Κορονοϊός: Σκέψεις για «ψαλίδι» 25% στα συμβόλαια των παικτών του NBA

Το NBA και η Ένωση Παικτών βρίσκονται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο περικοπής των φετινών συμβολαίων των παικτών, αν και εφόσον υπάρξει οριστική διακοπή της κανονικής περιόδου.

Κορονοϊός: Σκέψεις για «ψαλίδι» 25% στα συμβόλαια των παικτών του NBA

Ο κορονοϊός έχει φέρει τη διακοπή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και το NBA συνεχίζει να εξετάζει τις επόμενες κινήσεις σε αυτή την πρωτοφανή κρίση του αθλήματος. Τη δεδομένη στιγμή η λίγκα, μετά τις περικοπές σε υψηλόβαθμα στελέχη της, επιχειρεί μία συμβιβαστική λύση με την Ένωση των Παικτών όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος της διακοπής του πρωταθλήματος.

Εκτός του ότι οι παίκτες χάνουν περίπου το 1% του μισθού τους για κάθε αναβληθέν ματς, ενδεχομένως να επιβληθούν επιπλέον μειώσεις. Οι δύο πλευρές έχουν καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, εξετάζοντας την περίπτωση της περικοπής που φτάνει το 25% της εναπομείνασας μισθοδοσίας των παικτών, αν και εφόσον αποφασιστεί η οριστική αναβολή της κανονικής περιόδου.

Ο χρόνος πιέζει τη λίγκα, η οποία θέλει να βρεθεί άμεσα συμβιβαστική λύση, καθώς σε περίπτωση που οι συζητήσεις συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι παίκτες θα πληρωθούν κανονικά στις 15 Απριλίου. Τότε, σε μετέπειτα ενδεχόμενη συμφωνία για «ψαλίδι», οι παίκτες θα κληθούν να επιστρέψουν το συμφωνηθέν ποσό ή θα πρέπει να υπάρξει παρακράτηση στις επόμενες δόσεις των συμβολαίων.

Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζεται από το NBA είναι η ενεργοποίηση του λεγόμενου όρου force majeure (ανωτέρα βία) που προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε πριν από μερικά χρόνια και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το 2025. Μάλιστα, το EPSN αναφέρει ότι αν ενεργοποιηθεί ο όρος αυτός από το NBA, τότε υπάρχει νομικά η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης, κάτι που δεν βρίσκεται πάντως στα πλάνα του Άνταμ Σίλβερ αυτή τη στιγμή.