Το PAOK TV πρέπει να τελειώσει

Το PAOK TV πρέπει να τελειώσει, η καλύτερη λύση είναι κεντρική διαχείριση με όλες τις ομάδες στην ΕΡΤ - Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου

Το PAOK TV πρέπει να τελειώσει

Ως δημοσιογράφος πρέπει να είσαι παρεμβατικός, αλλιώς δεν σε υπολογίζει κανένας. Ούτε ο κόσμος σε υπολογίζει αν άγεσαι και φέρεσαι σαν φτερό στον άνεμο. Το θέμα όμως είναι αν έχεις δίκιο, αν έχεις επιχειρήματα. Όπως η αρθογραφία ότι πρέπει να τα βρουν οι μεγάλοι στο ποδόσφαιρο, ότι δεν πάει πιο χαμηλά το προϊόν ηθικά και εμπορικά, ότι έχει γίνει «Άγρια Δύση» και κονομάνε οι νταραβεριτζήδες γύρω από τους παράγοντες, οι οποίοι λόγω «πολέμου» πετάνε τα λεφτά τους σε ένα προϊόν που χαντακώνεται.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο σημαντικό θέμα. Πώς φτάνει το ποδόσφαιρο σε αυτόν που το αγαπάει: στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει 11 εκατομμύρια πληθυσμό. Καταναλωτές, πελάτες όχι μόνο του ποδοσφαίρου, όχι μόνο πελάτες των ΠΑΕ, αλλά και πελάτες των εταιρειών που διαφημίζονται με χορηγίες στο ποδόσφαιρο.

Έπαιζαν ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Ποιοι το είδαν; Πόσοι το είδαν; Κόσμος στα γήπεδα δεν πάει, η μόνη διέξοδος είναι η τηλεόραση. Το PAOK TV ήρθε σαν ακόμα ένα βαρίδι στις πλάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν ήταν στην ΕΡΤ το ματς, θα το έβλεπαν όλοι, η απήχηση του ποδοσφαίρου στις μάζες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, η δύναμη της διαφήμισης των χορηγών θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το ματς θα συνέπαιρνε πλατιές μάζες πολύ περισσότερο από το PAOK TV και ως προϊόν θα είχε τεράστια διείσδυση. Τα ίδια θα έγραφα αν υπήρχε Olympiacos TV.

Μέσα από το μίσος και τις έριδες ακόμα ένα πρόβλημα που γεννήθηκε ήταν ότι χάσαμε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα από την τηλεόραση φέτος. Θα είχε ιδιαίτερη αξία αν μπορούσε να γίνει μία έρευνα πόσοι μη ΠΑΟΚτσήδες πληρώνουν PAOK TV. Πιστεύω ότι είναι ελαχιστότατοι. Έχω ρωτήσει και αρκετούς Ολυμπιακούς, κανείς δεν έχει πληρώσει PAOK TV.

Και προσέξτε: μιλάμε για πανδημία πλέον, δηλαδή ακόμα ένα επιχείρημα για να σταματήσει αυτό το πράγμα με το PAOK TV, που αναγκάζει κόσμο να συνωστίζεται στις καφετέριες για να δει τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό όταν παίζει με τον ΠΑΟΚ ή τον Παναθηναϊκό όταν παίζει με τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ όταν παίζει με τον ΠΑΟΚ, τον Άρη όταν παίζει με τον ΠΑΟΚ και ούτω καθεξής.

Και όχι μόνον οι οπαδοί της εκάστοτε ομάδας που παίζει με τον ΠΑΟΚ συνωστίζονται, αλλά και οι άλλοι οπαδοί που θέλουν να δουν τα μεγάλα ματς στην Τούμπα. Ποιος ΑΕΚτζής ή Παναθηναϊκός ή Αρειανός δεν ήθελε να δει το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός;

Τους στέλνει το PAOK TV στις καφετέριες να συνωστίζονται, να φωνάζουν, να πανηγυρίζουν, να αγκαλιάζονται. Και καλά τώρα που είναι καλός ο καιρός. Τι θα γίνει από φθινόπωρο και χειμώνα;

Στο διά ταύτα. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τεράστια κονδύλια από την Ε.Ε., αφού η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και άνοιξε το ταμείο μαζί με τη Γαλλία. Η κυβέρνηση διοχετεύει μεγάλα ποσά στην ελληνική οικονομία σε ένα μείγμα πρωτοφανές σοσιαλισμού-φιλελευθερισμού. Ναι, αυτό είναι το οικονομικό μείγμα που ζούμε. Σοσιαλισμοφιλελευθερισμός.

Δεν μπορεί να αγνοεί η πολιτεία το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο, που είναι το ποδόσφαιρο. Και μάλιστα όχι υπό μορφή δωρεάς ή δανείων, αλλά με ανταποδοτικότητα. Είχε συμβεί στο παρελθόν αποσπασματικά, τώρα χρειάζεται να συμβεί περισσότερο από ποτέ καθολικά. Η ΕΡΤ πρέπει να πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των ομάδων με κεντρική διαχείριση. Αυτό πρέπει να το επιδιώξουν και οι ίδιες οι ομάδες.

Ας αφήσουν τα μίση και τις πολεμοχαρείς κινήσεις οι παράγοντες και ας δουν το συμφέρον τους. Είναι προς το συμφέρον τους να διεισδύσει στην κοινωνία (πελάτες) το προϊόν όσο περισσότερο γίνεται. Να αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο, να το βλέπει κάθε ελληνικό σπίτι. Όχι σε συνδρομητικά κανάλια που τα βλέπουν λίγοι.

Είναι δέλεαρ και για τους χορηγούς κάθε μορφής που θα διαφημίζονται σε κάθε ελληνικό σπίτι μέσα από το ποδόσφαιρο. Αποκτούν άλλη δυναμική. Όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο θα αποκτήσουν άλλη δυναμική.

Πλέον, κοντεύει να ξεχαστεί το ποδόσφαιρο από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Έχει γίνει κάτι σαν αντικείμενο που ασχολούνται περιθωριακοί τύποι. Πού είναι τα παλιά μεγαλεία όπου ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και οι άλλες ομάδες ήταν κομμάτι του λαού και όχι κομμάτι ενός μικρού αριθμού ανθρώπων;

Είναι και προς το συμφέρον της κυβέρνησης και προς το συμφέρον των ομάδων και προς το συμφέρον των φιλάθλων. Πανδημία έχουμε, θα επιστρέψει μάλλον το φθινόπωρο όπως επιστρέφει η γρίπη. Θέλουμε τον λαό να συνωστίζεται στις καφετέριες για να δει ποδόσφαιρο; Αφού δίνουν τόσα λεφτά στην ελληνική οικονομία, ας βγει ένα μικρό κονδύλι σε σχέση με τα λεφτά που ρίχνουν από το ελικόπτερο για να πάρει η ΕΡΤ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά όλο το ποδόσφαιρο. Σε κεντρική διαχείριση.

Όπως γίνεται σε σοβαρά ποδοσφαιρικά κράτη, σε σοβαρές ποδοσφαιρικές λίγκες στην Ευρώπη. Όχι σε λίγκες-οπερέτες του εκάστοτε ισχυρού, όπως και ομοσπονδίες-οπερέτες του εκάστοτε έχει το πάνω χέρι.

Πρέπει να σοβαρευτούμε. Ας ακολουθήσουμε με αντιγραφή το τι κάνουν σοβαρές χώρες στο εξωτερικό, αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ξαναμπεί στα ελληνικά σπίτια, πόσω μάλλον στη νέα εποχή που θέλουμε τον κόσμο να κρατάει αποστάσεις. Και οι ομάδες πρέπει να αποκτήσουν έσοδα, όλες όμως οι ομάδες, όσες συμμετέχουν στη λίγκα.

Το «διαίρει και βασίλευε» στο ελληνικό ποδόσφαιρο απέφερε μεγάλα κέρδη σε ορισμένους κοντά στους παράγοντες -σε νταραβεριτζήδες, σε λαμόγια παραγοντίσκους και σε δήθεν δημοσιογράφους-, αλλά συρρίκνωσε την υπόληψη και την εμπορική δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να βάλει τις βάσεις για έναν υγιή ανταγωνισμό με κανόνες που να αποδυναμώσουν τους απατεώνες. Και να πάρει την κεντρική διαχείριση μέσω ΕΡΤ, αλλά με όρους. Τo PAOK TV πρέπει να γίνει παρελθόν. Παράγοντες που να βάζουν λεφτά στο ποδόσφαιρο έχουμε. Η δουλειά όμως δεν γίνεται σωστά.