Λαμπρινή Γώγου, η μάνα. Έσωσε 28 παιδιά στον Εμφύλιο: «Είχα 26 παιδιά και δύο με τον άντρα μου»

Τον Δεκέμβριο του 1948, η Λαμπρινή Γώγου και τα παιδιά θα επιβιβαστούν σε φορτηγά και στη συνέχεια σε τρένα, με τελικό προορισμό τη Βουδαπέστη. Μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίστηκε στα χρόνια του Εμφύλιου Πολέμου.

Λαμπρινή Γώγου, η μάνα. Έσωσε 28 παιδιά στον Εμφύλιο: «Είχα 26 παιδιά και δύο με τον άντρα μου»

Πρώτο Πρόγραμμα: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – «Λαμπρινή Γώγου, η μάνα»
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, ώρα 15:00-16:00

Μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίστηκε στα χρόνια του Εμφύλιου Πολέμου φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» που θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, στις 15:00.

Απρίλιος 1948 στο Δίστρατο, ένα ορεινό χωριό των Ιωαννίνων. Ένα κορίτσι που δεν είχε καλά καλά ενηλικιωθεί, η Λαμπρινή Γώγου (στη φωτογραφία, στη Βουδαπέστη καθιστή, στο μέσον), θα οδηγήσει 26 παιδιά του χωριού της, ανάμεσά τους και τα τέσσερα αδέλφια της, στον δρόμο του ξεριζωμού, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τα δεινά του, την πείνα και την ανέχεια. Οδοιπορώντας στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων και της Πίνδου, το κορίτσι αυτό μαζί με τα παιδιά, ηλικίας από 3 έως 14 χρόνων, θα φτάσουν κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες μέχρι την Αλβανία. Η ίδια θα κουβαλήσει τα μικρά παιδιά στην πλάτη της στα δύσβατα μονοπάτια και όταν πέφτει η νύχτα πάνω στα βουνά εκείνα θα γέρνουν στην αγκαλιά της για να ζεσταθούν και να τους πει παραμύθια.

Τον Δεκέμβριο του 1948, η Λαμπρινή Γώγου και τα παιδιά θα επιβιβαστούν σε φορτηγά και στη συνέχεια σε τρένα, με τελικό προορισμό τη Βουδαπέστη. Για τα παιδιά εκείνα, επτά δεκαετίες αργότερα, η Λαμπρινή θα μείνει πάντα η «μάνα», αλλά και για εκείνη, τα δεκατρία, πια, επιζώντα παιδιά του Εμφυλίου θα μείνουν για πάντα τα παιδιά της. «Είχα 28 παιδιά, 26 και δύο με τον άντρα μου. Αλλά από εκείνα τα 26 παιδιά μου, μόνο 13 βρίσκονται πια στη ζωή», λέει η Λαμπρινή Γώγου στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Info

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, ώρα 15:00-16:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

«Λαμπρινή Γώγου, η μάνα»
Live Streaming: webradio.ert.gr/protoFacebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi