Τσιμανούσκαγια: Η Πολωνία της χορήγησε ανθρωπιστική βίζα - Ο λόγος που δεν γυρίζει στη Λευκορωσία

Η Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια εκπροσώπησε τη χώρα της στο Τόκιο, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στη Λευκορωσία - Η απίθανη ιστορία της - Η βοήθεια της Πολωνίας που της έβγαλε ανθρωπιστική βίζα.

Τσιμανούσκαγια: Η Πολωνία της χορήγησε ανθρωπιστική βίζα - Ο λόγος που δεν γυρίζει στη Λευκορωσία

H Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια είναι σπρίντερ από τη Λευκορωσία, η οποία και εκπροσώπησε τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Η 25χρονη αθλήτρια, όμως, δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της! Ο λόγος; Η αθλήτρια δέχτηκε απειλές για τη ζωή της από αξιωματούχους της λευκορωσικής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια. Συγκεκριμένα, έκανε δηλώσεις λέγοντας τα εξής: «Μου ξεκαθάρισαν ότι με την επιστροφή μου στην πατρίδα θα βρεθώ αντιμέτωπη με κάποιου είδους τιμωρία και πως αν αρνιόμουν να επιστρέψω και επέλεγα να τρέξω τα διακόσια μέτρα, θα με έδιωχναν από την εθνική ομάδα. Υπήρξαν επίσης, κάποια υπονοούμενα πως με περίμεναν κι άλλα».

Το παρασκήνιο με την αθλήτρια

Η Λευκορωσίδα σπρίντερ, στη συνέχεια, αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο των Τουρκικών αερογραμμών για να επιστρέψει στην πατρίδα της λέγοντας ότι φοβόταν τη σύλληψη κατά την επιστροφή της. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαμάχη; Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια έμελλε να τρέξει στα 200μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είπε ότι αναγκάστηκε από τους αρμόδιους να αποχωρήσει, αφού επέκρινε τα στελέχη της ομάδας δημόσια για το ότι την έβαλαν στη σκυταλοδρομία 4×400μ πίσω από την πλάτη της.

Μάλιστα, οι υπάλληλοι της ομάδας πήγαν στη συνέχεια στο Ολυμπιακό Χωριό την Κυριακή και την διέταξαν να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να πάει στο αεροδρόμιο. Η εντολή ήταν να φύγει από το Τόκιο με πτήση στις 22.50 το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη, αλλά όταν έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα, πλησίασε την ιαπωνική αστυνομία και αιτήθηκε πολιτικό άσυλο.

«Φοβάμαι ότι θα φυλακιστώ στη Λευκορωσία»

Η ίδια, μάλιστα, δήλωσε ακολούθως τα εξής στη Λευκορωσική αθλητική ιστοσελίδα Τριμπούνα: «Φοβάμαι ότι μπορεί να φυλακιστώ στη Λευκορωσία, δεν φοβάμαι να με απολύσουν ή να με διώξουν από την εθνική ομάδα. Ανησυχώ για την ασφάλειά μου, και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ασφαλές για μένα στη Λευκορωσία. Δεν έκανα τίποτα, αλλά μου στέρησαν το δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα 200 μέτρων και ήθελαν να με στείλουν σπίτι».

Ο σύζυγός της, Αρσένι Ζντάνεβιτς, έφυγε επίσης από τη Λευκορωσία και έφτασε στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι ενώ οι Ιάπωνες αξιωματούχοι απομάκρυναν την Τιμανούσκαγια από το αεροδρόμιο και εκείνη διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου, πάντα υπό την προστασία τους.

Η Πολωνία της έδωσε ανθρωπιστική βίζα

Η Πολωνία, όμως, της έδωσε... σανίδα σωτηρίας! Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει ανθρωπιστική βίζα στον σύζυγο της Λευκορωσίδας σπρίντερ, Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία έχει ήδη λάβει τέτοια βίζα και αναμένεται να ταξιδέψει το βράδυ στη Βαρσοβία μέσω Βιέννης.

«Μπορώ να προσθέσω ότι αυτή τη στιγμή ο σύζυγος της κυρίας Τσιμανούσκαγια έχει επίσης πάρει πολωνική ανθρωπιστική βίζα,» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας, Πιότρ Μίλερ. οι θεωρίες για τον λόγο που επιλέχθηκε η Πολωνία για να βρει η νεαρή αθλήτρια άσυλο ποικίλουν με διπλωματικούς κύκλους να σχολιάζουν ότι η επιλογή έγινε λόγω αντιπαλότητας της Πολωνίας με τον Ρωσόφωνο κόσμο.