ΕΣΗΕΑ: Ευχαριστίες στην οικογένεια Πουρνάρα

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της ευχαριστεί θερμά την οικογένεια του Δημήτρη Πουρνάρα για την γενναιόδωρη προσφορά της να ανανκαινίσει πλήρως τη Βιβλιοθήκηε της Ένωσης.

ΕΣΗΕΑ: Ευχαριστίες στην οικογένεια Πουρνάρα

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί δημόσια την οικογένεια του αειμνήστου Προέδρου της Ενώσεως Δημητρίου Πουρνάρα, η οποία, με μία γενναιόδωρη προσφορά, δεσμεύτηκε να ανακαινίσει πλήρως τη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ, που στεγάζεται στον 2ο όροφο και παραμένει κλειστή για είκοσι χρόνια.

Η οικογένεια του Δημητρίου Πουρνάρα θα παραδώσει τη Βιβλιοθήκη ανακαινισμένη και επιτέλους προσβάσιμη στους συναδέλφους, τους επιστήμονες και το αναγνωστικό κοινό, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανακαίνισης βιβλιοθηκών, ενώ, ήδη, με τη γνωστοποίηση της δωρεάς κατέθεσε και τα σχέδια της νέας Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη προβλέπεται να παραδοθεί ανακαινισμένη φέτος το φθινόπωρο και εκτός από τα πολύτιμα βιβλία και αρχεία που διαθέτει, θα φιλοξενήσει, μετά από δωρεάν παραχώρηση, 4.000 επιπλέον βιβλία της προσωπικής συλλογής του αειμνήστου Προέδρου Δημητρίου Πουρνάρα. Η ΕΣΗΕΑ δεν θα έχει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για την υλοποίηση του έργου, που εκτός των άλλων, αναβαθμίζει πλήρως και το κτήριο της Ενώσεως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκτός από τις θερμές ευχαριστίες του γνωστοποίησε στην οικογένεια του αειμνήστου Προέδρου ότι η Βιβλιοθήκη θα ονομάζεται πλέον «Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ - Δημήτριος Πουρνάρας». Ταυτόχρονα, εύχεται στους τόσο δύσκολους καιρούς που διανύουμε και άλλοι δωρητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της οικογένειας Πουρνάρα και να στηρίξουν έμπρακτα την ΕΣΗΕΑ και τους συναδέλφους μας.

Επισυνάπτεται το βιογραφικό σημείωμα του Δημητρίου Πουρνάρα.

Δημήτρης Πουρνάρας

· 1900 Γεννήθηκε στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας
· 1917 Φοιτά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παράλληλα εργάζεται ως συντάκτης στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Πατρίδα».
· 1918 Ανταποκριτής στο Παρίσι των εφημερίδων «Ριζοσπάστης» (Γ. Πετσόπουλου), «Έθνος» (Σπ. Νικολόπουλου) και «Εμπρός» (Δ. Καλαποθάκη). Παράλληλα φοιτά στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και εργάζεται ως συντάκτης στην «Ουμανιτέ» και στην «Ποπουλέρ».
· 1919 Διαπιστευμένος δημοσιογράφος στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης.
· 1923 Επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει ως αρχισυντάκτης ή διευθυντής των εφημερίδων:
· 1924 «Ελεύθερος Λόγος» (Γ. Παπανδρέου).
· 1925 «Δημοκρατία» (Α. Παπαναστασίου)- Η δικτατορία Παγκάλου διακόπτει την έκδοση της εφημερίδας , ενώ ο ίδιος διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται.
· 1930-1933 «Ελεύθερος Άνθρωπος» (Κ. Αθανάτου), Διευθυντής.
· 1933-1935 Ιδρυτής, Εκδότης και Διευθυντής του «Ανεξάρτητου».
· 1936 Διακόπτεται η έκδοση της εφημερίδας από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ενώ ο ίδιος διώκεται και φυλακίζεται.
· 1936 Ιδρύουν μαζί με τον αδερφό του Ανδρέα την εκδοτική εταιρία «Πάπυρος» ( Μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων).
· 1940 «Κοινωνία» μετά την κήρυξη του πολέμου αναλαμβάνει διευθυντής.
· 1941 Δεν εργάζεται κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
· 1943 Εκδίδει κατά διαστήματα την παράνομη αντικατοχική εφημερίδα «Ελεύθερος».
· 1946-1951 «Το Βήμα» αναλαμβάνει διευθυντής σύνταξης .
· 1951 Ε.Ι. Ραδιοφωνίας διευθυντής προγράμματος με διοικητή τον στρατηγό Τσιγάντε (κυβέρνηση Κέντρου).
· 1952 Ειδικός σύμβουλος του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως με αρμοδιότητα ραδιοφωνικών σχολιασμών για το κυπριακό.
· 1954 Παραιτείται και καταγγέλλει την παρέμβαση άγγλων αποικιοκρατών στο κυπριακό. Αναλαμβάνει διευθυντής στην «Αλλαγή» (Ν. Πλαστήρας) και «Αθηναϊκή», συνεργάζεται και με πολλές άλλες εφημερίδες.
· 1945,1955 Εκδίδει την εφημερίδα «Ελεύθερος» (Ανεξάρτητη Δημοκρατική και Μαχητική Εφημερίδα, αρχικά καθημερινή και μετά εβδομαδιαία).
· 1967 Διακόπτεται η έκδοση του «Ελεύθερος» από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, ενώ ο ίδιος φυλακίζεται και εξορίζεται στη Σύρο.
· 1985 πεθαίνει στην Αθήνα».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110