Forthnet -Nova: Μετά την Alter Ego, τι; Η επιστολή και το ενδεχόμενο επιστροφής της πλευράς Μαρινάκη

Αρκετά ακόμη επεισόδια δείχνει ότι θα έχει το "σίριαλ" της υπόθεσης Forthnet-Nova μετά την απόσυρση της Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη.

Forthnet -Nova: Μετά την Alter Ego, τι; Η επιστολή και το ενδεχόμενο επιστροφής της πλευράς Μαρινάκη

Αρκετά ακόμη επεισόδια δείχνει ότι θα έχει το "σίριαλ" της υπόθεσης Forthnet-Nova μετλα την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη για την απόκτηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Οι πιστώτριες τράπεζες καλούνται να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, προσπαθώντας παράλληλα να διαχειριστούν και το… blame game που ξέσπασε για τις ευθύνες του ναυαγίου.

Έτσι, σχεδόν 24 ώρες μετά την επιστολή αποχώρησης της Alter Ego από τη διαγωνιστική διαδικασία, οι πιστώτριες τράπεζες έλαβαν νέα επιστολή από την Duet Private Equity Limited (DPEL), μέλος του επενδυτικού ομίλου Duet Group.

Στέλεχος της Duet στο Λονδίνο με το οποίο επικοινώνησε το Capital.gr και ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί ονομαστικά, επιβεβαίωσε την αποστολή της σχετικής ηλεκτρονικής επιστολής προς τις πιστώτριες τράπεζες με την οποία εκδηλώνεται εκ νέου το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Forthnet.

Την αποστολή νέας επιστολής από πλευράς Duet επιβεβαιώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη. Κατά πληροφορίες, η πρόταση του fund ανέρχεται στα 41 εκατ. ευρώ, πλην πηγές πολύ κοντά στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρουν πως "χρειάζονται ακόμη αρκετές διευκρινίσεις" που θα ζητηθούν κατά την επικοινωνία που έχει ξεκινήσει με το fund για τους όρους που περιλαμβάνει η πρόταση του.

Ήτοι, εάν δηλαδή υπάρχει αίρεση υλοποίησης ελέγχου δέουσας επιμέλειας (proposal subject to confirmatory due diligence), τι προβλέπεται για την απόκτηση των μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες κ.α.

Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον της Duet, η οποία κατά καιρούς έχει ενδιαφερθεί για τις Νηρέα-Σελόντα, την Praxia και άλλα κυρίως distress transactions, δεν είναι νέο. Με τις αποκλειστικές συζητήσεις των τραπεζών με την Alter Ego να βρίσκονται σε εξέλιξη, η Duet είχε προ μηνών αποστείλει δεσμευτική πρόταση για τη Forthnet, πλην δεν προχώρησε καθώς οι τράπεζες εργάζονταν πάνω στην πρόταση Μαρινάκη.

Στην αγορά, πάντως, συζητήθηκε η ταχύτητα με την οποία εμφανίστηκε εκ νέου στο προσκήνιο η Duet, καθώς και οι δίαυλοι επικοινωνίας του fund με μία από τις πιστώτριες τράπεζες. Παράλληλα, δεν λείπουν και τα (συνήθη πλέον) σενάρια για την ύπαρξη "κρυφού" επενδυτή που δήθεν βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

Διεργασίες

Την ίδια στιγμή, μεταξύ των τραπεζών εμφανίζεται να πραγματοποιούνται διεργασίες με στόχο την απεμπλοκή από την κατάσταση στην οποία περιήλθαν έπειτα από την άρνηση της Alpha Bank να συναινέσει σε μια σειρά προϋποθέσεων για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Alter Ego.

Η πλευρά της Alpha Bank εμφανίζεται μέσω κύκλων να αποποιείται του συνόλου των ευθυνών, υποστηρίζοντας πως και άλλες τράπεζες "δεν κινήθηκαν θεσμικά". Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για ανησυχία που διατυπώθηκε από τις νομικές υπηρεσίες της τράπεζας αναφορικά με ρήτρα που φέρεται να ζητήθηκε από την πλευρά Μαρινάκη για την περίπτωση στην οποία επέλθουν σημαντικά γεγονότα στη Nova, όπως η απώλεια συμβολαίων με ΠΑΕ για την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Οι υπόλοιπες τράπεζες βεβαίως αλλά και η πλευρά του επενδυτή απορρίπτουν αυτές τις αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για "αδιαλλαξία" στελεχών της Alpha Bank. Πέραν όλων των άλλων, γίνεται λόγος ακόμη και για άρνηση της ίδιας τράπεζας να διευκολύνει, με την έκδοση εγγυητικών επιστολών, τη συμμετοχή της Forthnet σε σημαντικό έργο πληροφορικής (ΣΥΖΕΥΞΙΣ II).

Βεβαίως, πολλοί ισχυρίζονται πλέον ανοικτά πως η εξέλιξη αυτή τελικώς δεν δυσαρέστησε την πλευρά Μαρινάκη καθώς φέρεται να αναζητούσε δίοδο διαφυγής από το deal. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός όχι μόνον απορρίπτεται από την Alter Ego, αλλά εσχάτως αποδίδονται και πολιτικές σκοπιμότητες στις αιτίες του "ναυαγίου" της εξαγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, τις αληθινές αιτίες γνωρίζουν οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις, πλην πραγματικότητα αποτελεί ότι η Forthnet βρίσκεται για άλλη μια φορά στην απαρχή μιας νέας διαδικασίας εξεύρεσης λύσης για την εξυγίανση και αναδιάρθρωσή της.

Όπως ανέφερε το Capital.gr., οι πιστώτριες τράπεζες αναζητούν ήδη λύση προκειμένου δεσμευμένοι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται έσοδα από μεγάλους πελάτες της εταιρείας να απελευθερωθούν, τουλάχιστον μέρος των κεφαλαίων αυτών, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και σε ΠΑΕ. Η ανησυχία είναι πόσος καιρός θα απαιτηθεί έως ότου θα μπορέσει να ειπωθεί πως βρίσκεται λύση για την επόμενη ημέρα της Forthnet και ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές της αντοχές, οι οποίες μέχρι σήμερα αποδεικνύονται μεγάλες.

Και αυτό, τη στιγμή που κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει συζητήσεις που επιδιώκεται να εκκινήσουν εκ νέου για την πώληση των δανείων που έχει η Alpha Bank στη Forthnet (σ.σ. σε μια από τις άλλες τράπεζες) ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ακόμη και να επιστρέψει η πλευρά Μαρινάκη ξανά στο deal...

Πηγή: capital.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας