Γ. Αθλητισμού και της μελέτης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επειδή έχουμε κακή πείρα από υποσχέσεις και ανεκπλήρωτες προσδοκίες, παρακαλούμε την έγκυρη εφημερίδα σας να ρίξει φως σ΄ αυτό το χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας και να βοηθήσει στην επίλυσή του.

Με Τιμή
Στέφανος Λέπουρας
τ. Δήμαρχος και Έπαρχος Κέας



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110