Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Ο «γαλανόλευκος» απολογισμός από το Τόκιο
Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν στην Ιαπωνία και πλέον το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη δίνει ραντεβού με τους καλύτερους αθλητές στο Παρίσι το 2024. Ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής.
Η διοργάνωση στο Τόκιο ήταν ομολογουμένως μία εντελώς διαφορετική υπόθεση σε σχέση με τις υπόλοιπες και αυτό γιατί έπεσε πάνω στην πανδημία του κορονοϊού. Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένοι οι Αγώνες να γίνουν την περασμένη χρονιά στο Τόκιο, εντέλει η διοργάνωση έγινε με έναν χρόνο καθυστέρηση και ύστερα από αρκετά εμπόδια, καθώς αρκετοί ήταν οι πολίτες της χώρας που δεν ήθελαν να γίνει η διοργάνωση στην πατρίδα τους εξαιτίας της επικίνδυνης έξαρσης του ιού στην πρωτεύουσα της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου». Παρ’ όλα αυτά οι διοργανωτές υπό δρακόντεια μέτρα υγειονομικής ασφαλείας πραγματοποίησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα.
Παρούσα ήταν και η χώρα μας, η οποία βρέθηκε στη διοργάνωση με τη μικρότερη, σύμφωνα με τα στατιστικά, αποστολή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη. Συγκεκριμένα η «γαλανόλευκη» εκπροσωπήθηκε από83 μέλη, ενώ στους Αγώνες της Ισπανίας την αποστολή είχαν απαρτίσει 70 μέλη. Μάλιστα, αυτή ήταν η μόλις δεύτερη φορά που η Ελλάδα συμμετείχε στη διοργάνωση με λιγότερα από 100 μέλη. Στην Ατλάντα το 1996 η χώρα μας είχε ταξιδέψει με 120 αθλητές, στο Σίδνεϊ το 2000 με 139, στην Αθήνα το 2004 με 436 (η μεγαλύτερη συμμετοχή), στο Πεκίνο το 2008 με 152, στο Λονδίνο το 2012 με 103 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 με 93 αθλητές.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Φυσικά μεγάλο ρόλο στη «λειψανδρία» των ελληνικών συμμετοχών στην Ιαπωνία έπαιξε και η εμφάνιση του κορονοϊού, αφού ο ιός έκανε ακόμα πιο δύσκολη την εξασφάλιση της ολυμπιακής πρόκρισης. Παράλληλα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάζονταν οι αθλητές δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα κατάλληλα εφόδια για το κυνήγι του ολυμπιακού εισιτηρίου. Ακόμα και τα παιδιά που αγωνίστηκαν φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είχαν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες συνθήκες έτσι ώστε να παρουσιαστούν έτοιμα και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία θέση στο βάθρο των νικητών.
Έτσι, η χώρα μας αποχαιρέτησε το Τόκιο έχοντας κατακτήσει τέσσερα συνολικά μετάλλια. Το πρώτο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό κατακτήθηκε από τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία. Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα ο Γιαννιώτης πρωταθλητής έκανε και ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο χρυσό για το άθλημα της κωπηλασίας και τέταρτο συνολικά στην Ιστορία της διοργάνωσης.
Το ίδιο μετάλλιο φόρεσε στο στήθος λίγες μέρες αργότερα και ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του μήκους ανδρών. Ο ολυμπιονίκης από τα Γρεβενά, αν και είναι μόλις 23 ετών, κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα του όνομά του στη διοργάνωση. Με άλμα στα 8,41 μέτρα ο Έλληνας πρωταθλητής χάρισε το πρώτο μετάλλιο στον στίβο στους άνδρες, μετά από εκείνο του Κώστα Κεντέρη στα 200 μέτρα το 2000 στο Σίδνεϊ, και το πρώτο μετάλλιο στο μήκος.
Τη συνέχεια έδωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον τελικό των κρίκων. Ο Έλληνας ολυμπιονίκης κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση μετάλλιο, καθώς προηγήθηκε το χρυσό στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια είναι το έκτο στη σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής στον θεσμό. Δύο μετάλλια έχει να επιδείξει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ένα χρυσό (Αθήνα 2004) και ένα ασημένιο (Σίδνεϊ 2000), επίσης στους κρίκους, ενώ από ένα μετάλλιο έχουν χαρίσει στην Ελλάδα ο Ιωάννης Μελισσανίδης (Ατλάντα 1996, χρυσό στις ασκήσεις εδάφους) και το ελληνικό ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ πριν από 21 χρόνια.
Το τελευταίο μετάλλιο στη χώρα μας ήρθε από την Εθνική πόλο των ανδρών, η οποία κατάφερε να πετύχει για πολλούς το ακατόρθωτο. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου με άμυνα από ατσάλι και μεγάλη μαχητικότητα έφτασαν έως τον τελικό, εκεί όπου γνώρισαν την ήττα κόντρα στην ισχυρή Σερβία. Ωστόσο, η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο κατόρθωμα, αφού ήταν το πρώτο στην Ιστορία της υδατοσφαίρισης σε επίπεδο ανδρών και δεύτερο για την Ελλάδα σε επίπεδο ομαδικού αθλήματος, μετά το ασημένιο των γυναικών στην Αθήνα το 2004.
Τα τέσσερα μετάλλια της Ελλάδας στο Τόκιο ήταν η δεύτερη καλύτερη συγκομιδή των τελευταίων ετών, μετά το 2016. Αν εξαιρέσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η χώρα μας κατέκτησε στο Πεκίνο το 2008 τρία μετάλλια, ενώ το 2012 στο Λονδίνο μόλις δύο. Όσον αφορά τη διοργάνωση στη Βραζιλία, η «γαλανόλευκη» επέστρεψε από το Ρίο ντε Τζανέιρο με έξι μετάλλια στις βαλίτσες της. Το 2008 η Ελλάδα πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα με τις Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη, το ασημένιο μετάλλιο στο ταεκβοντό με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και το ασημένιο στην κωπηλασία με τους Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο. Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο Λονδίνο η χώρα μας έμεινε σε ρηχά νερά, κατακτώντας μόλις δύο χάλκινα μετάλλια. Το ένα ήρθε από τον Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο και το άλλο στην κωπηλασία από τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου. Το 2016 η Ελλάδα ανέβηκε στην κατάταξη των μεταλλίων παίρνοντας έξι στο σύνολο. Οι Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ) και Άννα Κορακάκη (σκοποβολή) ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, με την Κορακάκη μάλιστα να κατακτά και το χάλκινο μετάλλιο στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι γυναικών. Ο Σπύρος Γιαννώτης κατόρθωσε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο στη μαραθώνια κολύμβηση, ενώ οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής ήρθαν τρίτοι στην ιστοπλοϊα. Έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Ελλάδα πήρε συνολικά 15 μετάλλια, όταν μόνο στη διοργάνωση της Αθήνας κατέκτησε 16.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προπονούνται οι αθλητές μας επηρεάζουν την απόδοσή τους στους εκάστοτε Ολυμπιακούς Αγώνες και γι’ αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν επιτέλους μία λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που αφήνει πίσω τους εκπροσώπους μας στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές των μεταλλίων. Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιβάλλεται οι αθλητές της να προετοιμάζονται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να πηγαίνουν στις διοργανώσεις με στόχο την κατάκτηση μίας θέσης στο βάθρο και όχι της απλής συμμετοχής. Μακάρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας να λυθούν άμεσα και να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε η Ελλάδα και πάλι να βρεθεί στο επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από τη διοργάνωση του Παρισιού σε τρία χρόνια από τώρα.
Αναλυτικά τα μετάλλια της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008 έως το 2020
Πεκίνο 2008
Ασημένιο μετάλλιο (Ταεκβοντό): Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Ασημένιο μετάλλιο (Κωπηλασία, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών): Βασίλης Πολύμερος, Δημήτρης Μούγιος
Χάλκινο μετάλλιο (Ιστοπλοΐα, Ίνγκλινγκ): Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη
Λονδίνο 2012
Χάλκινο μετάλλιο (Κωπηλασία, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών): Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου
Χάλκινο μετάλλιο (Τζούντο): Ηλίας Ηλιάδης
Ρίο ντε Τζανέιρο 2016
Χρυσό μετάλλιο (Στίβος, επί κοντώ): Κατερίνα Στεφανίδη
Χρυσό μετάλλιο (Κρίκοι): Λευτέρης Πετρούνιας
Χρυσό μετάλλιο (Σκοποβολή, πιστόλι 25 μέτρων): Άννα Κορακάκη
Ασημένιο μετάλλιο (Κολύμβηση, μαραθώνιος 10 χλμ.): Σπύρος Γιαννιώτης
Χάλκινο μετάλλιο (Σκοποβολή, αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων): Άννα Κορακάκη
Χάλκινο μετάλλιο (Ιστοπλοΐα, 470 ανδρών): Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής
Τόκιο 2020
Χρυσό μετάλλιο (Στίβος, άλμα εις μήκος): Μίλτος Τεντόγλου
Χρυσό μετάλλιο (Κωπηλασία, σκιφ ανδρών): Στέφανος Ντούσκος
Ασημένιο μετάλλιο: Εθνική ομάδα πόλο ανδρών
Χάλκινο μετάλλιο (Κρίκοι): Λευτέρης Πετρούνιας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ