Στη διοίκηση της Eurobank ο νομπελίστας Muhammad Yunus

Το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής συστημικής τράπεζας επισκέφθηκε ο βραβευμένος καθηγητής και ιδρυτής της Grameen Bank, ο οποίος ανέδειξε τον θεσμό των μικροπιστώσεων ως εργαλείο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Στη διοίκηση της Eurobank ο νομπελίστας Muhammad Yunus

Τον «τραπεζίτη των φτωχότερων από τους φτωχούς», καθηγητή Muhammad Yunus, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 ως πρωτοπόρου στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από τον θεσμό των μικροπιστώσεων, υποδέχθηκε η διοίκηση της Eurobank.

Ο ιδρυτής της Grameen Bank στο Μπανγκλαντές το 1983 ανέδειξε τον θεσμό της μικροπίστωσης ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσω μικρών δανείων με ευνοϊκούς όρους για κατηγορίες επαγγελματιών και πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Το πολυετές του έργο και η τάση που δημιούργησε ιδρύοντας την Grameen Bank και ενεργοποιώντας μια παγκόσμια πρακτική που εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες, αναγνωρίστηκε με διεθνείς διακρίσεις με κορυφαία το Νόμπελ Ειρήνης το 2006.

«Η χρηματοδότηση είναι όπως το οξυγόνο. Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να αναπνεύσει στον κόσμο της οικονομίας», είπε ο Muhammad Yunus, απευθυνόμενος στα στελέχη της Εurobank.

«Η εμπειρία σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι οι μικροδανειολήπτες, κυρίως γυναίκες, έχουν τις ίδιες προοπτικές επιτυχίας με κάθε άλλο επιχειρηματία και ίσως καλύτερες. Τα επιτεύγματα του μικροδανεισμού είναι πολλά, αλλά πρέπει να εστιάσουμε όχι στο πόσους φτωχούς ανθρώπους καταφέραμε να προσεγγίσουμε αλλά προπάντων σε εκείνους που δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να απευθυνθούμε. Ο αριθμός παραμένει συγκλονιστικά μεγάλος. Καλωσορίζουμε όσους μοιράζονται τις αξίες μας και συμπορεύονται μαζί μας στην προσπάθεια να γίνει η τραπεζική πίστη προσβάσιμη σε όλους και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια», σημείωσε ο νομπελίστας καθηγητής.

Η Εurobank έχει εντάξει τον θεσμό της μικροπίστωσης (micro-financing), συμβάλλοντας στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών για πολλούς αυτοαπασχολούμενους αλλά και πολλές μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία για την ελληνική οικονομία με ζητούμενο την ανάγκη για νέες θέσεις απασχόλησης.

«Ο καθηγητής Yunus έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή χρηματοδοτική στήριξη, σωστά στοχευμένη, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, κοινοτήτων και κοινωνιών. Αποτελεί δέσμευσή μας η προώθηση της ιδέας των μικροπιστώσεων ως μιας από τις κεντρικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης της Eurobank», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

Στο γεύμα που παρέθεσε η Εurobank προς τιμήν του νομπελίστα καθηγητή συμμετείχαν οι Jean-Luc Perron, αντιπρόεδρος της διεθνούς πρωτοβουλίας Convergences και του «Κέντρου Yunus» στο Παρίσι, Maria Nowak, ιδρύτρια του Adie, βασικού οργανισμού προώθησης των μικροπιστώσεων στη Γαλλία και διεθνώς, ο επενδυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AFI, Ted Petroulas, καθώς επίσης και άλλα στελέχη των δύο οργανισμών.

Από την πλευρά της Eurobank συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, καθ. Γιώργος Ζανιάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Σταύρος Ιωάννου και άλλα στελέχη.

Η Eurobank στηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και την αυτοαπασχόληση και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την AFI (Action Finance Initiative), ενώ υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ) επέκταση συμφωνίας συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση από την τράπεζα πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI).

Το ΕταΕ παρέχει εγγυήσεις προς την τράπεζα προσφέροντάς της τη δυνατότητα να διαθέσει μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για την κάλυψη δαπανών κεφαλαίου κίνησης και απόκτησης παγίων στοιχείων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτοαπασχολούμενους, με δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση αλλά και στην αγορά εργασίας.

Η AFI, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014 από την Action Aid Hellas και το γαλλικό σωματείο Adie International, ηγέτη στην Ευρώπη σε θέματα μικροπιστώσεων, αναλαμβάνει την προεπιλογή, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση (mentoring) των υποψηφίων, ενώ η Eurobank ασκεί τον πιστωτικό έλεγχο και ελέγχει τη διαδικασία της χρηματοδότησης.

Πηγή: efsyn.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας