Το NBA, ο Γκομπέρ και η ατομική ευθύνη

Η έννοια της ατομικής ευθύνης είναι πολύ σημαντική σε μια εποχή όπου οι αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι εύκολη λύση: το «κακό» παράδειγμα του Ρούντι Γκομπέρ έγινε η μοναδική αιτία μίας δύσκολης κατάστασης.

Το NBA, ο Γκομπέρ και η ατομική ευθύνη

Το ΝΒΑ δέχθηκε ένα πρωτοφανές πλήγμα, με τον Ρούντι Γκόμπερ να βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό και το πρωτάθλημα να αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν πολλά δημοσιεύματα και βίντεο που περιγράφουν τον Γάλλο σέντερ ως ανεύθυνο και απερίσκεπτο, ειδικότερα μετά την είδηση ότι δύο ακόμα συμπαίκτες του, οι Εμάνουελ Μούντιε και Ντόνοβαν Μίτσελ, βρέθηκαν επίσης θετικοί στον ιό. Για να μην παρεξηγηθούμε, να πούμε ότι φυσικά και ο Γκομπέρ φέρθηκε απερίσκεπτα εν μέσω πανδημίας. Από τη στιγμή που υπάρχει τέτοιο θέμα και εφόσον το NBA είχε ήδη εκδώσει ειδικούς κανόνες διάδρασης για τους αθλητές με τους συμπαίκτες τους και τους φιλάθλους, ο σταρ των Τζαζ έπρεπε πράγματι να είναι πιο προσεκτικός.

Ωστόσο, μπορούμε να του καταλογίσουμε ότι είναι ο μοναδικός υπαίτιος; Αν δεν συνέβαινε στον Γκομπέρ, δεν θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα σε κάποιον άλλον αθλητή του NBA; Πρέπει δηλαδή να στοχοποιηθεί ο Γκομπέρ και ο κάθε Γκομπέρ επειδή έτυχε να είναι ο πρώτος μπασκετμπολίστας που διαγνώσθηκε με τον ιό; Διότι από κάποιες πλευρές φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση στοχοποίησης του αθλητή, ο οποίος μάλιστα απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του εκτενώς μέσω σόσιαλ μίντια και παρότρυνε άπαντες να μην ακολουθήσουν το δικό του παράδειγμα. Ναι, ο Γκομπέρ έκανε λάθος και μάλιστα μεγάλο στον τρόπο που διαχειρίστηκε μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση στη χειρότερη δυνατή συγκυρία.

Όμως, το να τον κατηγορούν ορισμένοι ως μοναδικό υπαίτιο της αναβολής, μια αναβολή που κακά τα ψέματα θα ερχόταν αργά ή γρήγορα μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι τουλάχιστον γελοίο. Η διαφαινόμενη στοχοποίηση του Γάλλου φέρνει και ένα άλλο ερώτημα στην επιφάνεια: αν στη θέση του Γκομπέρ για παράδειγμα ήταν ο Λε Μπρον (ο οποίος μάλιστα πριν από λίγες μέρες έλεγε ότι αρνείται να παίξει χωρίς κόσμο πριν ανασκευάσει λίγο μετά) ή ο Γιάννης ή κάποιος άλλος από τους πρωτοκλασάτους σούπερ σταρ της λίγκας, θα τύχαινε της ίδιας αντιμετώπισης; Θα γινόταν δηλαδή βορά σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, εκμπομπές και σόσιαλ μίντια, χωρίς να έχει την παραμικρή προστασία ή «ασπίδα» από την ομάδα του ή την ίδια τη λίγκα; Μάλλον όχι.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο Γκομπέρ πράγματι συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα και αυτό δεν αμφισβητείται. Υπάρχει η ατομική ευθυνή, η οποία λόγω των συνθηκών των τελευταίων ημερών… άγεται και φέρεται σε πάρα πολλές συζητήσεις με θέμα τον κορονοϊό. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σίγουρα και ευθύνη ενός οργανισμού που οφείλει να βάζει σε πρώτη μοίρα την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Προς τιμήν του, το NBA αντέδρασε αστραπιαία στην είδηση του πρώτου κρούσματος και φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πλάνο, εν αντιθέσει με άλλες διοργανώσεις, όπως η Γιούρολιγκ, η οποία αντέδρασε τραγικά ετεροχρονισμένα.

Ωστόσο, φέρει και μια ευθύνη το ΝΒΑ, αφού μέχρι και τη στιγμή της διακοπής διεξήγαγε κανονικότατα τους αγώνες του. Μέχρι τότε, στο μυαλό των ανθρώπων της λίγκας το ενδεχόμενο αναβολής ή ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών βρισκόταν αρκετά πιο πίσω σε σχέση με τη λύση που προκρινόταν, δηλαδή τη μετακόμιση του αγώνα σε ουδέτερη έδρα και πόλη χωρίς πολλά κρούσματα. Θα ήταν πολύ βολικό για όλους τους εμπλεκόμενους να ευθύνεται μόνον ο Γκόμπερ γι’ αυτόν τον πρωτοφανή χαμό που έχει προκληθεί εδώ και λίγα 24ωρα. Δυστυχώς, άπαντες φέρουν ευθύνη και η συνειδητοποίηση αυτού του πράγματος είναι η ανάληψη της ατομικής ευθύνης στην ύψιστη μορφή της.