Η πρώτη τελετή αφής Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία (vid)

Ένας... θησαυρός από το αρχείο της ΕΡΤ. Η πρώτη τελετή αφής στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας. Πρωθιέρεια η χορογράφος Κούλα Πράτσικα, πρώτος δρομέας, ο Κώστας Κονδύλης, ανάβει την ολυμπιακή δάδα και ξεκινάει την λαμπαδηδρομία.

Η πρώτη τελετή αφής Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία (vid)

Στην Αρχαία Ολυμπία, στις 20 Ιουλίου 1936, πραγματοποιείται η πρώτη τελετή αφής στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Στο απόσπασμα που ακολουθεί παρακολουθούμε πλάνα κινηματογραφικών λήψεων από την είσοδο της πομπής των δεκατεσσάρων δαδοφόρων νεαρών κοριτσιών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρωθιέρεια είναι η χορογράφος Κούλα Πράτσικα και ιέρειες, μαθήτριές της από την ομάδα χορού που διηύθυνε η ίδια. Ανάμεσά τους, διακρίνονται η Αλέκα Μαζαράκη (Κατσέλη), η επίσης νεαρή τότε Μαρία Χορς (η μετέπειτα και επί σαράντα χρόνια χορογράφος της τελετής), η Έλσα Βεργή, η Ντόρα και η Μαρία Λούνδρα. Ακολουθούν στιγμιότυπα από την αφή της φλόγας από την πρωθιέρεια με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον) απέναντι από το ναό του Δία.

Στη συνέχεια παρακολουθούμε πλάνα από την πομπή μεταφοράς της φλόγας στον ιερό βωμό στο αρχαίο στάδιο. Παραταγμένοι σε σειρά οι λαμπαδηδρόμοι αναμένουν το άναμμα του βωμού και στη συνέχεια ο πρώτος δρομέας, Κώστας Κονδύλης, ανάβει την ολυμπιακή δάδα και ξεκινάει την λαμπαδηδρομία. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε..