Ποκουσέσφκι: Πώς μπορεί να παίξει δίπλα στον Αντετοκούνμπο

Αμερικανικό δημοσίευμα αναλύει τα χαρακτηριστικά του Αλεξέι Ποκουσέφσκι και αναφέρει ότι οι Μπακς θα μπορούσαν να τον επιλέξουν στη No18 στο NBA Dratf του 2020 για να αγωνίζεται δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ποκουσέσφκι: Πώς μπορεί να παίξει δίπλα στον Αντετοκούνμπο

Το NBA συνεχίζει να ασχολείται με τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Όπως αναφέρει το brewhoop.com, σάιτ που ασχολείται με το ρεπορτάζ των Μπακς και ανήκει στον Sbnation, ο νεαρός άσος του Ολυμπιακού θα μπορούσε να επιλεχθεί στη θέση 18 του draft του NBA από το Μιλγουόκι και να αγωνιστεί δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ασφαλώς, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η επιλογή αυτή ενέχει ρίσκο, ωστόσο τα «ελάφια», σημειώνει, σίγουρα αξίζει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

«Ο Ποκουσέφσκι διαθέτει ένα ταλέντο με πολλές πιθανότητες να πετύχει στο NBA. Έδειξε το ταλέντο του παίζοντας για τον Ολυμπιακό στα του 18 χρόνια πέρσι, αλλά τα συνολικά στατιστικά του δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά. Ακόμα και έτσι πάντως, έχει το μέγεθος (2,13μ ύψος και 2,21μ άνοιγμα χεριών) και την κινητικότητα να πετύχει στο NBA, αν εξευγενίσει την τεχνική του και συγυρίσει τους μηχανισμούς του».

Στη συνέχεια του άρθρου, ο δημοσιογράφος Μπράιν Σάμπσον επιχειρεί να εμβαθύνει στον τρόπο του παιχνιδιού του:

Θετικά

Κινητικότητα: Παρά το μέγεθός του, ο Ποκουσέφσκι κινείται σαν γκαρντ, με ευκολία δηλαδή από την μία πλευρά του παρκέ στην άλλη με ή χωρίς την μπάλα στα χέρια του. Αυτή η κινητικότητα του δίνει ένα μοναδικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους ψηλούς αντιπάλους, αφού δυσκολεύονται να μείνουν στο κατόπι του. Συνήθως φτάνει από την μία στην άλλη άκρη του γηπέδου πιο γρήγορα από τους αντιπάλους του, κάτι που του δίνει πλεονέκτημα στον αιφνιδιασμό. Πόσοι δίμετροι μπορούν να κινηθούν με τόση χάρη;

Χειρισμός: Δεν είναι μονό η κινητικότητα του που ελκύει τους σκάουτερς αλλά και ο εξαιρετικός χειρισμός της μπάλας, όπως και η ικανότητα του να βλέπει γήπεδο. Αυτά καθιστούν οποιαδήποτε περίπτωση πιο ενδιαφέρουσα, πόσω μάλλον έναν παίκτη άνω των 2.10 μέτρων. Υπάρχει ένα καθαρός διάδρομος προς το καλάθι, όντας ο οργανωτής πικ εν ρολ, όπως έκανε και στον Ολυμπιακό. Το να είναι συμπαίκτης με τον Γιάννη σε μια τέτοια κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για οποιαδήποτε άμυνα.

Προοπτική στο σουτ: Αν και είχε 32,1% στο τρίποντο την προηγούμενη σεζόν, οι δυνατότητες βρίσκονται εκεί για τον Ποκουσέφκσι ώστε να μπορέσει να γίνει αξιόπιστος σουτέρ από τα 7.25 μ. Δουλεύει καλά με τα πόδια, ενώ αφήνει την μπάλα γρήγορα στο σουτ, κάτι που του επιτρέπει να πετυχαίνει τις προσπάθειές του ακόμα και με στενή άμυνα. Την περασμένη σεζόν μάλιστα επέδειξε ότι μπορεί να σουτάρει από το τρίποντο του NBA και δεν φοβάται να σουτάρει από οπουδήποτε. Το γεγονός ότι είχε 78.3% ποσοστό ευστοχίας στις βολές του είναι και αυτό ενθαρρυντικό σημάδι ότι θα συνεχίσει να εξελίξει το σουτ του.

Τομείς που χρήζει βελτίωσης

Δύναμη: Το Ringer’s 2020 NBA Draft Guide τον κατέταξαν στα 100 κιλά, αλλά αυτό ίσως να είναι υπερβολή. Ο Ποκουσέφσκι είναι ένας παίκτης που θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από ένα... κλαδί. Πρέπει να προσθέσει μυική μάζα για να φτάσει τις δυνατότητές του στο επόμενο επίπεδο. Αν δεν το κάνει, θα γίνεται «θύμα» και θα σπρώχνεται από αντιπάλους του σε μόνιμη βάση.Θα του είναι επίσης δύσκολο να δείξει τι μπορεί να κάνει αν συνέχεια πρέπει να αναπληρώνει για αυτό το μειονέκτημα.

Παίζει κάτω από το καλάθι: Εν μέρει λόγω της έλλειψης δύναμης και εν μέρει λόγω έλλειψης εκρηκτικού άλματος, ο Ποκουσέφκσι παίζει κάτω από το καλάθι. Δεν θα τον δείτε όμως να σηκώνεται υπό πίεση και να ευστοχεί, ακόμα και αν έχει σημαντικό πλεονέκτημα κόντρα στον αντίπαλό του όσον αφορά στο ύψος και στο μάκρος. Αν βελτιώσει τη δύναμή του, τότε σίγουρα θα βοηθηθεί σε αυτό τον τομέα, αλλά σίγουρα του λείπει η φυσική έκρηξη στο κατακόρυφο άλμα του».

Το άρθρο καταγράφει ότι το καλύτερο του χαρακτηριστικό είναι η κινητικότητα, ενώ το χειρότερο η δύναμη. Ο Ποκουσέφκσι, σύμφωνα με τον συντάκτη, θυμίζει στο παιχνίδι του τον Κώστα Αντετοκούνμπο και τον Ντράγκαν Μπέντερ.

Συμπερασματικά το κείμενο αναφέρει: «Ο Ποκουσέφσκι έδειξε ασυνέπεια πέρσι με τον Ολυμπιακό, αλλά έδειξε αρκετές δυνατότητες για να επιλεγεί από τη μέση και κάτω στον πρώτο γύρο του ντραφτ.

Οι κινήσεις του γίνονται με τέτοια ευκολία που συχνά ξεχνάς το ύψος του. Ο τρόπος που κινείται και στις δύο πλευρές του παρκέ με και χωρίς την μπάλα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Είναι η κινητικότητα που αμέσως σε ξαφνιάζει.

Έχει επίσης καλό χειρισμό της μπάλας και αυτό πρέπει να του επιτρέπει να μεταφέρει την μπάλα κατά την διάρκεια αιφνιδιασμού και να ξεκινάει την επίθεση. Επιπλέον, είναι πολύ ενδιαφέρον παίκτης στο πικ εν ρολ, ικανός να εκπληρώσει και τους δύο ρόλους σε τέτοιες καταστάσεις.

Πρέπει να δουλέψει περισσότερο το περιφερειακό σουτ του, αλλά τα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά ως προς την βελτίωσή του. Μπορεί να κινήσει τα πόδια του γρήγορο όταν αφήνει την μπάλα να φύγει από τα χέρια του και το ύψος του σε συνδυασμό με το γρήγορο σουτ του του επιτρέπει να σουτάρει ακόμα και με χέρι στο πρόσωπο.

Ο Ποκουσέφσκι είναι επίσης καλός ομαδικός αμυντικός αλλά κακός όσον αφορά στα μπλοκ. Είναι καλός στις αλλαγές και στις βοήθειες γύρω από το καλάθι. Το άνοιγμα των χειρών του τού δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα και του επιτρέπει να «καταπίνει» κακά σουτ γύρω από την μπασκέτα.

Αυτό που απομένει είναι η δύναμή του. Είναι δύσκολο να προβλέψεις τι τύπο βάρους θα έχει ένας παίκτης στην καριέρα του ή πόσο βάρος θα του επιτρέπει το σώμα του να βάλει. Δεν είναι όλοι σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους φαρδύους ώμους του και τους μυς του.

Όπως έχουν τα πράματα ο Ποκουσέφκσι, δεν είναι αρκετά συνετός για να αγωνίζεται στο επίπεδο του ΝΒΑ. Πρέπει οπωσδήποτε να μάθει να δουλεύει στα βάρη. Αν μπορέσει ν βάλει αρκετή μυική μάζα θα έχει μια καλή πιθανότητα να επιτύχει στο επόμενο επίπεδο. Αν δεν μπορέσει θα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα γίνει κάτι περισσότερο από ένα παγκίτης. Τα καλά νέα είναι ότι είναι μόλις 19 χρονών».