NBA: Οι ομάδες - «φαντάσματα»!

Το ΦΩΣ σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες ομάδες του NBA που μετακόμισαν, μετονομάστηκαν ή διαλύθηκαν πλήρως μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

NBA: Οι ομάδες - «φαντάσματα»!

Το NBA μετράει πλέον 73 χρόνια ζωής, από τον Ιούνιο του 1946 όταν ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη ως Μπασκετική Ένωση Αμερικής (BAA).

Σε αυτά τα 73 χρόνια πολλές ομάδες έχουν περάσει από το κατά κοινή ομολογία κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη: Ομάδες που έχουν γράψει ιστορία, ομάδες που έχουν χαθεί στο χρόνο, ομάδες που πλέον δεν υπάρχουν πια.

Το ΦΩΣ έψαξε και σας παραθέτει τα πιο σημαντικά κλαμπ που «έσβησαν» με το πέρασμα του χρόνου, αλλά παραμένουν στη συλλογική μπασκετική μνήμη.

Σιάτλ Σουπερσόνικς

Μία από τις πιο δημοφιλείς ρετρό ομάδες της λίγκας. Οι Σουπερσόνικς γεννήθηκαν το 1967 στην ομώνυμη πόλη της Ουάσινγκντον στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Τα χρώματα της ομάδας ήταν το πράσινο, το κίτρινο και το λευκό. Η ομάδα αγωνίστηκε στη Δυτική περιφέρεια για 41 συνολικά σεζόν. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τρεις τίτλους περιφέρειας (1978, 1979, 1996), ενώ πανηγύρισε και ένα πρωτάθλημα το 1979. Το 2008 το franchise μετακόμισε στην Οκλαχόμα, λόγω διαφωνίας του νέου τότε ιδιοκτήτη, Κλέι Μπένετ, με τον δήμο της πόλης και μετονομάστηκε σε Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, προς απογοήτευση των φιλάθλων του. Έκτοτε, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το αν η ομάδα πρέπει να επιστρέψει στο Σιάτλ. Κάτι τέτοιο πάντως θα αργήσει ακόμα να συμβεί...

Μινεάπολις Λέικερς

Και όμως οι Λέικερς που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Λος Άντζελες δεν βρίσκονταν πάντα στην Καλιφόρνια! Η ίδρυση μίας από τη πιο δημοφιλούς ομάδας στο NBA χρονολογείται το 1947 στη Μινεάπολις μετά την αγορά μιας διαλυμένης ομάδας, των Ντιτρόιτ Τζεμς και την μετακόμιση της στην πρωτεύουσα της Μινεσότα. Η ομάδα πήρε το όνομα Λέικερς (και κατ' επέκταση το παρατσούκλι «λιμνάνθρωποι», από το ψευδώνυμό της πολιτείας, «η Γη των 11.936 Λιμνών». Στη Μινεάπολις η ομάδα κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα(1949, 1950, 1952, 1953, 1954), πριν το 1960 μετακομίσει στο Λος Άντζελες όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Βανκούβερ Γκρίζλις

Μία από τις λιγότερες επιτυχημένες αλλά και αξιομνημόνευτες ομάδες του NBA ήταν οι Βανκούβερ Γκρίζλις. Ιδρύθηκαν το 1995 στο Βανκούβερ του Καναδά (την ίδια χρονιά με τους Ράπτορς στο Τορόντο). Δυστυχώς, πρόλαβαν να αγωνιστούν μόνο 6 χρονιές, αφού το 2001 μετακόμισαν στο Μέμφις. Τα οικονομικά και τα αγωνιστικά προβλήματα ήταν μεγάλα για τις «αρκούδες» με αποτέλεσμα ο Καναδάς να μείνει μόνο με έναν εκπρόσωπο στη λίγκα. Τους θυμόμαστε πάντως για ένα πιο εντυπωσιακά λογότυπα στο NBA!

Φιλαδέλφεια Ουόριορς

Οι Σίξερς μπορεί να είναι η ομάδα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Φιλαδέλφεια, αλλά δεν ήταν η μόνη που έγραψε ιστορία στην πόλη της Πενσυλβανίας. Μάλιστα, οι Σίξερς δεν ιδρύθηκαν καν στη Φιλαδέλφεια αλλά στη Σίρακιουζ με την επωνυμία Νάσιοναλς. Η ομάδα γέννημα - θρέμμα της πόλης δεν ήταν άλλη από τους... Ουόριορς! Οι «πολεμιστές» που έμελλε να μετακομίσουν στο Σαν Φρανσίσκο το 1962, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα, ιδρύθηκαν στη Φιλαδέλφεια το 1946. Στο διάστημα παραμονής τους στη «Φίλι» κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα (1947, 1956). Ευτυχώς για τους μπασκετόφιλους της πόλης, η Φιλαδέλφεια δεν έμεινε πολύ χωρίς εκπρόσωπο στο NΒΑ, αφού οι Νάσιοναλς μετακόμισαν εκεί το 1964 και μετονομάστηκαν σε Σίξερς.

Μπαλτιμόρ Μπούλετς

Οι Μπούλετς είναι μια διαφορετική ομάδα σε σχέση με τις προαναφερθείσες από την άποψη ότι δεν υφίσταται πια με καμία μορφή. Πρόκειται για μία από τις λεγόμενες «νεκρές» ομάδες, ομάδες δηλαδή που έχουν διαλυθεί και όχι μετακομίσει ή μετονομαστεί. Δεν πρέπει να συγχέεται με τους Μπάλτιμορ Μπούλετς (1963–1973) που αποτέλεσαν το πρώιμο στάδιο των σημερινών Ουάσινγκντον Ουίζαρντς, αφού, παρά τη συνωνυμία τους, πρόκειται για τελείως διαφορετικά σωματεία. Ιδρύθηκε το 1944 στη Βαλτιμόρη και από όλα τα επονομαζόμενα «νεκρά» κλαμπ είναι το μόνο με τόσο μακριά πορεία (διαλύθηκε το 1954), αλλά και το μοναδικό που κατέκτησε πρωτάθλημα (1948). Λόγω των χρωμάτων της (λευκό, μπλε, κόκκινο), η σύγχυση με τους μεταγενέστερους Μπούλετς του 1963 είναι συχνή. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα χρώματα ήταν και παραμένουν πολύ δημοφιλή, αφού αποτελούν τα τρία χρώματα που κοσμούν την αμερικανική σημαία.

Νιου Ορλίνς Τζαζ

Τι δουλειά μπορεί έχει η Τζαζ με την Γιούτα; Καμία! Ο λόγος για το όνομα που διατηρεί η ομάδα της Σολτ Λέικ Σίτι μέχρι και σήμερα, δεν είναι άλλος από ότι γεννήθηκε to 1974 σε μία πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό το είδος μουσικής: Τη Νέα Ορλέανη. Στο NBA αγωνίστηκε για 5 σεζόν, ωστόσο δεν κατάφερε να είναι επικερδές ως κλαμπ με αποτέλεσμα το 1979 να μετακομίσει στην Γιούτα. Όπως και στην περίπτωση των Λέικερς, το όνομα της έμεινε και ας μην είχε πια τη... χάρη!

*Φυσικά, οι παραπάνω ομάδες δεν είναι παρά... μία σταγόνα σε έναν ωκεανό χαμένων και ξεχασμένων σωματείων που πέρασαν, «έσβησαν» ή άλλαξαν όνομα και έδρα. Χαρακτηριστικό άλλωστε αποτελεί το γεγονός ότι από καταβολής του NBA μόνο δύο σωματεία δεν έχουν αλλάξει όνομα ή έδρα: Οι Νιου Γιορκ Νικς και οι Μπόστον Σέλτικς!