Χρήστος Παναγόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ασφαλές περιβάλλον, κοινή προσπάθεια για τα τυχερά παιχνίδια»

Ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της ένωσης εταιρειών τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο (HGA), αναλύει στο «ΦΩΣ» την ανάπτυξη των στοιχηματικών εταιρειών στο διαδίκτυο, τη συνεχή προσπάθεια για ασφαλές και υπεύθυνο παιχνίδι αλλά και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την πάταξη του παράνομου τζόγου και των ύποπτων αγώνων.

Χρήστος Παναγόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ασφαλές περιβάλλον, κοινή προσπάθεια για τα τυχερά παιχνίδια»

https://www.fosonline.gr/reader/paper/1891/fos-ton-spor

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 31/3/2022

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΜΕΓΓΛΙΔΗ

Εδώ και μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος προχώρησε στην ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος εταιρειών που ειδικεύονται στα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου, προχωρώντας στην έκδοση αδειών και στη νόμιμη δραστηριοποίησή τους στην αγορά της χώρας μας. Κατά συνέπεια μεγάλες εταιρείες επενδύουν και στην Ελλάδα, με πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη και για το ίδιο το κράτος, δίνοντας τη δυνατότητα για σύγχρονες μεθόδους παιχνιδιού, με πολύ μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια και στην υπευθυνότητα και με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Χρήστος Παναγόπουλος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης που έχει σχηματιστεί από κάποιες εκ των συγκεκριμένων εταιρειών (Hellenic Gaming Association) και αναφέρει στο «ΦΩΣ» τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τη συνεργασία με το κράτος και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου (ΕΕΕΠ), την ανάπτυξη της διαδικτυακής αγοράς με την προσέλκυση και άλλων ξένων εταιρειών του κλάδου, όπως και για την κοινή μάχη που δίδεται εναντίον του παράνομου παιχνιδιού. Μιλά επίσης για την επιστημονική προσπάθεια και τις μελέτες που πραγματοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, τα προβλήματα που ήδη έχουν επιλυθεί και εκείνα για τα οποία συνεχίζεται η προσπάθεια επίλυσης εκ μέρους των εταιρειών, πάντα με κίνητρο το κοινό όφελος και την ασφάλεια του παίκτη σε κάθε επίπεδο.

1

«Στην HGA μετέχουν αυτήν τη στιγμή πέντε εταιρείες operators (Novibet, Fonbet, Interwetten, Netbet, Winmasters) και εντάσσεται και μία ακόμη pay-provider, η ΟΚΤΟ. Σκοπός της Ένωσης είναι να παρακολουθεί θεσμικά ζητήματα που αφορούν στον κλάδο, να συνεργάζεται με τις ελεγκτικές επιτροπές όπως είναι η ΕΕΕΠ (επιτροπή εποπτείας και ελέγχου παιγνίων) αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις που αφορούν στο διαδικτυακό παιχνίδι. Επίσης, η ανάληψη δράσεων που θα βελτιώσουν την ανάπτυξη, την κανονιστική συμμόρφωση και την αξιοπιστία της αγοράς των παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, το επικοινωνιακό κομμάτι, τη σχέση του κλάδου με την κοινωνία, τα θέματα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως επίσης και μελέτες και έρευνες σε συνεργασία με αντίστοιχες Ενώσεις του εξωτερικού. Έχουμε επίσης επαφή με φορείς όπως η Ε.Π.ΑΘΛ.Α (Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας) που ασχολείται με την πάταξη των χειραγωγημένων αγώνων, βοηθάμε στη μάχη κατά του παράνομου στοιχήματος και, φυσικά, πάντα στο πλαίσιο του υπεύθυνου παιχνιδιού (αποφυγή εθισμού, απώλειας περιουσίας κ.λπ.), κάτι που άλλωστε αποτελεί πάγια και πολύ αυστηρή πολιτική των εταιρειών του κλάδου, ακόμη και πριν από την αδειοδότησή τους».

Στο πρόσφατο συνέδριο που διοργανώσατε με τη συμμετοχή πολιτικών, στελεχών της ΕΕΕΠ, της Ε.Π.ΑΘΛ.Α και πολλών άλλων, έγινε μεγάλη αναφορά στο θέμα του παράνομου τζόγου και στους τρόπους καταπολέμησής του.

Είναι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί πως περίπου 800 χιλιάδες Έλληνες συμμετείχαν την τελευταία χρονιά στον παράνομο στοιχηματισμό και τα ποσά έφτασαν στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι τεράστια η ζημιά τόσο για τις νόμιμες εταιρείες όσο και για το ίδιο το κράτος, που χάνει πάρα πολλά χρήματα από τη φορολογία, ενώ με αυτούς τους τρόπους προωθούνται και άλλες παράνομες διαδικασίες όπως το ξέπλυμα χρήματος, οι στημένοι αγώνες κ.λπ. Είναι επίσης κάτι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους που το επιλέγουν για να αποφεύγουν οι ίδιοι να φορολογούνται τα κέρδη τους, διότι δεν υπάρχει έλεγχος και ασφάλεια σε κάθε πλευρά της διαδικασίας. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους, να μην πληρωθούν τα κέρδη τους, να καταστρατηγηθούν οι κανόνες του υπεύθυνου παιχνιδιού, της προστασίας των ανηλίκων κ.ο.κ. Αυτή η μάστιγα είναι μέσα στις προσπάθειες που και ως Ένωση καταβάλλουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς σχετικά με την καταπολέμησή της. Είμαστε σε επικοινωνία και προσπαθούμε να συνδράμουμε στο έργο και άλλων αρχών, όπως η αστυνομική υπηρεσία κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, η αρχή της καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και άλλες συναφείς. Ένα σημαντικό βήμα που ήδη έχει γίνει είναι η αύξηση του ορίου πονταρίσματος από δύο σε είκοσι ευρώ για τα slots ώστε να μη στρέφεται ένας παίκτης που θέλει να κάνει μεγαλύτερα πονταρίσματα στην παράνομη αγορά. Χρειάζονται όμως να γίνουν κι άλλα.

Όλο αυτό είναι προφανές ότι απαιτεί στενούς δεσμούς συνεργασίας κάθε πλευράς, είτε είναι οι ίδιες οι εταιρείες και ο ανταγωνισμός τους είτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Όλες οι εταιρείες και οι Ενώσεις που υπάρχουν έχουμε κοινό σκοπό και καμία σύγκρουση. Υπάρχουν, θα έλεγα, διαφορετικές ταχύτητες αλλά ίδιες ανάγκες στις μεγαλύτερες και στις μικρότερες εταιρείες του κλάδου. Η ανάπτυξη συνολικά του κλάδου γίνεται με υγιή τρόπο, εκτιμώ ότι η ίδια η αγορά κάποια στιγμή θα φέρει την εξομάλυνση και την εξισορρόπηση των όποιων διαφορών υπάρχουν σχετικά με την κατανομή του τζίρου, όπως αυτήν τη στιγμή είναι διαμορφωμένη. Σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με τους αρμόδιους φορείς και κυρίως με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου είναι ακριβώς αυτή που διαμορφώθηκε μετά τις αδειοδοτήσεις και εντός του ρυθμιστικού πλαισίου. Είναι η σχέση και η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εποπτεύοντος και εποπτευομένου. Υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον, ενώ έχει δημιουργηθεί καλή συνεργασία με την πολιτεία που κατανοεί τα ζητήματα και τον κοινό δρόμο, με την προσέλευση και άλλων ξένων επενδυτών του κλάδου. Από κει και πέρα, ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο έχει τεθεί και θα ξανατεθεί προς συζήτηση είναι αυτό της φορολογίας.

Έχει όντως παρουσιαστεί και σε σχετικούς πίνακες ένας μεγάλος τζίρος στο διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά και έχουν τονιστεί οι πολύ υψηλές εισφορές σε διάφορα επίπεδα που καταβάλλονται από πλευράς εταιρειών.

Ναι, ο τζίρος έχει φτάσει -σε πραγματικούς αριθμούς και όχι σε ανακυκλώσιμα μεγέθη (δηλαδή ποσά που παίζονται, επιστρέφονται, ξαναπαίζονται)- γύρω στα 10 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την εκτίμησή μου. Από αυτά οι εταιρείες έχουν κέρδη προ φόρων γύρω στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει μία εισφορά που φτάνει στο 35%, η οποία είναι πάρα πολύ υψηλή, εάν προστεθεί το στάνταρ ποσό των πέντε εκατομμυρίων στην επταετία που δίδεται με βάση τον νόμο για την αδειοδότηση, αλλά και την εξτρά φορολογία του 20% που επίσης πρέπει να καταβληθεί από τις εταιρείες επειδή δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Καταλαβαίνει και το ίδιο το κράτος, το αναγνωρίζει ότι πρόκειται για υπερφορολόγηση εταιρειών της διαδικτυακής αγοράς όπως και των παικτών σε αυτές, συνεπώς είναι ένα ζήτημα που σαφώς απασχολεί τη μελλοντική ατζέντα και τις δικές μας προσπάθειες και θα τεθεί ξανά επί τάπητος μετά τις εκλογές. Ώστε όλοι μαζί να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσει να γίνει ένας δίκαιος εξορθολογισμός, με το όφελος να είναι επίσης κοινό.

Η αγορά του διαδικτυακού παιχνιδιού σίγουρα είναι σε καλό δρόμο και σε επίπεδο διαρκούς ανάπτυξης, ακόμη και αν απλά το δει κανείς ως θέμα νέας εποχής. Όπως είναι και το καθετί πλέον στη ζωή μέσω του διαδικτύου. Η άποψή σας;

Προφανώς βρισκόμαστε σε εποχή διαδικτύου και η προοπτική για τον κλάδο είναι καλή. Οι νέοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση μέσω των κομπιούτερ, των κινητών συσκευών και ασφαλώς το περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης είναι μεγάλο. Οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν από το 2019, όταν δεν είχε μπει στη ζωή μας ο κορονοϊός, και στην περσινή χρονιά, όταν είχαν πλέον ξανά κίνηση τα πρακτορεία, τα λαχεία ή τα καζίνο. Στοιχεία που παρουσιάσαμε αναλυτικά στο πρόσφατο συνέδριό μας, με την παρουσία πολιτικών στελεχών, επικεφαλής της ΕΕΕΠ και της ΕΠΑΘΛΑ και πολλών άλλων. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 16-17 εταιρείες, ενώ είμαστε σε διαδικασίες προσέλκυσης και νέων επενδυτών, όπως προείπα είναι κάτι που θέλει και το κράτος. Το διαδικτυακό παιχνίδι αναπτύσσεται υγιώς, έχει το μεγαλύτερο κομμάτι του συνολικού τζίρου σε σχέση με τα υπόλοιπα και ήταν σημαντικό και το Μουντιάλ. Καθώς έχει φανεί από τα στοιχεία που μελετήθηκαν πως αρκετός κόσμος που μπήκε στις διαδικτυακές εταιρείες για τον στοιχηματισμό στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου παρέμεινε και μετά τη διοργάνωση. Ο μεγαλύτερος όγκος των παικτών είναι στα τυχερά παιχνίδια, ενώ πολύς κόσμος φυσικά ασχολείται και με τους αγώνες στο στοίχημα, καθώς και οι αποδόσεις των εταιρειών διαδικτύου είναι καλύτερες. Σαφώς το διαδικτυακό παιχνίδι και η ανάπτυξή του βασίζονται στη διαφήμιση και στις χορηγίες, οπότε και εκεί γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια που έχει να κάνει και με τα γενικότερα οικονομικά ζητήματα, ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες που αυτήν τη στιγμή ανέρχονται στα 60 με 65 εκατομμύρια ευρώ. Και να ανοίξει κι άλλο η σχετική διαφημιστική αγορά, πάντα μέσα στο κανονιστικό πλαίσιο του υπεύθυνου παιχνιδιού.

Θα επιμείνω στο θέμα της προσπάθειας για το υπεύθυνο παιχνίδι.

Είναι πάντοτε σε προτεραιότητα και από τις εταιρείες, αλλά και από εμάς ως Ένωση. Κάτι που φυσικά είναι προτεραιότητα και της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου, με την οποία όπως είπαμε βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία, κάτι που συμβαίνει και με κάθε άλλη αρμόδια αρχή. Αυτό το θέμα της αποφυγής εθισμού και των άλλων κινδύνων όπως επίσης η προστασία του κοινού από την παράνομη αγορά με την προσπάθεια για τον περιορισμό της μας ενδιαφέρουν απολύτως και είμαστε σε διαρκή κινητικότητα με βάση και την εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και Ενώσεις.

Η δική σας συμμετοχή προσωπικά στη θέση του προέδρου της Ένωσης είναι όπως αντιληφθήκαμε πολυδιάστατη.

Θα έλεγα πως είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει δρόμο μπροστά, υπάρχουν πολλά θεσμικά θέματα, γίνονται συνέδρια, υπάρχουν επαφές στο εξωτερικό με εταιρείες, άλλες Ενώσεις. Είναι μία διεθνοποιημένη ενασχόληση και σίγουρα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.