Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Ρίλοφ - Κολεσνίκοφ το πρώτο χρυσό της Ρωσίας σε πισίνα μετά από 25 χρόνια!

Οι Εβγκένι Ρίλοφ και Κλιμέντ Κολεσνίκοφ χάρισαν στην Ρωσία το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κλασική κολύμβηση μετά από 25 ολόκληρα χρόνια!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Ρίλοφ - Κολεσνίκοφ το πρώτο χρυσό της Ρωσίας σε πισίνα μετά από 25 χρόνια!

Πολλαπλά ιστορικός ήταν ο ρωσικός θρίαμβος στα 100μ. ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 του Τόκιο. Το «1-2» που πέτυχαν ο Εβγκένι Ρίλοφ και ο Κλιμέντ Κολεσνίκοφ, καταρρίπτοντας αμφότεροι το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Γάλλου Καμίλ Λακούρ που «άντεχε» έντεκα χρόνια, σηματοδότησε την πρώτη φορά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, όπου οι ΗΠΑ χάνουν το χρυσό μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα, με τον κάτοχο έως σήμερα, Ράιαν Μέρφι, να μένει στην τρίτη θέση.

Ο τελευταίος μη Αμερικανός Ολυμπιονίκης στα 100μ. ύπτιο ήταν ο Καναδός Μαρκ Τιούκσμπερι, ενώ από το 1996 και μετά στο πρώτο σκαλί του βάθρου είχαν ανέβει ο Τζεφ Ράουζ, ο Λένι Κρέιζελμπεργκ, ο Άαρον Πίρσολ (δύο φορές), ο Ματ Γκρίβερς και ο Μέρφι.

Παράλληλα, όμως, η νίκη του Ρίλοφ χάρισε στη Ρωσία το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κλασική κολύμβηση μετά από 25 ολόκληρα χρόνια! Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, καθώς έκτοτε υπήρξαν αρκετοί σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες με παγκόσμιους τίτλους και Ολυμπιακά μετάλλια, η Ρωσία μετά το 1996 στην Ατλάντα (όταν ο «τσάρος» Αλεξάντερ Ποπόφ είχε κερδίσει 50μ. και 100μ. ελεύθερο και ο Ντένις Πανκράτοφ 100μ. και 200μ. πεταλούδα) είχε πάρει μόνο ένα χρυσό κι αυτό στο open water με τη Λαρίσα Ιλτσένκο το 2008.

Τυπικά, βέβαια, η Ρωσία δεν πήρε ούτε σήμερα χρυσό, όπως δεν θα πάρει και κανένα μετάλλιο στο Τόκιο, όπου λόγω της τιμωρίας της μετέχει με το όνομα ROC (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή), με ουδέτερη σημαία και χωρίς ανάκρουση του εθνικού ύμνου.