Πως θα επιδοτηθεί ο Τύπος από την κυβέρνηση, λόγω κορονοϊού

Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων, παρά το γεγονός ότι τα περίπτερα παραμένουν ανοικτά, έχουν πέσει δραματικά λόγω του κατ οίκον περιορισμού των πολιτών. Αντίστοιχη συμπεριφορά επιδεικνύουν οι αγοραστές περιοδικών. Πως θα τις επιδοτήσει η κυβέρνηση για να μη κλείσουν, λόγω κορονοϊού.

Πως θα επιδοτηθεί ο Τύπος  από την κυβέρνηση, λόγω κορονοϊού

Σύμφωνα με το άρθρο της Σόνιας Χαϊμαντά στο www.advertising.gr

Συνολικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διάθεση του ποσού των 7-7,5 εκατ. ευρώ (έναντι 6 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη) για τις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας και άλλα 4 εκατ. ευρώ για τις επαρχιακές.
Κάθε επιχείρηση έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας θα λαμβάνει οικονομική στήριξη ως εξής:
• Αν δεν προβεί σε απολύσεις
• Εφόσον δεν προβεί σε μείωση μισθών• Εφόσον τηρεί τους Κανόνες Δεοντολογίας

α) Κάθε εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας θα λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, εφάπαξ ποσό το 2020 περί τις 14.000 ευρώ ανά ημέρα έκδοσης μέσα στην εβδομάδα δηλαδή 14.000Χ6 (84.000 ευρώ) αν εκδίδεται 6 φορές ή 14.000Χ1 (14.000) αν είναι εβδομαδιαία.

β)Στις περιφερειακές εφημερίδες θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα το ποσό των 7.000 ευρώ ανά ημέρα έκδοσης μέσα στην εβδομάδα.
γ) Κάθε εκδοτική επιχείρηση θα λάβει έξτρα ποσό ίσο με το γινόμενο των 1.060 ευρώ επί τον αριθμό των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης που απασχολεί. Άρα αν μια εφημερίδα απασχολεί 80 εργαζομένους θα λάβει άλλα 81.280 ευρώ.
δ) Τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω αν δεν συμπληρωθεί συνολικά το ποσόν των 7 με 7,5 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και οι αθλητικές εφημερίδες, πλην των στοιχηματικών

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας θα ισχύσουν τα παρακάτω κριτήρια (πλην της παλαιότητας των 24 μηνών που ίσχυε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες)
να μην περιέχουν ύλη η οποία αποτελεί αναπαραγωγή του περιεχομένου άλλου εντύπου, εφημερίδας ή περιοδικού, που έχει δημοσιευθεί ή δημοσιεύεται σε έντυπο ίδιου η διαφορετικού εκδότη. Ως αναπαραγωγή νοείται η αναδημοσίευση κειμένου άλλου εντύπου του ίδιου ή άλλου εκδότη ή άλλης δημοσιογραφικής πηγής χωρίς ουσιαστική συντακτική παρέμβαση και χωρίς αναφορά στην πηγή. Σε περίπτωση δημοσίευσης όμοιων κειμένων σε διαφορετικά έντυπα, ως αναπαραγωγή νοείται το κείμενο του χρονικά επόμενου σε έκδοση εντύπου, η ύλη τους
να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,
• η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις, οι αγγελίες και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις να μην υπερβαίνουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής ύλης της εφημερίδας,
ο ιδιοκτήτης, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας είτε αυτή ανήκει σε φυσικό είτε σε νομικό πρόσωπο, να μην έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απειλή, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του νόμου περί εργοδοτικών εισφορών, καθώς και σε οποιαδήποτε ποινή για κάθε οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα.
Αν η εφημερίδα ανήκει σε ομόρρυθμη ή σε ετερόρρυθμη εταιρεία, σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή κεφαλαιουχική εταιρεία η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για τους εταίρους και τους διαχειριστές, ενώ, αν η εφημερίδα ανήκει σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), και για τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμισμένες τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Το ζήτημα οικονομικής ενίσχυσης των τηλεοπτικών επιχειρήσεων τίθεται προς συζήτηση ήδη από την Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), εξαιτίας των σημαντικών απωλειών που θα σημειωθούν από τη ραγδαία μείωση της διαφημιστικής δαπάνης.

Τι ζητούν οι Ραδιοσταθμοί
Μέτρα στήριξης των ραδιοσταθμών ζήτησαν επίσης ήδη από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Β (με κοινοποίηση σε άλλους υπουργούς) ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ), Παναγιώτης Κωστάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ), Αντώνης Γρηγορόπουλος, επικαλούμενοι τις εντολές διακοπής διαφημίσεων. Ειδικά η ΠΕΙΡΑΣ (ραδιόφωνα περιφέρειας) αναφέρει ότι αν δεν στηριχθούν τα μέλη της "οι τοπικές κοινωνίες θα στερηθούν αυτής της δυνατότητας και θα επικρατήσει η παραπληροφόρηση των social media και η στόμα με στόμα διασπορά πανικού".

Τι ζητάνε οι εκδότες
Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και στην προσπάθεια των εκδοτών εφημερίδων να κερδίσουν το "στοίχημα" της καθημερινής και έγκυρης ενημέρωσης, η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.) προτείνει τα ακόλουθα μέτρα σε δύο άξονες:

Α. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ
• Μείωση σελίδων των εφημερίδων.
• Μείωση ή αναστολή έκδοσης ενθέτων.
• Αναστολή κυκλοφορίας νέων προσφορών.

Β. ΚΡΑΤΙΚΗΣ/ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
• Άμεση αναστολή στον ΦΠΑ των πωλήσεων.
• Άμεση ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό. Για να απλοποιηθεί η διαδικασία προτείνει την επιλογή των προς ενίσχυση εφημερίδων να αναλάβει η Ε.Ι.Η.Ε.Α.
• Να μην κλείσουν τα περίπτερα.
• Να υποχρεωθούν τα super markets να πωλούν εφημερίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ advertising.gr