Λούκα Ντόντσιτς: Η απογείωση

Ο Λούκα Ντόντσιτς συνεχίζει απτόητος την πορεία του στους Μάβερικς, με τα ρεκόρ του να διαδέχονται το ένα το άλλο…

Λούκα Ντόντσιτς: Η απογείωση

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Λούκα Ντόντσιτς; Το ταλέντο του ήταν εμφανέστατο ήδη από τα γήπεδα της Ευρώπης, την Ρεάλ Μαδρίτης και την Εθνική Σλοβενίας και, παρά το νεαρό της ηλικίας του, φαινόταν προορισμένος για μεγάλα πράγματα.

Ωστόσο, το NBA ήταν και παραμένει μια άλλη υπόθεση. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα σπουδαίων ευρωπαϊκών ταλέντων που δεν «έπιασαν» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ο 20χρονος έδειξε με το καλήμερα ότι είναι μια διαφορετική περίπτωση. Ήδη από την περασμένη σεζόν, όταν επιλέχθηκε από τους Χοκς στο Νο3 του ντραφτ του 2018, πίσω από τους ΝτιΆντρε Έιτον και Μάρβιν Μπάγκλεϊ, έδειξε πολύ γρήγορα το λάθος τόσο των Σανς και Κινγκς που τον προσπέρασαν, όσο και των Χοκς που τον επέλεξαν και τον αντάλλαξαν στους Μάβερικς.

Μετά από 72 παιχνίδια κανονικής περιόδου, ο Σλοβένος άσος είχε 21.2 πόντους, 6.0 ασίστ και 7.8 ριμπάουντ σε 32.2 λεπτά κατά μέσο όρο, βγάζοντας μάτια στην πρώτη του σεζόν, ενώ αναδείχθηκε πανάξια (και ουσιαστικά χωρίς ανταγωνισμό με εξαίρεση τον Τρέι Γιανγκ) ρούκι της σεζόν.

Το Ντάλας και η διάδοχη κατάσταση του Νοβίτσκι

Η επιτυχία και η σπουδαία πορεία του Ντόντσιτς το NBA δεν είναι τυχαία, ούτε εξαρτήθηκε αποκλειστικά από τον ίδιο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε σίγουρα και η ομάδα που επέλεξε να επενδύσει στο ταλέντο του: οι Ντάλας Μάβερικς.

Η ομάδα του Τέξας παρουσιάζει μια ιδιομορφία σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες του NBA. Επρόκειτο για μία από τις ελάχιστες ομάδες (αφού σπανίζει αυτό το φαινόμενο γενικά στο NBA), της οποίας ηγέτης της ήταν ένας Ευρωπαίος σταρ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ήταν, μάλιστα, ευτύχημα για τον νεαρό Σλοβένο το γεγονός ότι η πρώτη του χρονιά στο Ντάλας συνέπεσε με την τελευταία του Γερμανού φόργουορντ, διότι δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει διάδοχη κατάσταση για το κενό του Νοβίτσκι, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο και με την απόκτηση του Κρίσταπς Πορζίνγκις, ενός ακόμα κορυφαίου Ευρωπαίου άσου.

Ο Λούκα των ρεκόρ

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει όπως σταμάτησε η προηγούμενη για τον Ντόντσιτς: Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και ρεκόρ! Μετά την τρομερή του πρεμιέρα κόντρα στους Ουίζαρντς (34 π., 12/19 σουτ, 6/8 βολές, 9 ρ., 3 ασ.), ο 20χρονος περιφερειακός πραγματοποίησε τριμπλ-νταμπλ στη νίκη επί των Πέλικανς με 116-123 (25 π., 10 ρ., 10 ασ.).

Αυτό ήταν το 9ο τριπλ-νταμπλ του συνολικά και το 5ο του με 25+ πόντους. Μόλις ένας παίκτης στην ιστορία του Ντάλας έχει έξι τριμπλ νταμπλ με 25+ πόντους και δεν είναι άλλος από τον Τζέισον Κιντ, τον οποίο όχι μόνο θα φτάσει ο Σλοβένος αλλά και θα ξεπεράσει. Πέρα από αυτό, ο θαυματουργός Λούκα έγινε ο νεότερος παίκτης που καταγράφει ένα τουλάχιστον τριμπλ νταμπλ στα πρώτα δύο ματς της αγωνιστικής περιόδου.

Άξιζει τέλος να σημειωθεί ότι ο πρώην άσος της Ρεάλ διατηρεί και διευρύνει συνεχώς το ρεκόρ για τα περισσότερα τριμπλ νταμπλ ενός παίκτη που δεν έχει κλείσει τα 21 του χρόνια. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του επιτεύγματός του, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στη σχετική κατηγορία έχει αφήσει ήδη πίσω του τους Μάτζικ Τζόνσον (7) και ΛεΜπρόν Τζέιμς (5) και συνεχίζει, έχοντας λαμπρό μέλλον μπροστά του…