ΕΣΗΕΑ: Ανακοίνωση για τον κορονοϊό και την προστασία των συντακτών

Η Ένωση Συντακτών με ανακοίνωση της διευκρινίζει διάφορα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι συντάκτες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

ΕΣΗΕΑ: Ανακοίνωση για τον κορονοϊό και την προστασία των συντακτών

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων δημοσιογράφων από τον νέο κορονοϊό:

«Μέτρα για τον κορονοϊό

Η ΕΣΗΕΑ γίνεται τις τελευταίες ώρες και με πολλούς τρόπους αποδέκτης της ανησυχίας των δημοσιογράφων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν την ενημέρωση των πολιτών σ’ αυτή την έκτακτη συνθήκη που αντιμετωπίζει η χώρα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί από τις Διοικήσεις όλων των Μέσων Ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, να καταρτίσουν επειγόντως, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, σχεδιασμό για την προστασία των εργαζομένων τους.

Διαπιστώνουμε ότι είναι κομβικής σημασίας, επίσης, να ενημερώνουν διαρκώς με επίσημο τρόπο τους εργαζόμενους για τα μέτρα που λαμβάνουν. Το Δ.Σ. θεωρεί αυτονόητο ότι οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να μην εκτίθενται σε συνθήκες που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία τους. Η εξ’ αποστάσεως εργασία, η οποία συστήνεται πλέον κεντρικά από τους αρμόδιους φορείς, είναι μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως και στα Μέσα Ενημέρωσης.

Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στα ΜΜΕ η ρύθμιση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς μαθητών για όσο παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα αυτοπροστασίας που συστήνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι Διοικήσεις των ΜΜΕ είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν τους εργαζόμενούς τους και να εφαρμόζουν πλήρως τις οδηγίες που εκδίδονται. Είναι ο μόνος τρόπος να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του ιού και την προσπάθεια περιορισμού του.

Καλούμε, τέλος, τους συναδέλφους μας να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να ενημερώνουν τους πολίτες με ψυχραιμία και αποφεύγοντας υπερβολές που μπορεί να δημιουργήσουν πανικό. Η απαρέγκλιτη τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας είναι σε αυτή τη συγκυρία περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»