Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι άγνωστες ιστορίες με το «34» και τη Σαραγόσα

Η σημασία του νούμερου «34» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και η ξεχασμένη του μεταγραφή στη Σαραγόσα που απέφερε κέρδος 300.000 ευρώ!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι άγνωστες ιστορίες με το «34» και τη Σαραγόσα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει πραγματοποιήσει σπουδαία πρόοδο από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στα παρκέ του ΝΒΑ και πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ εκ των κορυφαίων σταρ της λίγκας. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι όταν οι Μπακς επέλεγαν τον Γιάννη στο Νο15 του NBA Draft του 2013 θα είχαν λίγα χρόνια μετά ένα σούπερ σταρ ικανό να τους οδηγήσει από την αφάνεια των προηγούμενων χρόνων στην κορυφή. Και όμως, παρά το γεγονός ότι ο Αντετοκούνμπο έχει γίνει πια ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του NBA, υπάρχουν πτυχές της καριέρας του και της ζωής του άγνωστες ή σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Η σημασία του «34»

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε στα παρκέ του NBA μέχρι και σήμερα, ο Γιάννης επέλεξε να αγωνίζεται με το νο34 στην πλάτη. Το νούμερο αυτό έχει την δική του παράδοση στο κορυφαίο πρωτάθλημα, αφού στο παρελθόν έχει κοσμήσει τις πλάτες θρυλικών άσων του αθλήματος. Αξέχαστοι παίκτες όπως οι Χακίμ Ολάζουον, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Σακίλ Ο' Νιλ, Ρέι Άλεν και Πολ Πιρς έχουν αγωνιστεί με το «34» και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο NBA.

Ο Έλληνας άσος πάντως δεν επέλεξε το συγκεκριμένο νούμερο, έχοντας στο μυαλό του κάποιον από τους παραπάνω. Αντίθετα, όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξη, ο λόγος γι' αυτή την του επιλογή έχει καθαρά προσωπικά κριτήρια, αφού διάλεξε το «34» για να τιμήσει τους γονείς του. Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας του Τσαρλς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2013, είχε γεννηθεί το 1963 και η μητέρα του, Veronica, γεννήθηκε το 1964, οπότε ο Γιάννης πήρε το τελευταίο νούμερο από τις δύο χρονιές και σχημάτισε το «34». Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Γιάννης είναι πολύ δεμένος με την οικογένειά του και αισθάνεται μόνο ευγνωμοσύνη για τους γονείς του, κάτι το οποίο δηλώνει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι για τον ίδιο λόγο και ο αδερφός του, Θανάσης, έχει επιλέξει με το ίδιο σκεπτικό το «43», αντιστρέφοντας τα δύο νούμερα.

Η ξεχασμένη μεταγραφή του στη Σαραγόσα

Η απίστευτη ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Όλοι ξέρουμε για το αγόρι που από τα Σεπόλια και το Φιλαθλητικό της Α2 βρέθηκε στο λαμπερό NBA και τους Μπακς. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολύ ότι το ταξίδι του είχε και μια... ενδιάμεση στάση στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σαραγόσα. Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2012, λίγο πριν ο Γιάννης κλείσει τα 18 του. Ο ατζέντης του, Γιώργος Πάνου, επικοινώνησε με τον αθλητικό διευθυντή της Σαραγόσα, Ουίλι Βιλάρ, και του έστειλε ένα βίντεο χαμηλής ποιότητας που ωστόσο δεν έκρυβε την κλάση του νεαρού άσου! Ο Βιλάρ τελικά ταξίδεψε την Ελλάδα για να παρακολουθήσει τον τότε πάικτη του Φιλαθλητικού σε ατομική προπόνηση, μένοντας τελικά εντυπωσιασμένος: «Έκανε μία άσκηση διασκελισμού σε κώνους και όταν τον είδα νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα. Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ήταν μία περίπτωση παίκτη που θα έχει τρομερά φυσικά προσόντα, αλλά δεν θα ξέρει πώς να τα αξιοποιήσει μέσα στο γήπεδο, αλλά όταν τον είδα και σε αγώνα, κατάλαβα ότι ο Γιάννης ήταν κάτι το ξεχωριστό», είχε δηλώσει το 2014 σε ισπανικό περιοδικό.

Μετά την επιστροφή του στην Ισπανία, ο Βιλάρ κίνησε την διαδικασία για να φέρει τον Αντετοκούνμπο στη Σαραγόσα. Του είχε κάνει μάλιστα τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Κάπως έτσι, η ισπανική ομάδα απέκτησε τα δικαιώματα του για μόλις 200.000 ευρώ, με τον Γιάννη να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο τον Δεκέμβριο του 2013.

Το πλάνο όριζε ότι ο Αντετοκούνμπο θα έμενε μέχρι το τέλος της σεζόν στον Φιλαθλητικό και την επόμενη σεζόν θα αγωνιζόταν στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τα πράγματα τελικά δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε η Σαραγόσα. Ο Γιάννης διέψευσε τις αρχικές προβλέψεις, αφού επιλέχθηκε πολύ ψηλά στο ντραφτ του 2013 και το Μιλγουόκι ήθελε την άμεση ενσωμάτωσή του στην ομάδα, πληρώνοντας στη Σαραγόσα 500.000 ευρώ. Έτσι λοιπόν ο Γιάννης ποτέ δεν αγωνίστηκε στην ισπανική ομάδα και αποτέλεσε μια μεταγραφή... χαμένη στη λήθη, η οποία όμως απέφερε το ποσό των 300.000 ευρώ.