Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τα 13’20’’ που άλλαξαν την Ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών έφτασε στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου και στον τελικό με τους Σέρβους, αφού πρώτα...πέθανε στο νερό στον προημιτελικό του με τους Γάλλους στο προολυμπιακό τουρνουά.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τα 13’20’’ που άλλαξαν την Ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Ήταν 19/2/2021, προημιτελικός με τη Γαλλία στο προολυμπιακό τουρνουά του Ρότερνταμ, 5.20 για το τέλος της τρίτης περιόδου, και ο Τόμας Βερνό έγραφε το 10-7. Η εθνική ομάδα των ανδρών στο... καναβάτσο και κοντά σε έναν οδυνηρό αποκλεισμό. Η ήττα σήμαινε… αντίο Τόκιο. Αντίο Ολυμπιακοί Αγώνες, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες.

Κανείς όμως από τη «γαλανόλευκη» δεν ήθελε να λείπει από το Τόκιο και κόντρα σε όλους και σε όλα -μην ξεχνάμε πως λόγω κορονοϊού στη χώρα μας είχαν σταματήσει τα πρωταθλήματα από το φθινόπωρο- η «γαλανόλευκη» επέστρεψε. Οι Γάλλοι (έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια και στο Παρίσι θα είναι ακόμη πιο δυνατοί) αντιστέκονται, είναι μπροστά με 12-10, αλλά η Εθνική με γκολ των Φουντούλη, Γενηδουνιά και Αργυρόπουλου περνάει μπροστά (13-12)! Ο Βερνό στέλνει το ματς στα πέναλτι (13-13), εκεί όπου ο Ζερδεβάς είναι απίθανος και η εθνική ομάδα περνά στα ημιτελικά και με φόρα αφήνει εκτός τη Ρωσία (13-10) σφραγίζοντας το εισιτήριο για το Τόκιο.

Τίποτα απ’ όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Τόκιο αυτές τις δύο εβδομάδες δεν θα είχε συμβεί, εάν ο Θοδωρής Βλάχος και οι παίκτες του στις 19 Φεβρουαρίου είχαν παρατήσει τον αγώνα με τους Γάλλους! Ούτε δάκρυα ούτε δάκρυα λύπης ούτε άμυνες στον λιγότερο ούτε επιθέσεις στον παραπάνω. Ούτε φυσικά μετάλλιο, ναι, μετάλλιο επιτέλους σε Ολυμπιακούς Αγώνες από την εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Αυτά τα 13 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα (5.20 για το τέλος της τρίτης περιόδου και το τελευταίο οκτάλεπτο) αλλά και η διαδικασία των πέναλτι στο ματς με τους Γάλλους είναι που άλλαξαν την Ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης και έστειλαν τους Έλληνες παίκτες και τον Θοδωρή Βλάχο, μαζί με τον συνεργάτη του, Δημήτρη Κραβαρίτη, στον τελικό με αντίπαλο τη «βασίλισσα» Σερβία. Εκεί όπου χθες πάλεψαν, έβαλαν δύσκολα στον Φιλίποβιτς και στην παρέα του, αλλά στο τέλος η ομάδα του Ντέγιαν Σάβιτς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.