Οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» στο «ΦΩΣ»: «Είμαστε αρκετά φλώροι και οι τρεις για χουλιγκανισμούς»

Η συνέντευξη πάρθηκε πριν την δολοφονία του Άλκη και δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ». «Μας είχε στείλει μια κυρία ότι ο σύζυγός της είναι στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας, μας διαβάζει και από το γέλιο τα ξεχνάει όλα. Όταν βγήκε, πήγαμε και κάναμε ντου στο σπίτι του και πλέον είναι φίλοι μας. Πολύ μεγάλο πράγμα να ακούς κάτι τέτοιο».

Οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» στο «ΦΩΣ»: «Είμαστε αρκετά φλώροι και οι τρεις για χουλιγκανισμούς»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έχουν χιούμορ κοφτερό, ο κόσμος τούς έχει αγαπήσει στο ίντερνετ, έχουν φτιάξει μια σελίδα στα σόσιαλ μίντια που λέγεται «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς». Χρησιμοποιούν αριστοφανική γραφή με βωμολοχίες αρκετές φορές, το facebook και το instagram το έχουν καταλάβει και δεν τους τιμωρούν!

Χιλιάδες οι ακόλουθοί τους και πάρα πολλά τα like που παίρνουν σε ορισμένες αναρτήσεις, οι οποίες είναι ευφυέστατες. Εγώ δεν ήθελα πλάκα εδώ, ήθελα να γνωρίσουμε τα πραγματικά πρόσωπα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/2/2022


Δεν θα βάζω όνομα για το τι λέει ο καθένας, όπως οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» γράφουν με μία φωνή.

Είναι μεγάλη μας τιμή να δίνουμε συνέντευξη στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, οπότε θα κάνουμε ό,τι μας πείτε.

Τα ονόματα, τα επίθετα και πόσοι είστε που γράφετε στους «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς».

Είμαστε τρεις. Ο Ανδρέας Λουκάκος, ο Παναγιώτης Μαρκεζίνης και ο Νίκος Μπόβολος.

Έχω μάθει ότι είστε και οι τρεις Ολυμπιακοί και οι τρεις κεντροαριστεροί.

Έχετε κάνει εξαιρετικό ρεπορτάζ, αλλά δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Είμαστε και οι τρεις Ολυμπιακοί, ο Παναγιώτης όμως δεν ασχολείται όσο οι άλλοι δύο. Στα πολιτικά είμαστε και οι τρεις στον γενικότερο προοδευτικό χώρο.

Πότε ξεκίνησε όλο αυτό με τους «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς»;

Πριν από περίπου τρία χρόνια. Ο Νίκος Μπόβολος είχε την ιδέα, αλλά βαριόταν να την κάνει πράξη, το συζήτησε με τους άλλους δύο, πείστηκε ότι η ιδέα ήταν καλή και τελικά έφτιαξε τη σελίδα.

Πώς ξεκίνησε;

Ήταν το προηγούμενο βράδυ από τον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν το 2019 που ο Τσιτσιπάς έπαιζε με τον Ναδάλ. Ο Νίκος έφτιαξε τη σελίδα, έβαλε μέσα και τους άλλους δύο, έκανε μερικά ποστ και έπεσε για ύπνο. Όταν ξύπνησε το επόμενο πρωί, συνειδητοποίησε ότι ο Ανδρέας και ο Παναγιώτης δεν είχαν κοιμηθεί όλο το βράδυ, αλλά πόσταραν ανελέητα, με αποτέλεσμα σε λίγες ώρες να έχουν μαζευτεί 10.000 like!

Έχω γελάσει πολύ με αρκετά ποστ. Φαντάζομαι ότι παλιά βλέπατε χουλιγκανίστικες εκπομπές και έχετε παραστάσεις.

Και εκπομπές και ταινίες, ελληνικές και ξένες. Γενικά έχουμε πάρει όλη την... κλασική παιδεία που απαιτείται για να μπορούμε να δημιουργούμε το περιεχόμενο που βλέπετε.

Βλέπατε στα νιάτα σας Τάκη και Άκη;

Πωρωμένα. Και οι τρεις. Θυμόμαστε ακόμη διαλόγους και χαρακτήρες από τα ένδοξα χρόνια του μεγάλου TV Magic.

Έχετε κάνει χουλιγκανισμούς ως πιτσιρικάδες;

Είμαστε αρκετά φλώροι και οι τρεις για να κάνουμε κάτι τέτοιο! Ο Ανδρέας και ο Νίκος πήγαιναν συχνά γήπεδο όταν ήταν νεότεροι. Και τώρα σε κάθε ευκαιρία παρακολουθούν από το γήπεδο, λίγο περισσότερο μπάσκετ είναι η αλήθεια.


Ηλικίες;

Ο Νίκος είναι 32, ο Παναγιώτης 29 και ο Ανδρέας 43.

Έχω την πεποίθηση ότι τον τελευταίο καιρό δεν τον πολυγουστάρετε τον Τσιτσιπά, διακρίνω μία λεπτή ειρωνεία έξυπνη σε αρκετά ποστ. Όμως είναι το «προϊόν». Σωστά;

Επειδή όλοι μας έχουμε μια καλλιτεχνική πλευρά, άλλος μεγαλύτερη, άλλος μικρότερη, είμαστε της άποψης ότι κανείς δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο όταν κάνουμε πλάκα. Ούτε εμείς οι ίδιοι ούτε καν το βασικό θέμα της σελίδας που είναι ο Τσιτσιπάς. Δεν είναι ότι δεν τον γουστάρουμε, απλά θεωρούμε ότι θα μπορούσε να διαχειρίζεται τη δημόσια εικόνα του λίγο καλύτερα. Από την άλλη, πώς να το πεις αυτό σε ένα παιδί 23 ετών που γράφει Ιστορία, που έχει βγάλει αμύθητα λεφτά και έχει μεγαλώσει με έναν τρόπο και σε ένα περιβάλλον που εμείς δεν το έχουμε δει ούτε από μακριά. Τον γουστάρουμε. Απλά κάποια πράγματα εμείς θα τα κάναμε διαφορετικά...

Έχει έρθει σε επαφή μαζί σας ο Τσιτσιπάς;

Ο ίδιος όχι, έχουμε επικοινωνία με τον αδερφό του, που είναι επίσης εξαιρετικός τενίστας.

Έχετε επιδιώξει απευθείας επαφή με τον Στέφανο;

Τον βρήκαμε σε ένα τουρνουά στο Τατόι, έχουμε και φωτογραφία μαζί του. Απίθανα πράγματα...

Σας ήξερε;

Φανταζόμασταν ότι με κάποιον τρόπο θα έχει μάθει την ύπαρξή μας. Και δεν κάναμε λάθος!

Σας έχει παραπονεθεί;

Λίγο και με τακτ, αλλά είχε δίκιο. Μάλλον...

Για ποιο πράγμα παραπονέθηκε;

Για κάποια ποστ με «ναρκωτικά» και μπινελίκια, λογικό είναι να μη θέλει να συνδεθεί το όνομά του με κάτι τέτοιο. Δεν σταματήσαμε, αλλά τα βρήκαμε στη μέση.

Σκεφτήκατε να του επιτεθείτε όταν έκανε τις δηλώσεις περί Βουλιαγμένης, περί Χάροντς και τέτοια; Ή τον σφάζατε με το μπαμπάκι; Θυμάμαι ένα ποστ «όποιος το λέει είναι!» τότε που έβγαζε κακία και πίκρα σαν παιδί.

Δεν υπάρχει λόγος να του επιτεθούμε. Όλοι έχουμε πει βλακείες σε κάποια φάση της ζωή μας που έχουν περάσει στο ντούκου. Πρέπει λίγο να σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να είναι πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντος και να μην μπορεί ποτέ να κάνει ή να πει μια βλακεία. Θυμάστε εσείς πώς ήσασταν στα 23 σας; Εμείς πάντως, αν είχαμε τη δημοσιότητα που έχει ο Τσιτσιπάς, μάλλον δεν θα ήμασταν καθόλου συμπαθητικοί.

Πόσες χιλιάδες ακολούθους έχετε;

Γύρω στις 46 χιλιάδες στο facebook και κάπου στις 10 χιλιάδες στο Instagram.
Ποια ποστ είχαν πάρει τα περισσότερα like, τις περισσότερες κοινοποιήσεις;
Κάποια από τα πρώτα με οδηγίες προς χούλιγκανς για το δήθεν ταξίδι που θα κάναμε στη Μελβούρνη. Είχαν κάνει χιλιάδες κοινοποιήσεις! Είχαμε σοκαριστεί και εμείς!

Είστε και τυχεροί που όταν το αρχίσατε ο Τσιτσιπάς δεν ήταν τοπ, αλλά μετά εκτοξεύτηκε;

Είχε ήδη γίνει πολύ γνωστός στο παγκόσμιο τένις, φυσικά όχι ιδιαίτερα γνωστός σε κόσμο εκτός του αθλήματος στην Ελλάδα.

Σε ποιο νούμερο ήταν ο Τσιτσιπάς όταν το αρχίσατε;

Ήταν στο Νο 15, τον Ιανουάριο του 2019.

Βλέπατε τένις πριν από τον Τσιτσιπά και πριν από τη Σάκκαρη;

Ο Νίκος φανατικά. Ο Ανδρέας περιστασιακά. Ο Παναγιώτης έβλεπε ρακέτα και την πήγαινε στο... τμήμα!


Γιατί σας αρέσει το τένις;

Είναι ένα τρομερά δύσκολο άθλημα, στο οποίο παλεύεις κυρίως εναντίον του εαυτού σου. Θέλει απίστευτα ψυχικά αποθέματα και πολύ μεγάλη ηρεμία. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό.

Είναι ελιτίστικο σπορ;

Κανένα σπορ δεν είναι ελιτίστικο από μόνο του. Ελιτίστικο το κάνουν όσοι το ασκούν. Το να κλείσεις ένα γήπεδο και να παίξεις δεν είναι όσο ακριβό νομίζει ο κόσμος. Αν κάποιος το έχει συνδυάσει με ρόλεξ στο χέρι και φανελάκια των 500 ευρώ, δεν φταίει το άθλημα.

Έχετε παίξει ποτέ τένις;

Εννοείται, και όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, το κάναμε με παταγώδη αποτυχία!

Ήσασταν με την κυβέρνηση της Αυστραλίας ή με τον Τζόκοβιτς;

Δύσκολο. Και οι δύο ήθελαν να κάνουν σόου, αυτό είναι δεδομένο. Καταλαβαίνουμε τον Τζόκοβιτς που θεωρεί ότι του επιβάλλεται κάτι με το οποίο διαφωνεί, καταλαβαίνουμε και το κράτος της Αυστραλίας που θέλει να τηρεί τους νόμους που θεσπίζει. Σε καμία περίπτωση δεν καταλαβαίνουμε τις γραφικότητες και από τις δύο πλευρές.

Θα γίνει ο Τσιτσιπάς το Νο 1 στον κόσμο;

Ίσως όχι πολύ σύντομα. Αλλά θεωρούμε ότι μπορεί. Έχει και το ταλέντο και τη θέληση για να τα καταφέρει και έναν στρατό χούλιγκανς να τον προσέχει! Ναι. Μπορεί.

Περιστατικό αξέχαστο που σας έχει τύχει με τον Τσιτσιπά ή με αναγνώστες;

Μας είχε στείλει μια κυρία ότι ο σύζυγός της είναι στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας, μας διαβάζει και από το γέλιο τα ξεχνάει όλα. Όταν βγήκε, πήγαμε και κάναμε ντου στο σπίτι του και πλέον είναι φίλοι μας. Πολύ μεγάλο πράγμα να ακούς κάτι τέτοιο.

Ποιος είχε την ιδέα να είναι ανορθόγραφα επίτηδες τα ποστ;

Δεν το συζητήσαμε καν. Ο πρώτος που έγραψε κάτι το έκανε ανορθόγραφα και μετά απλά συνεχίσαμε όλοι στο ίδιο τέμπο!

Μήπως αδικεί αυτό τους χούλιγκανς;

Σε σελίδες στα social media που περηφανεύονται για «πεσίματα» υπάρχει ανορθογραφία, οπότε δεν νομίζω ότι τους αδικεί. Αλλά και να αδικούνται, είναι αυτό που στην τέχνη λένε «κωμική υπερβολή».

Έχετε και βωμολοχίες σε αρκετά ποστ. Σας έχει κάνει λογοκρισία το facebook;

Για κάποιον παράξενο λόγο, δεν μας έχει λογοκρίνει ποτέ ως σελίδα.

Ποινή έχετε φάει ποτέ;

Σαν σελίδα «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» ποτέ. Ενώ στα προσωπικά προφίλ του καθενός, με το ονοματεπώνυμο του καθενός, έχουμε δεχτεί πολλές φορές ποινή.


Αν φτάσει ακόμα πιο ψηλά η σελίδα, σκέφτεστε και πραγματική εκδρομή;

Αυτό είναι κυριολεκτικά όνειρο ζωής. Μου φαίνεται ακραία σκέψη, αλλά πραγματικά θα είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχουμε κάνει ποτέ.

Βιβλίο, προϊόντα, επιχειρηματικά έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι με αυτήν την επιτυχία σας;

Όχι, τίποτα που να σχετίζεται με τη σελίδα. Όλα έχουν να κάνουν με τις κανονικές μας δουλειές.

Τι δουλειά κάνει ο καθένας σας;

Ο Νίκος είναι κειμενογράφος σε διαφημιστική, έχει γράψει ένα βιβλίο, τον «Επαγγελματία Ζαμπονοκόπτη», και στις 5 Φλεβάρη αρχίζει ραδιοφωνική εκπομπή στον Over fm. Ο Ανδρέας είναι σκηνοθέτης και συνιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής dotmov. Ο Παναγιώτης είναι παρουσιαστής, η εκπομπή του «Lock ‘n’ Road» στο Open μόλις τελείωσε και ετοιμάζει πυρετωδώς την επόμενη.

Έσοδα έχει αυτή καθαυτή η σελίδα για τον Τσιτσιπά ή είναι για την πλάκα μόνο;

Όταν βγάλαμε κάποια μπλουζάκια, όλα τα χρήματα που βγάλαμε έγιναν αθλητικό υλικό για το σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων του Αυλώνα. Αυτό έγινε μετά από επικοινωνία μας με τον κ. Δαμιανό που είναι διευθυντής και είναι σπουδαίος άνθρωπος.

Μετράει προσωπικά σε άλλες δουλειές να πας σε έναν υποψήφιο εργοδότη και να του πεις «κοίτα, έχουμε φτιάξει αυτήν τη σελίδα και την αγαπάει ο κόσμος»;

Στην αρχή το φοβόμασταν λίγο. Δεν το βγάζαμε προς τα έξω, ώσπου κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι κάπως πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι είμαστε εμείς. Και στους τρεις έχει τύχει είτε να μας προσεγγίσουν για κάποια δουλειά λόγω της σελίδας είτε να μάθουν για τη σελίδα αφού πρώτα μας προσέγγισαν χωρίς να ξέρουν ότι ήμασταν οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» και ενθουσιάστηκαν.

Αγαπημένα σας ποστ αξέχαστα; Εγώ θυμάμαι ένα παλιό σε αγώνα του Τσιτσιπά για τον αντίπαλο «βαράει καραβολίδες το μαλακισμένο».

Το αγαπημένο μας ήταν στον τελικό του Ρολάν Γκαρός με τον Τζόκοβιτς, όταν ο Τσιτσιπάς πήρε τον τέταρτο άσο και γράψαμε πως τέτοια επίδοση θα τη ζήλευε και ο Θέμης Αδαμαντίδης!

Το όνειρό σας;

Δεν θα πούμε «παγκόσμια ειρήνη» και τέτοια. Στόχος ζωής για όλους μας είναι να κάνουμε τη δουλειά μας χόμπι και τα χόμπι μας δουλειά. Κυριολεκτούμε. Θα ήταν τέλειο να κάναμε δουλειά τους «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς», αλλά στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το σημαντικό είναι να μη μας γεμίζει τη μέρα μόνο η δουλειά μας. Δεν είναι όλη μας η ζωή η δουλειά μας. Είναι ένας τρόπος για να κερδίζουμε χρήματα τα οποία μας προσφέρουν ελεύθερο χρόνο. Θέλουμε να γουστάρουμε αυτό που κάνουμε, χωρίς να μας «καταπίνει».

Έχετε τσακωθεί ποτέ για τον Τσιτσιπά, άλλα να γράφει ο ένας και άλλα ο άλλος;

Όχι, ούτε για αστείο. Έτσι κι αλλιώς δεν μας δεσμεύει κάτι. Ακόμη κι αν γράψουμε κάτι εντελώς διαφορετικό, απλά το αφήνουμε. Είμαστε γενικά της ανοχής και δεν έχουμε κανέναν λόγο να καταπιεστούμε για κάτι που διασκεδάζει πρώτα εμάς και ύστερα πολλούς άλλους.

Τι σας αρέσει στον Στέφανο και τι δεν σας αρέσει;

Είναι αθληταράς, είναι ωραίο παιδί, έχει λεφτά, έχει όλα τα καλά του κόσμου. Για τα αρνητικά του, το μόνο που θα πούμε είναι πως όταν κάποιος έχει τόσο μεγάλη δημοσιότητα, πρέπει να είναι προσεκτικός με την εικόνα του. Δεν μπορείς να λες ό,τι θέλεις, όταν ξέρεις πως όλοι περιμένουν να πεις μία μαλακία για να την κάνουν σημαία. Δυστυχώς αυτό είναι το τίμημα.

Πώς γίνεται ινφλουέσερς να μαζεύουν τόσες χιλιάδες κόσμο, κάτι άσχετες, χωρίς πνεύμα, χωρίς χιούμορ, χωρίς τίποτα;

Όλοι κάτι προσφέρουν, είτε μας αρέσει είτε όχι. Άλλος χιούμορ, άλλος κοιλιακούς, άλλη βυζιά και κώλο, άλλος κουτσομπολιό, άλλος έξυπνο περιεχόμενο. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και του βίντεο, ο κόσμος θέλει να καταναλώνει τέτοιο περιεχόμενο όλο και περισσότερο. Είμαστε ευάλωτοι στη μαλακία. Δες ποιες εκπομπές κάνουν τηλεθέαση, ποιοι τραγουδιστές γεμίζουν μαγαζιά, ποιοι ηθοποιοί γεμίζουν θέατρα, ποιοι είναι πιο ευπώλητοι συγγραφείς. Αυτοί είμαστε, αυτό θέλουμε και κάποιοι μας το προσφέρουν απλόχερα.

Τι δείχνουν για τον κόσμο τα σόσιαλ μίντια; Τι έχει πάθει ο κόσμος;

Τα σόσιαλ μίντια έδωσαν την άνεση σε κάποιον να μπορεί να λέει όλα όσα δεν θα τολμούσε ποτέ να πει από κοντά. Σκέψου τώρα να είσαι σε ένα καφενείο και να λες την άποψή σου π.χ. για τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη και από το δίπλα τραπέζι να σου λέει ένας άσχετος για τη μάνα σου και την αδερφή σου και να εύχεται καρκίνους. Θα γινόταν αυτό ποτέ; Όχι. Το καφενείο που λέγεται facebook δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Ο άλλος αράζει με σώβρακο-κάλτσα και λέει όλα όσα δεν θα έλεγε ποτέ στα ίσα.

Μετά από όσα έχουμε περάσει από το 2008 μέχρι σήμερα, έχει τρελαθεί λίγο ο κόσμος; Ξεδίνει στα σόσιαλ μίντια;

Δεν είναι μόνο κακά τα σόσιαλ μίντια. Καλύτερο παράδειγμα από αυτό που συμβαίνει στα μίντια δεν υπάρχει. Είναι αμέτρητες οι ειδήσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια επειδή κάνουν τόσο θόρυβο στα σόσιαλ μίντια που απλά δεν μπορούν να κρυφτούν... Αν δεν υπήρχαν τα σόσιαλ μίντια, θα ήμασταν καταδικασμένοι. Όλα έχουν θετική και αρνητική πλευρά. Τα σόσιαλ μίντια, μέσα στη «σκατίλα» που τα περιβάλλει, συνεισφέρουν σημαντικά στη δημοκρατικοποίηση της πληροφορίας. Κι αυτό είναι σπουδαίο.

Ναδάλ;

Ο άνθρωπος είναι ένα τέρας φυσικής κατάστασης. Τεχνικά κάνει τα πάντα σχεδόν με λάθος τρόπο και ταυτόχρονα κάνει σχεδόν τα πάντα τέλεια. Σωματικά είναι όπως ακριβώς ήταν στα 18 του. Βλέπεις τον τετρακέφαλό του και νομίζεις ότι είναι ο... Άντζας. Πέρα από την πλάκα που κάνουμε στη σελίδα, ο τύπος είναι αξιοθαύμαστος.

Μεντβέντεφ;

Αυτός είναι ακριβώς το αντίθετο. Κάνει τα πάντα τόσο εκνευριστικά σωστά που νομίζεις ότι έχει πάρει ένα βιβλίο τένις και κάνει όσα γράφει εκεί μέσα. Ψυχρός, ρομποτικός και γενικά αχώνευτος, παίζει πολύ με το μυαλό των αντιπάλων χάρη στο εντελώς απαθές ύφος του, ενώ το σερβίς του είναι βγαλμένο από videogame. Παιχταράς, αλλά πολύ βαρετός.