Ο Τσίκο Ζεράλδες και η άγνοια στην εποχή των social media

Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έκανε επίδειξη άγνοιας σε μια εποχή που είναι ευκολότερο από ποτέ να διαλαλήσεις την... κοτσάνα σου.

Ο Τσίκο Ζεράλδες και η άγνοια στην εποχή των social media

Ζούμε σε παράξενους καιρούς, αν το καλοσκεφτούμε. Τα social media και οι επιπλοκές τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Είναι πιο εύκολο από ποτέ για τον καθένα μας να μοιραστεί δημόσια τις σκέψεις του και τις απόψεις του με πρωτοφανή ταχύτητα και απήχηση.

Αυτό βέβαια ελλοχεύει και κινδύνους, με την εξάπλωση fake news, ακατάσχετης λασπολογίας προς στοχευμένα πρόσωπα και φυσικά μιας άνευ προηγουμένου ψευδο-επιστημονικής συνομωσιολογίας.

Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε τον Τσίκο Ζεράλδες, τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, ο οποίος αγωνίζεται στη χώρα μας δανεικός από την Σπόρτιγνκ Λισαβόνας. Δυστύχως, ο Πορτογάλος δεν έγινε θέμα συζήτησης για αγωνιστικούς λόγους, αλλά λόγω μιας ανάρτησης στα social media. Μιας πολύ ατυχούς ανάρτησης...

Ο ποδοσφαιριστής φαίνεται να είναι υποστηρικτής της θεωρίας της επίπεδης γης, ανεβάζοντας την εξής ιστορία με τον μήνυμα: «Αν η Γη είναι στρογγυλή, τότε πώς μπορώ να δω αυτό το νησί; Για πείτε».

Φυσικά, δεν είναι καν ο μοναδικός αθλητής που έχει εκφράσει δημόσια τέτοιες απόψεις. Πριν λίγο διάστημα και ο σούπερ σταρ του NBA, Κάιρι Ίρβιγνγκ είχε μιλήσει δημόσια υπέρ της ίδιας θεωρίας, ανασκευάζοντας βέβαια μετά από λίγο καιρό τα λεγόμενά του.

Νομίζω ότι περιττεύει να εξηγήσουμε το γιατί η θεωρία της επίπεδης γης πολύ απλά δεν στέκει, από τη στιγμή ειδικά που αποτελεί προσβολή στη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων που μόχθησαν σκληρά για να υποστηρίξουν τις θεωρίες τους με έγκυρα και επιστημονικά στοιχεία. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα το πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους σε εποχές άκρατου θρησκευτικού φανατισμού και άγνοιας. Με όσους για τους δικούς του λόγους πιστεύουν το αντίθετο προφανώς δεν θα μπούμε στη διαδικασία συζήτησης.

Πέρα, όμως, από αυτό ο κάθε ποδοσφαιριστής, αθλητής ή αυτό που ονομάζουμε και ορίζουμε ως «δημόσιο πρόσωπο» έχει μεγάλη ευθύνη των λεγομένων του. Όταν θεωρητικά τουλάχιστον αποτελείς πρότυπο ή είδωλο για μια μερίδα ανθρώπων, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός σε όσα διατυπώνεις, τουλάχιστον δημόσια. Όπως θα πρέπει έτοιμος να δεχθείς τις συνέπειες των λεγομένων σου. Ακόμα και η ελευθερία του λόγου έχει κάποια όρια.

Προφανώς, η ΑΕΚ δεν μπορεί να τιμωρήσει ή να νουθετήσει τον Ζεράλδες επειδή εξέφρασε μια αδαή και ανόητη άποψη. Δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα αυτό. Ίσως, ο ίδιος όμως ο Πορτογάλος θα μπορούσε την επόμενη φορά πριν ανοίξει το instagram για να γράψει την άποψή του για ένα θέμα στο οποίο δεν ειδικεύεται να ανοίξει πρώτα ένα βιβλίο. Έτσι για αλλαγή...

Υ.Γ. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν την αίσθηση ότι όσα γράφουν ή λένε σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν έχουν σημασία (;), ότι κατά μία έννοια δεν έχουν καμία ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους. Από τη στιγμή, ωστόσο, που μια φράση, μία εικόνα ή ένα κείμενο, μπορεί να έχει συνέπειες στην πραγματική μας ζωή, είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο εκ μέρους μας να προσποιούμαστε ότι μιλάμε για έναν εικονικό, ανεξάρτητο κόσμο.