«Kαθημερινή»: Ζήτησε συγγνώμη για «τα καλσόν των Ευζώνων»

Με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα «Καθημερινή» ζητά συγγνώμη για τα σατυρικά σχόλια που έκανε δημοσιογράφος της σχετικά με τη στολή των Ευζώνων.

«Kαθημερινή»: Ζήτησε συγγνώμη για «τα καλσόν των Ευζώνων»

Σε σχόλιο του που είχε τον τίτλο «στους τσολιάδες» κι έγινε με αφορμή την επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Στέφανος Κασιμάτης αναφερόταν στη στολή των Ευζώνων χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «δικτυωτά καλσόν» και «χοντροπάπουτσα».

Το δημοσίευμα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με αποτέλεσμα η εφημερίδα Καθημερινή με πρωτοσέλιδο άρθρο της και τίτλο «Οι Εύζωνοι που υπογράφει ο Κώστας Ιορδανίδης,να ζητήσει σήμερα (7/5) συγγνώμη και να πάρει αποστάσεις από τον συντάκτη του άρθρου.

Είχε γράψει ο Στέφανος Κασιμάτης στις 24/4 για τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την προεδρική φρουρά. Η επίσκεψή της είναι βέβαια εθιμοτυπική· ωστόσο, πιστεύω ότι προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία από στυλιστικής απόψεως. Σκεφθείτε: έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκέπτεται τη φρουρά της. Προσοχή: όχι μια οποιαδήποτε φρουρά, αλλά μια φρουρά η οποία αποτελείται από άνδρες ντυμένους από τη μέση και κάτω γυναικεία (μίνι φούστα, καλσόν).

Μέχρι τώρα είχαμε άνδρες στη θέση αυτή. Άνδρες οι οποίοι, όπως συμβαίνει συνήθως με το είδος μας, δεν έχουν ιδέα από γυναικείο ντύσιμο. Δεν είναι, λοιπόν, αυτή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανανεωθεί η στολή της προεδρικής φρουράς με γυναικείο μάτι; Ας πούμε, μια ποικιλία στα καλσόν, βρε αδελφέ! Αμάν πια με αυτά τα υπόλευκα και χοντροκομμένα που αναγκάζουν τα παιδιά να φορούν! Να φορέσουν κάτι πιο φίνο, πιο χαρούμενο· γιατί όχι δικτυωτά; Και αυτά τα αηδιαστικά και γελοία χοντροπάπουτσα, ώς πότε θα φοριούνται; Η Prada έχει κλασικά γυναικεία μοντέλα, με χαμηλό τακούνι, που είναι ό,τι πρέπει και αναδεικνύουν καλύτερα το πόδι. Διότι, ερωτώ, γιατί φοράει κάποιος φούστα και καλσόν, αν όχι για να δείξει τα πόδια του;

Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε. Κατ’ αρχάς, περισσότερο γελοία από αυτή που είναι σήμερα δεν γίνεται η στολή της φρουράς. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, όμως, μπορεί να αναδείξει την πρωτοποριακότητά της, η οποία έγκειται στο ανδρόγυνο στυλ της. Επισημαίνω σχετικώς ότι η φετινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, που ασφαλώς θα είναι διαδικτυακή, θα είναι «γένους ουδετέρου». Εμείς, χάρη στην προεδρική φρουρά, είμαστε ήδη δεκαετίες μπροστά! Γιατί να μην αναδείξουμε αυτό το πλεονέκτημά μας;

ΥΓ.: «Όταν ήμουν παιδί, παίζαμε με τα γνωστά ελληνικής κατασκευής στρατιωτάκια (τσολιάδες, αρχαίοι οπλίτες κ.λπ.), αυτά που σήμερα τα βρίσκεις μόνο στα παλιατζίδικα. Προσωπικώς, ποτέ στη ζωή μου δεν αγόρασα τσολιαδάκι. Λόγω της φούστας τους, τα ενέτασσα στην κατηγορία «κούκλες» – και, ως γνωστόν, τα αγόρια δεν παίζουν με κούκλες».

Η συγγνώμη της Καθημερινής

«Ο αγαπητός κατά τα άλλα συνάδελφος Στέφανος Κασιμάτης αναφέρθηκε με όρους άκρως προσβλητικούς για τη στολή της Ευζωνικής Φρουράς» παραδέχεται ο Κώστας Ιορδανίδης.

Κάνει μάλιστα αναφορά στην Ελένη Βλάχου, ιστορική εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή», η οποία το 1985 είχε επαινέσει τον βουλευτή της Ν.Δ Ελ. Καλογιάννη -ευρύτερα γνωστό σαν… Καλπογιάννη- ενώ η εφημερίδα είχε στηλιτεύσει την ενέργεια του βουλευτή να αρπάξει την κάλπη της ψηφοφορίας Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν είναι “καρναβάλια” οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, όπως δεν είναι “καρναβάλια” οι άντρες της βασιλικής φρουράς των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στη Βρετανία. Είναι τα διαχρονικά σύμβολα της εθνικής ταυτότητος κρατικών οντοτήτων με ιστορία και ως εκ τούτου άξια σεβασμού» καταλήγει ο αρθρογράφος της Καθημερινής.