Πέθανε ο κορυφαίος αθλητικογράφος Νοά Κλίγκερ- Πως το μποξ του έσωσε τη ζωή στο Άουσβιτς

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ο Νοά Κλίγκερ, ένας σημαντικός εκπρόσωπος της αθλητικής δημοσιογραφίας στο Ισραήλ-και όχι μόνο.

Πέθανε ο κορυφαίος αθλητικογράφος Νοά Κλίγκερ- Πως το μποξ του έσωσε τη ζωή στο Άουσβιτς

Ο Κλίγκερ επέζησε του Ολοκαυτώματος και αφιέρωσε την ζωή του στον αθλητισμό. Το 2016 είχε βραβευτεί ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία, εν ενεργεία, δημοσιογράφος!

Σε μια συνέντευξη στην Equipe που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2014, ο Κλίγκερ είχε πει: «Ο αθλητισμός έσωσε τη ζωή μου». Ήταν το 1943 όταν ο 16χρονος τότε Νοά, γεννημένος στο Στρασβούργο, απελάθηκε στο Άουσβιτς.

Ο διοικητής του στρατοπέδου ήταν ενθουσιώδης οπαδός της πυγμαχίας και για να διασκεδάσει τους άνδρες του, διοργάνωνε αγώνες μεταξύ των κρατουμένων. Ο Κλίγκερ δεν ήξερε τίποτα για το μποξ.

Κατάφερε ωστόσο να ξεγελάσει τους φρουρούς SS έχοντας μάθει μερικές κινήσεις από έναν πραγματικό μπόξερ, επίσης κρατούμενο, που σε αντίθεση με τον Κλίγκερ έχασε τη ζωή του αργότερα σε μια πορεία θανάτου.

Ο Κλίγκερ λάτρευε το μπάσκετ και γενικότερα τα σπορ. Η δράση του επεκτεινόταν και έξω από τα σύνορα της χώρας του. Υπήρξε ανταποκριτής της γαλλικής «L’ Equipe» στο Τελ Αβίβ, ήταν μέλος της επιτροπής μπάσκετ της AIPS, αλλά και της ένωσης αθλητικών συντακτών.