Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Η «γκάφα» του Μπαχ και οι διαμαρτυρίες των γιαπωνέζων

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ μπέρδεψε τον ιαπωνικό με τον κινέζικο λαό προκαλώντας αντιδράσεις, ενώ πολλοί διαδηλωτές ετοιμάζονται να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψή του στη Χιροσίμα

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Η «γκάφα» του Μπαχ και οι διαμαρτυρίες των γιαπωνέζων

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στο Τόκιο την Τρίτη (13/7), μετά την άφιξή του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μόλις δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που αναβλήθηκαν πριν ένα χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Μπαχ πέρασε τις πρώτες τρεις ημέρες του στην ιαπωνική πρωτεύουσα, απομονωμένος στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο κέντρο του Τόκιο και οι κινήσεις του στην πόλη ήταν περιορισμένες, κάτι που ισχύει για όλους όσοι εισέρχονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τις πρώτες 14 ημέρες.

Η πρώτη του «στάση» ήταν η έδρα της οργανωτικής επιτροπής για να μιλήσει για τους Αγώνες που θα προχωρήσουν χωρίς θεατές σε σχεδόν όλα τα αθλήματα, όπως αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι διοργανωτές και η ΔΟΕ), εξαιρώντας μόνο ορισμένους χώρους σε απομακρυσμένα σημεία.

Ήταν μια κίνηση που ήρθε σε συνέχεια της απόφασης της ιαπωνικής κυβέρνησης να παρατείνει την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο Τόκιο, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19, έως και τις 22 Αυγούστου.

Η εν λόγω «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» θα τεθεί σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Αυγούστου.

«Καταφέρατε να καταστήσετε το Τόκιο ως την καλύτερα προετοιμασμένη πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Μπαχ στον εναρκτήριο λόγο του προς την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Σέικο Χασιμότο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τοσίρο Μούτο. «Κι αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστούμε τις δύσκολες συνθήκες που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

Ο Μπαχ επισήμανε επίσης την ανάγκη να είναι έτοιμα όλα όσα χρειάζονται ως τους Αγώνες. «Μένουν ακόμη 10 ημέρες για να ξεκινήσετε την τελετή έναρξης. Αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γίνει».

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφερόμενος προς τους οικοδεσπότες του... μπέρδεψε τα λόγια του μιλώντας για τον «κινεζικό λαό» κι όχι τον «ιαπωνικό λαό»: «Ο κοινός μας στόχος είναι ασφαλείς Αγώνες για όλους. Για τους αθλητές, για όλες τις αντιπροσωπείες και το πιο σημαντικό επίσης, για τον κινεζικό... για τον ιαπωνικό λαό», είπε ο Μπαχ, διορθώνοντας γρήγορα το λάθος του, αν κι ακολούθως υπήρξε πολύ μεγάλη «αντίδραση» στα social media για το σφάλμα του προέδρου της ΔΟΕ.

Η επίσκεψη του Μπαχ στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων, συνέπεσε με τα επίσημα εγκαίνια του Ολυμπιακού Χωριού στον Κόλπο του Τόκιο. Θα ακολουθήσει επίσκεψη του προέδρου της ΔΟΕ στη Χιροσίμα την Παρασκευή (16/7) σε μια προσπάθεια να «συνδέσει» η πόλη τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την παγκόσμια ειρήνη. Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Τζον Κόατες θα επισκεφθεί το Ναγκασάκι την ίδια μέρα.

Την ίδια στιγμή βεβαίως δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις, καθώς πολλοί διαδηλωτές ετοιμάζονται να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του Μπαχ στη Χιροσίμα. Παράλληλα, μία άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το Σάββατο (10/7) έξω από το ξενοδοχείο του Μπαχ, με πλακάτ που έγραφαν πως είναι «ανεπιθύμητος» στο Τόκιο.

Η ΔΟΕ και το προεδρείο της έχουν επικριθεί έντονα στην Ιαπωνία για το γεγονός ότι προχώρησαν τους Αγώνες παρά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν -ανάλογα με το πώς διατυπώνεται η ερώτηση- ότι το 50% έως 80% των Ιαπώνων αντιτίθενται με τους Αγώνες.

Η ΔΟΕ λαμβάνει σχεδόν το 75% των εσόδων της από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Αγώνων κι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδεχόμενη ακύρωσή τους, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο έσοδα 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιαπωνία έχει δαπανήσει επίσημα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς ελέγχους, τα τελικά ποσά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Εξ’ αυτών, τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιαπωνίας.