Όλα στον αέρα για ΕΡΤ, ΠΑΕ. Διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, 80% μείωση για τη Super League 2

Τι αναφέρει εσωτερική έκθεση της δημόσιας τηλεόρασης και τι προτείνει.

Όλα στον αέρα για ΕΡΤ, ΠΑΕ. Διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, 80% μείωση για τη Super League 2

Εσωτερική έκθεση στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης, φέρνει στο ΦΩΣ σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Η έκθεση απευθυνόταν στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Μυρσίνη Ζορμπά, στα μέλη της Γ.Σ. της ΕΡΤ, με κοινοποίηση στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Λευτέρη Κρέτσο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της έκθεση για την αγορά από την ΕΡΤ των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ. Ουσιαστικά, μιλά για επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση για τα πάντα.

Να μην ισχύσει δηλαδή κανένα προσύμφωνο για καμία ομάδα. Να πάρει η ΕΡΤ 6-9 ομάδες. Για τη Super League 2 προτείνεται μείωση 80%.

Οι προτάσεις:

1. Να φύγει η ΕΡΤ από το σχήμα του προσυμφώνου (σημ SP.: αφορά την περυσινή συμφωνία με τις 7 ΠΑΕ της Super League και την απόκτηση των δικαιωμάτων της Super League 2) και να επαναδιαπραγματευτεί τα πάντα από μηδενική βάση.

2. Να αποκτήσει η ΕΡΤ σε εύλογη τιμή και με εύλογους όρους τα δικαιώματα (περιλαμβανομένων αγώνων που δεν ανήκουν στην UEFA) 6-9 ομάδων Super League 1, μεταξύ των οποίων και δύο τουλάχιστον από τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

3. Οσον αφορά τη Super League 2, η βάση διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκινά από μείωση των ποσών που προβλέπει το προσύμφωνο κατά 80% ή να συνδεθεί με ποσά που να αντιστοιχούν στα πωληθέντα εισιτήρια (π,χ. 5 ανά εισιτήριο).

4. Να ληφθεί ρητά μέριμνα ώστε ο αριθμός των αγώνων των οποίων δικαιώματα προβολής θα αποκτήσει τελικά η ΕΡΤ να είναι τέτοιος που να χωρά στο πρόγραμμά της, αφού το να αγοραστούν δικαιώματα και να μην προβληθεί ο αγώνας ενδέχεται να δημιουργεί και πρόβλημα νομικής ευθύνης για την ΕΡΤ

5. Να ληφθεί μέριμνα ώστε ο τελικός αριθμός ποδοσφαιρικών ομάδων ελληνικού Πρωταθλήματος των οποίων τηλεοπτικά δικαιώματα θα αγοράσει η ΕΡΤ να βρίσκεται σε ισορροπία με τα άλλα αθλητικά προγράμματά της, αλλά και συνολικά με το πρόγραμμα και τις λειτουργικές και επενδυτικές της ανάγκες.

6. Η όποια διαπραγμάτευση να γίνει αυτή τη φορά με συμμετοχή της διοίκησης της ΕΡΤ είτε να μην ολοκληρωθεί χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της.