Κορονοϊός: Καταστροφική διαχείριση Τραμπ για ΗΠΑ και NBA

Το NBA οδεύει προς ματαίωση της σεζόν, αφού η κατάσταση στις ΗΠΑ λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι πολιτικές ευθύνες, η αδράνεια της κυβέρνησης Τραμπ και η ζοφερή επόμενη ημέρα.

Κορονοϊός: Καταστροφική διαχείριση Τραμπ για ΗΠΑ και NBA

Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σαν κύμα και έχει σαρώσει τις ΗΠΑ, έχοντας στο διάβα του παραλύσει τα πάντα. Η οικονομία, το σύστημα υγείας, ο αθλητισμός, η κοινωνική δομή έχουν δεχτεί ένα πρωτοφανές πλήγμα και φυσικά το NBA δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το χρονικό της διακοπής

Το NBA έβαλε «λουκέτο» στις 11 Μαρτίου μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα του Ρούντι Γκομπέρ. Λίγο αργότερα, βρέθηκαν θετικοί ο Ντόνοβαν Μίτσελ, ο Κρίστιαν Γουντ, ενώ ακολούθησαν και άλλοι παίκτες, όπως ο Μάρκους Σμαρτ, ο Κέβιν Ντουράντ και άλλοι.

Το NBA εξαρχής έθεσε ως στόχο την επανέναρξη της σεζόν με κάθε τρόπο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η οικονομική ζημιά θα ήταν τεράστια. Αρχικά, τέθηκε ως στόχος ο Μάιος, όμως με την ραγδαία έξαρση, κατέστη σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό. Έπειτα, εκπονήθηκε σχέδιο για συνέχιση της σεζόν το καλοκαίρι ακόμα και αν αυτό σήμαινε τη μετάθεση της σεζόν 2020-21 για τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα, προκρίθηκε το σενάριο διεξαγωγής του πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών σε ουδέτερη έδρα και πόλη (όπως το Λας Βέγκας) με μείωση στον αριθμό των αγώνων. Ωστόσο, πλέον, το πρωτάθλημα οδηγείται σε ματαίωση της σεζόν χωρίς της ανάδειξη πρωταθλητή, το ενδεχόμενο δηλαδή που ήθελε να αποφύγει εξαρχής ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ.

Τελείως απροετοίμαστες οι ΗΠΑ, ευθυνόφοβος ο Τραμπ

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η λίγκα αντέδρασε σχετικά γρήγορα στην εξάπλωση του ιού, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον Λευκό Οίκο. Η διαχείριση της κρίσης από το Ντόναλντ Τραμπ είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μέλημα του Αμερικανού προέδρου ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του ιού και όχι η ουσιαστική αντιμετώπιση.

Ο Τραμπ επανειλημμένως διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η Αμερική ήταν πλήρως έτοιμη και εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει την κρίση. Επέμενε ότι τα κρούσματα θα... μειωθούν σε βάθος χρόνου και πως η χώρα είχε θωρακιστεί κατάλληλα με επαρκή τεστ για τον πληθυσμό και ένα πανέτοιμο σύστημα υγείας. Τόνισε ότι οι αγορές και το χρηματιστήριο δεν θα επηρεαστούν από τον ιό.

Στη συνέχεια βέβαια, η πραγματικότητα τον διέψευσε πανηγυρικά. Τα τεστ δεν ήταν επαρκή για τον γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο σε όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα να υποβληθούν σε αυτά, ενώ τα κρούσματα όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά οι ΗΠΑ πλέον έχουν τα περισσότερα στον κόσμο, με τον αριθμό των νεκρών επίσης να σημειώνει τρομακτική άνοδο τα τελευταία 24ωρα!

Όσο για την οικονομία, χωρίς να έχει ξεπεραστεί ακόμα η κρίση, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόλυτη οικονομική καταστροφή, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα και τον «κινεζικό ιό» και όχι στη δική διαχείριση!

Η ιδιαιτερότητα των πολιτειών και το σύστημα υγείας

Ο τρόπος με τον οποίο διοικείται η Αμερική είναι δύσκολα διαχειρίσιμος σε περίπτωση επιδημίας, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με την εξάπλωση του κορονοϊού. Από την πρώτη στιγμή που ο ιός βρέθηκε στις ΗΠΑ δεν υπήρξε μία κοινή αντιμετώπιση από όλες τις πολιτείες. Η Αμερική λόγου του μεγέθους της έχει ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, με τους εκάστοτε κυβερνήτες να συγκεντρώνουν στα χέρια του το μεγαλύτερο μερίδιο της εξουσίας στην πολιτεία τους ακόμα και σύγκριση με τον πλανητάρχη.

Κάποιοι κυβερνήτες πράγματι διαχειρίστηκαν την κρίση άμεσα και με επιτυχία, ενώ κάποιοι άλλοι υποτίμησαν την κατάσταση με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή η... ασυνεννοησία και η απουσία κοινής στρατηγικής μεταξύ των πολιτικών αρχών της χώρας είναι σημαντικός παράγοντας στην καταστροφική επέλαση του ιού. Μάλιστα, η διχόνοια μεταξύ των πολιτειών είναι τόσο μεγάλη, που αναγκάζονται να συναγωνίζονται και να προβαίνουν σε άτυπες δημοπρασίες μεταξύ τους για απαραίτητα ιατρικά εφόδια. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία που καταθέτει την καλύτερη προσφορά στις εταιρίες παραγωγής ιατρικών ειδών είναι και αυτή που εξασφαλίζει εις βάρος μίας άλλης μάσκες, αναπνευστήρες και άλλα απαραίτητα όπλα για τη μάχη με τον κορονοϊό.

Εδώ πρέπει να αναφερθούμε και σε μία ακόμα ιδιαιτερότητα που αφορά στην υγεία. Το σύστημα υγείας της χώρας δεν είναι δημόσιο, αλλά ιδιωτικοποιημένο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι ανασφάλιστοι και περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι είναι υποασφαλισμένοι, δηλαδή δεν μπορούν μέσω της ασφάλειάς τους να καλύψουν πλήρως την ιατρική τους περίθαλψη. Ένα τέτοιο σύστημα φυσικά είναι καταστροφικό σε ενδεχόμενο πανδημίας, όπου απαιτείται πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη για όλους ανεξαιρέτως, ώστε να διαφυλαχθεί το σύνολο του πληθυσμού.

Η επόμενη μέρα, το NBA και το τραγικό λάθος

Η κατάσταση είναι δραματική και η πραγματικότητα εκατομμύρια πολιτών των ΗΠΑ αναμένεται να γίνει ζοφερότερη. Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Αμερικής και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Φάουτσι, προέβλεψε ότι με βάση τα μέχρι τώρα νούμερα «οι νεκροί στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τις 100.000 - 200.000». Σε ένα τόσο δυσοίωνο μέλλον, πού χρόνος για μπάσκετ ή αθλητισμό; Μπορεί το NBA να αντέδρασε σωστά και άμεσα στην απειλή του ιού, όμως οι θεσμοί, οι δομές και οι πολιτικές αρχές τις χώρες δεν το έκαναν με αποτέλεσμα άπαντες να υποστούν τις συνέπειες.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Τραμπ και οι ΗΠΑ είχαν το περιθώριο να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αντιδράσουν έγκαιρα σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Όμως, το πιο καίριο λάθος του Αμερικανού προέδρου ήταν διάλυση του γραφείου επιδημιολογίας με την ανάληψη της προεδρίας του, το οποίο είχε συσταθεί επί Ομπάμα. Η απουσία μιας τέτοιας δομής έφερε τεράστια καθυστέρηση στη διαδικασία λήψης μέτρων πρόληψης. Με λίγα λόγια χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μαζί του πολλές ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί...

Οριστική (;) διακοπή και απόσταση με τους παίκτες

Την ίδια στιγμή το NBA έχει τα δικά του προβλήματα. Η τεράστια οικονομική ζημιά που έχει υποστεί από την διακοπή ανέρχεται σε περίπου 2 δις μέχρι στιγμής και σε περίπτωση οριστικής διακοπής το οποίο είναι πλέον το επικρατέστερο σενάριο, το ποσό αυτό θα εκτοξευθεί ακόμα ψηλότερα. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του ESPN, Μπράιαν Ουίντχορστ, ότι στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ένωση των παικτών και την λίγκα δεν γίνεται κουβέντα για το πότε θα επαναξεκινήσει η σεζόν, αλλά για το ποιες μειώσεις πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που ακυρωθεί οριστικά.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, το NBA προτείνει περικοπές της τάξεως του 50% από την δόση της 15ης Απριλίου, ενώ οι παίκτες στον αντίποδα ζητούν μείωση 25% από τα μέσα Μαΐου. Την ίδια στιγμή ο κομισάριος έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα αναφορικά με την επανέναρξη μέχρι τον Μάιο.

Αμετακίνητος ο Σίλβερ στο ζήτημα της υγείας

Σε τηλεφωνική διάσκεψη που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τους κομισάριους των μεγαλύτερων πρωταθλημάτων στις ΗΠΑ φάνηκε για ακόμα μια φορά το χάσμα της αντιμετώπισης της νόσου από την κυβέρνηση και το NBA. Ο Άνταμ Σίλβερ από την πλευρά του ορθώς στάθηκε στο ότι η λίγκα του ήταν η πρώτη που αντέδρασε αστραπιαία μετά το θετικό κρούσμα του Ρούντι Γκομπέρ, ενώ έθεσε σε πρώτο πλάνο την υγεία, τονίζοντας ότι το πρωτάθλημα δεν θα επιστρέψει στη δράση πριν να μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία όλων των εμπλεκομένων.

Από την πλευρά του Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε ότι μέλημά του είναι η... επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Ακόμα και αν το NBA λοιπόν έχει τις καλύτερες προθέσεις, ακόμα και αν ανταποκρίθηκε άμεσα στην κρίση είναι δυνατόν να επιβιώσει στις ΗΠΑ του Τραμπ;



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110