Μινιόν: Στην τελική ευθεία η ανακήρυξη του νέου ιδιοκτήτη του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων

Με το άνοιγμα των προσφορών που έχουν κατατεθεί, πλησιάζει η στιγμή που θα γίνει γνωστός ο νέος ιδιοκτήτης του ιστορικού κτιρίου του Μινιόν στην οδό Πατησίων.

Μινιόν: Στην τελική ευθεία η ανακήρυξη του νέου ιδιοκτήτη του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων

Κληρώνει αύριο (19/11) για τον νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού κτιρίου του Μινιόν στην Πατησίων, καθώς αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί και να ξεκινήσει η αξιολόγησή τους.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά πλέον για το μέλλον του κτιρίου του Μινιόν που βγαίνει σε διαδικασία πώλησης από γνωστό κτηματομεσιτικό γραφείο. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν σύγχρονα γραφεία, ξενοδοχείο ή ακόμη και μεικτές χρήσεις κατοικιών και εμπορικών χώρων (καταστήματα).

Με τον διαγωνισμό να ολοκληρώνεται πλέον, πολλοί είναι οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι για το ακίνητο-φιλέτο της Πατησίων, ένα βήμα από την Ομόνοια και σε απόσταση αναπνοής από τα δημοφιλή τουριστικά σημεία της Αθήνας.

Το ακίνητο προσέλκυσε ήδη σημαντικό ενδιαφέρον, ανάμεσα στους οποίους φέρεται να συγκαταλέγεται και η Dimand (χωρίς όμως τη συνήθη σύμμαχο Prodea σύμφωνα με πηγές) αλλά και η Brown Hotels.

Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα το ενδιαφέρον από πλευράς της Dimand, έχει προεξοφληθεί η συμμετοχή της στον διαγωνισμό, καθώς ο ισχυρός της άνδρας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, είχε ουσιαστικά αποκαλύψει τη διαδικασία για την πώληση του κτιρίου του Μινιόν μιλώντας σε πρόσφατα συνέδριο για το real estate.

Επίσης, αρκετά πιθανό είναι να ενδιαφερθεί για το ακίνητο και η γνωστή Brown Hotels, η οποία έχει κάνει πραγματική απόβαση στην περιοχή της Ομόνοιας, αναβιώνοντας την παλιά της αίγλη, με τρία νέα ξενοδοχεία να έχουν ήδη ανοίξει τις πύλες τους στη γύρω περιοχή. Πιο πρόσφατα, μόλις πριν από μερικές ημέρες, άνοιξε και το πολυαναμενόμενο Lighthouse Athens πάνω στην πλατεία Ομονοίας.

Η τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό αναμένεται να αγγίξει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Το status του κτιρίου σήμερα

Το 10ώροφο κτίριο, επιφάνειας άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, είχε διατεθεί προς αξιοποίηση και στο παρελθόν, ανεπιτυχώς όμως, λόγω νομικών θεμάτων αλλά και συγκυριών (βλέπε οικονομική κρίση, Follie Follie κλπ.) που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των προθέσεων για εκμετάλλευση.

Σήμερα το ακίνητο περιλαμβάνεται στις εξασφαλίσεις που έχει πάρει η Arena Investors για τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στη Folli Follie για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές ομολογιούχους της.

Η πολυτάραχη ιστορία του ακινήτου

Το Μινιόν ήδη από τη δεκαετία του '70 πρωταγωνιστούσε στην εμπορική ζωή της Αθήνας και μάλιστα είχε καταταχθεί στην 11η θέση σε όλη την Ευρώπη με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών ως πολυκατάστημα.

Δυστυχώς, το 1980 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το κτίριο σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς διεσώθη μόνο ο σκελετός του.

Με τη βοήθεια δανείων, οι ζημιές επισκευάστηκαν και το ιστορικό πολυκατάστημα ξαναλειτούργησε.

Ωστόσο η ανάπτυξη δεν κράτησε πολύ και το 1983 η εταιρεία εισήλθε σε καθεστώς προβληματικών επιχειρήσεων, οπότε και ουσιαστικά κρατικοποιήθηκε μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Το 1991 η εταιρεία πέρασε από τον ΟΑΕ και πάλι στα ιδιωτικά χέρια των πρώην ιδιοκτητών της. Το 1998 η εταιρεία πτώχευσε οριστικά.

Τη δεκαετία του 2000 το ιστορικό ακίνητο πέρασε στα χέρια της Elmec Sports (της οικογένειας Φάις).

Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του τελευταίου του ιδιοκτήτη, της Folli Follie, έως ότου ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο στον όμιλο και «ναυάγησαν» τα όποια σχέδια για την αξιοποίησή του.

Το 2012 μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι στο κτίριο θα μεταστεγαζόταν το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά τελικά ούτε και αυτό το σχέδιο προχώρησε.

Πηγή: bizness.gr