33ο Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών: Σχολικός αθλητισμός και αθλητικός τουρισμός στην 1η ημέρα

Τα θέματα του σχολικού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού συζητήθηκαν στην 1η ημέρα του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου.

33ο Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών: Σχολικός αθλητισμός και αθλητικός τουρισμός στην 1η ημέρα

Στη φιλόξενη γη της Κρήτης αναβιώνει αυτές τις ημέρες το Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Το 33ο κατά σειρά Συνέδριο των ΠΣΑΤ και ΕΑΚ, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα, Τετάρτη (30/11), φιλοξενείται στο Ηράκλειο, 350 μέτρα από τον τάφο του σπουδαίου λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων τόσο του ελληνικού όσο και του κυπριακού αθλητισμού.

Χορηγός επικοινωνίας του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου των ΠΣΑΤ-ΕΑΚ, είναι το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το οποίο παρέχει και livestreaming κάλυψη στο κανάλι του στο YouTube. Επίσης, το συνέδριο μεταδίδεται στη σελίδα του ΠΣΑΤ στο Facebook και στην ιστοσελίδα, psat.gr.

«Ξεκινάμε με πολύ μεγάλη δύναμη αυτή τη δεύτερη περίοδο του Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας - Κύπρου», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και υπενθύμισε: «Το Συνέδριο αυτό είχε ξεκινήσει το 1982, σε μία περίοδο που ο κυπριακός αθλητισμός έφευγε από τον ελληνικό, αφού πολλοί Κύπριοι αθλητές μετείχαν στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και δημιουργείτο το νέο οικοδόμημα του κυπριακού αθλητισμού. Τότε, τα προβλήματα ήταν πολλά, καθώς το 50% των Κύπριων αθλητών βρέθηκαν να είναι στην Αθήνα, να προπονούνται, αλλά δεν είχαν σωματείο ή δεν είχαν γυμναστήριο. Ήρθε το Συνέδριο και με τις προτάσεις μας έβαλε σε τάξη αυτά Η θεματολογία των Συνεδρίων βοήθησε στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα και των δύο πλευρών θα έλεγα».

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος αναφερόμενος στον αείμνηστο επίτιμο πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Πέτρο Λινάρδο, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το 33ο Συνέδριο ΠΣΑΤ-ΕΑΚ, είπε συγκινημένος: «Αφιερώνουμε αυτό το Συνέδριο στη μνήμη του Πέτρου Λινάρδου, ενός ανθρώπου πολύ μεγάλου, στην αθλητική δημοσιογραφία και στα γράμματα, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από οκτώ μήνες».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ανάμεσα σε άλλα κατά τον χαιρετισμό του: «Το Συνέδριο αυτό, πέρα από τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και προβληματισμών για τα επίκαιρα ζητήματα του επαγγέλματός σας και του λειτουργήματος που πρέπει να επιτελείτε, ενημερώνοντας έγκυρα και αμερόληπτα την κοινή γνώμη, έχει πολυποίκιλη, άκρως ενδιαφέρουσα και απολύτως επίκαιρη θεματολογία. Όμως, επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στη ζωτική, για την τοπική και εθνική ανάπτυξη, ενότητα του Αθλητικού Τουρισμού, επ’ ευκαιρίας της διεξαγωγής και των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων "Ηράκλειο 2023" σε 9 μήνες εδώ στο Ηράκλειο. Στο Karteros Beach Sports Center, τις πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις που δημιουργήσαμε σε ελάχιστο χρόνο -κι είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη -όπως επισημαίνουν οι ξένοι ειδικοί που τις έχουν ήδη επισκεφθεί- και που θα έχετε αύριο την ευκαιρία να τις γνωρίσετε από κοντά».

Ο αναπληρωτής ταμίας του ΠΣΑΤ και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Αντώνης Παπουτσάκης, ο οποίος ήταν η «ψυχή» στο οργανωτικό κομμάτι αυτού του Συνεδρίου ανέφερε κατά την τελετή έναρξης: «Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη, είχε πει ο Καζαντζάκης. Κι εμείς σήμερα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, έχοντας λίγη κουζουλάδα αλλά την μεγάλη στήριξη και συμπαράσταση υπουργείων Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, αναβιώνουμε το ιστορικό και επιτυχημένο θεσμό του συνεδρίου αθλητικών συντακτών Ελλάδας - Κύπρου. Το δικό μας συνέδριο».

Χαιρετισμό απηύθυναν κατά την τελετή έναρξης επίσης ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Γιώργος Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελάκης, το μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Κάλλη Χατζηϊωσήφ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΑΚ Παναγιώτης Φελλούκας, ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης, ο αντιπρόεδρος ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ και Έφορος της ΠΟΕΣΥ Κώστας Βασιλάκης και ο αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρας.

Ο ΠΣΑΤ βράβευσε τον Κύπριο Ολυμπιονίκη Σταύρο Τζιωρτζή, ο οποίος είχε τερματίσει στην 6η θέση στον τελικό των 400μ. μετ΄ εμποδίων με τα χρώματα της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Εν συνεχεία, τιμητική πλακέτα απένειμε ο ΠΣΑΤ στον γιο του αείμνηστου ιστορικού προέδρου του Συνδέσμου, Πέτρου Λινάρδου, Νίκο, ο οποίος είναι προπονητής μπάσκετ και ήταν μέλος της «χρυσής» εθνικής του Ευρωμπάσκετ του 87.

ΠΣΑΤ και ΕΑΚ βράβευσαν για τη βοήθειά τους στην αναβίωση του Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδα - Κύπρου τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων Γιώργο Πιτσούλη, τον αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Κώστα Βαρδαβά.

Εν συνεχεία, ο ΠΣΑΤ βράβευσε τον επίτιμο πρόεδρό του ΠΣΑΤ Παύλο Γερακάρη, τον τέως πρόεδρο της ΕΑΚ Ζαχαρία Κυριακού, τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΑΚ Παναγιώτη Φελλούκα, τον δημοσιογράφο Σώτο Παιδάκη και τον δημοσιογράφο Κώστα Βεζυράκη.

Στο πρωινό πρόγραμμα των εργασιών της πρώτης ημέρας του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, στη θεματική ενότητα «Σχολικός Αθλητισμός» εισηγητές ήταν ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Σχολικός Αθλητισμός στην Ελλάδα» Γιάννης Δημόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Κάλλη Χατζηϊωσήφ, ο διευθυντής της εφημερίδας Metrosprort Βασίλης Μάστορας και ο Κύπριος ασημένιος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος είναι ιδρυτής Ακαδημίας Στίβου Almathletics. Συντονίστρια ήταν η γενική γραμματέας του ΠΣΑΤ, Ασπασία Βελονάκη.

Ακολούθησε η θεματική «Ο ρόλος των ΜΜΕ στην ανάπτυξη του αθλητισμού σε Ελλάδα και Κύπρο», με ομιλητές τον επίτιμο πρόεδρο του ΠΣΑΤ Παύλο Γερακάρη, τον γενικό γραμματέα της ΕΑΚ Μικαέλο Παπαδάκη και τον σύμβουλο του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Δημήτρη Κανελλάκη. Συντονιστής ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Μάνος Χρυσός.

Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες στις εργασίες του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας Κύπρου παρακολούθησαν τη θεματική «Αθλητικός Τουρισμός - 3οι Μεσογειακοί Αγώνες», με εισηγητές τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφέρειας Κρήτης. Δρ. Κυριάκο Κώτσογλου, την πρόεδρο του Spetses Mini Marathon Μαρίνα Κουταρέλλη, τον αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δήμου Ηρακλείου, Κώστα Βαρδαβά, τον πρόεδρο του “ Menalon Trail” Ιωάννη Λαγό, το μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Μιχάλη Ιωάννου, τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece Γιώργο Λεβεντάκη, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ημιμαραθώνιος Κρήτης» Κυριάκο Καραγιώργη, τον υπεύθυνο του διεθνή αγώνα ορειβατικού σκι “ Pierra Creta” Νικηφόρο Στειακάκη και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», Νίκο Νταμπακάκη. Συντονιστής ήταν ο Ά αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, Βαγγέλης Ιωάννου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ