ΝΒΑ: Προς ακύρωση η σεζόν!

Η κατάσταση στις ΗΠΑ με τον κορονοϊό έχει ξεφύγει τα τελευταία 24ωρα και πλέον υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η φετινή σεζόν του NBA θα ακυρωθεί.

ΝΒΑ: Προς ακύρωση η σεζόν!

Οι ΗΠΑ βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση τους τα τελευταία χρόνια. Ο κορονοϊός έχει πλήξει δραματικά την χώρα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή οι θάνατοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.480 θάνατοι, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ απωλειών σε μια μέρα και μάλιστα δεύτερο διαδοχικό στη χώρα. Πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 7.402, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 270.000.

Μέσα σε τέτοιο κλίμα, το μπάσκετ και ο αθλητισμός είναι λογικό να περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Το NBA έκανε ό,τι μπορούσε για να μην διακόψει οριστικά τη σεζόν του. Προτάθηκαν διάφορα σενάρια ώστε το πρωτάθλημα να διεξαγάγει τουλάχιστον τα play off του το καλοκαίρι για να υπάρχει ανάδειξη πρωταθλητή.

Μία από τις λύσεις που προκρινόταν μέχρι εσχάτως, ήταν η διεξαγωγή του υπόλοιπου το πρωταθλήματος σε μία ουδέτερη πόλη και έδρα, όπως το Λας Βέγκας, ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις.

Όμως, τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά από το κακό στο χειρότερο και είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επιδημία, κάτι που δεν αφήνει το περιθώριο στη λίγκα να σκεφτεί την επανέναρξη τη σεζόν.

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του ESPN, Μπράιαν Ουίντχορστ, ότι στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ένωση των παικτών και την λίγκα δεν γίνεται κουβέντα για το πότε θα επαναξεκινήσει η σεζόν, αλλά για το ποιες μειώσεις πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που ακυρωθεί οριστικά.

Μάλιστα, ακόμα και στις συζητήσεις παικτών και λίγκας για τις μειώσεις υπάρχει μεγάλη διαφορά, αφού το NBA προτείνει περικοπές της τάξεως του 50% από την δόση της 15ης Απριλίου, ενώ οι παίκτες στον αντίποδα ζητούν μείωση 25% από τα μέσα Μαΐου.

Υπάρχει δικαιολογημένα μεγάλη απαισιοδοξία αυτή τη τη στιγμή και φαίνεται ότι η λίγκα οδηγείται σε αδιέξοδο και στο σενάριο που ήθελε να αποφύγει ο Άνταμ Σίλβερ. To ΝΒΑ έχει ήδη υποστεί ζημία που ανέρχεται σε περίπου 2 δις δολάρια, ποσό που θα πολλαπλασιαστεί αν δεν ξαναξεκινήσει η σεζόν.