Άνδρος: Η ισχύς εν τη ενώσει για τον τουρισμό

Με στόχους τη διεθνή προβολή, την επέκταση της σεζόν και με εξαγγελία για την ίδρυση τουριστικού οργανισμού άνοιξε την τουριστική σεζόν η Άνδρος.

Άνδρος: Η ισχύς εν τη ενώσει για τον τουρισμό

Το Cycladic Tourism Network Of Andros (Κυκλαδίτικο Τουριστικό Δίκτυο Άνδρου) διοργάνωσε την Ημερίδα «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» με άξονες την αυθεντικότητα, τη γαστρονομία, τη δραστηριότητα και τη φυσιολατρία, πάνω στους οποίους στηρίζεται και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Η 1η Ημερίδα «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» αποτέλεσε μια δράση από μία σειρά εκδηλώσεων που θα έχουν ως βασικό πυλώνα την ανάδειξη του νησιού ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος.

«Τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν κάποια από τα πιο πολύτιμα πετράδια στο στέμμα του ελληνικού τουρισμού. Η Άνδρος μπορεί να προσδώσει και ένα διαφορετικό χρώμα σε αυτό που ονομάζουμε ελληνική φιλοξενία. Κάποιες από τις στρατηγικές που έχουμε εντάξει για τα επόμενα χρόνια στον σχεδιασμό μας στο υπουργείο Τουρισμού περιλαμβάνονται σε τρεις λέξεις: βιωσιμότητα, διαφοροποίηση και ποιότητα. Η Άνδρος, με ένα πολιτιστικό αποτύπωμα χιλιετών, διαθέτει και τα τρία», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η Άνδρος διαθέτει τις δυνατότητες για να υποστηρίξει διαφορετικών τύπου τουρισμού, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης. «Η Άνδρος είναι ένα νησί με δικό της χρώμα. Διαθέτει πανέμορφα ψηλά βουνά, τον πρωτογενή τομέα και άφθονο νερό, το οποίο αποτελεί ευλογία για το νησί, ενώ έχει διατηρήσει το χρώμα της. Σήμερα, το νησί είναι εδώ έτοιμο να ανοίξει τα φτερά, να πετάξει ψηλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές του».

Στους τουριστικούς άξονες που αποτελούν πλεονεκτήματα της Άνδρου αναφέρθηκε και η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού: «Το νησί έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητά του. Διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο με μονοπάτια και πολύ καλές πρώτες ύλες, χάρη στον πρωτογενή τομέα. Εύχομαι καλή επιτυχία στις δράσεις του CTN Andros καθώς τέτοιες κινήσεις στηρίζουν τον τουρισμό και τα νησιά μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Άνδρος και η δυναμική κοινωνία της μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στο τουριστικό κεφάλαιο της χώρας από πολλούς τομείς, όπως στον βιωματικό τουρισμό. Έχει πολλά να δώσει σε αυτόν τον τομέα και, ακόμα, δεν τα έχει δώσει. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία».

Ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, στην ομιλία του, επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της αυθεντικότητας του νησιού καθώς και την σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα στο τουριστικό προϊόν. Ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λάσκαρης συγχαίροντας το CTN Andros για την πρωτοβουλία αυτή τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι υποστηρικτής κάθε ενέργειας και πρωτοβουλίας.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο πρόεδρος του CTN Andros Χρήστος Μπαλόγιαννης αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά επιτεύγματα του CTN Andros, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη θέση του προέδρου. «Είναι η κοινά αποδεκτή η θετική και η ανοδική μας πορεία ως προορισμός, χρόνο με τον χρόνο, τα τελευταία έξι χρόνια. Οι επιχειρήσεις - μέλη μας συμμετέχουν σε δράσεις και φιλοξενίες συνεργαζόμενες με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του νησιού. Το δεύτερο εξ ίσου σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι των επιχειρήσεων του CTN Andros, ως μια δυνατή ομάδα, έχουμε κερδίσει την μεταξύ μας εμπιστοσύνη και έχουμε κοινό όραμα ανάπτυξης. Το δίκτυο επιχειρήσεων CTN Andros, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Τουρισμού, αποφάσισε να ξεκινήσει μαζί με τον δήμο Άνδρου την διερεύνηση για την δημιουργία Οργανισμού προώθησης του νησιού, στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου 4875/2021. Διαφαίνεται ότι με την ίδρυση αυτού του Οργανισμού θα μπορέσουμε, με κοινά αποδεκτό τεχνοκρατικό τρόπο, όλοι όσοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα να δούμε το μέλλον της ανάπτυξης του προορισμού μας με κοινό παρανομαστή την Άνδρο».

Η Όλγα Καραγιάννη, συντονίστρια του εγχειρήματος "Andros Routes" (από το 2010 έως σήμερα), του μη κερδοσκοπικού φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», παρουσίασε το έργο χαρτογράφησης, καθαρισμού, σηματοδότησης και διαρκούς συντήρησης του δικτύου μονοπατιών της Άνδρου που σήμερα φτάνει τα 200 χλμ. Η κ. Καραγιάννη αφέρθηκε στην μετατροπή της Άνδρου σε πεζοπορικό προορισμό, την συνακόλουθη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της Άνδρου, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, τη σημασία της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης ποιότητας Leading Quality Trails-Best of Europe, που διαθέτει η διαδρομή 100 χλμ. Andros Route, αλλά και τις προκλήσεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το μη κερδοσκοπικό και εθελοντικό αυτό εγχείρημα, καθώς και την ανάγκη για την στήριξη του.

Ο ανεπτυγμένος πρωτογενής τομέας της Άνδρου, η κτηνοτροφία και η αλιεία, προμηθεύουν τις επιχειρήσεις του νησιού με εκπληκτικά πρώτης ύλης προϊόντα. Από αυτά τα προϊόντα άντλησε έμπνευση ο καταξιωμένος Ελληνοαμερικανός σεφ Νίκ Πουλμέντης, ο οποίος ταξίδεψε από την Αμερική στην Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια του νησιού. «Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και η Άνδρος μας το επιβεβαίωσε. Ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού αποτελεί έμπνευση για δημιουργία. Όλα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι». Σε έναν πανέμορφο χώρο, στο οινοποιείο «Κουρτέση», ο Νικ Πουλμέντης, πλαισιωμένος από σεφ επιχειρήσεων του νησιού, δημιούργησαν εξαιρετικές γευστικές προτάσεις βασισμένες σε ανδριώτικες συνταγές και πρώτες ύλες. Παράλληλα, ο κορυφαίος Έλληνας sommelier Άρης Σκλαβενίτης μίλησε για τα ανδριώτικα κρασιά.

Η Ημερίδα «Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων» τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αιγαίου και διεξήχθη με τη στήριξη του Δήμου Άνδρου και χορηγό την Golden Star Ferries.