Το ξεχωριστό ταξίδι του Αλέξανδρου Ζαβού στις ΗΠΑ! (pics)

Ο προπονητής του Αμύντα βρέθηκε στις ΗΠΑ, είδε από κοντά τη δουλειά που γίνεται στους Σέλτικς και Σίξερς, και μίλησε στο «ΦΩΣ» για τις εντυπώσεις του

Το ξεχωριστό ταξίδι του Αλέξανδρου Ζαβού στις ΗΠΑ! (pics)

Ο προπονητής του Αμύντα, Αλέξανδρος Ζαβός έζησε το όνειρό του, καθώς βρέθηκε στις ΗΠΑ και παρακολούθησε το πρόγραμμα φημισμένων συλλόγων, στο πλαίσιο των υποτροφιών του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Η πρόκληση ήταν τέτοια που άφησε τον Αμύντα στα χέρια των συνεργατών του στα πρώτα ματς της σεζόν, καθώς τέτοιες ευκαιρίες μόνο μια φορά σου παρουσιάζονται!

Ο Ζαβός δέχτηκε με χαρά να μοιραστεί με τους αναγνώστες του «ΦΩΤΟΣ» τις εντυπώσεις του από το ταξίδι στις ΗΠΑ. Ο τεχνικός του Αμύντα παρακολούθησε τις προπονήσεις των Boston Celtics, Philadelphia Sixers, Drexel University, University of Pennsylvania και Boston University. Ήταν διπλά τυχερός, καθώς είναι φανατικός οπαδός των Σέλτικς!

Σίξερς vs Σέλτικς

Συγκρίνοντας τους Σίξερς με τους Σέλτικς, δυο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ανατολής του ΝΒΑ, είπε: «Μιλάμε για δυο ομάδες φημισμένες, με μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους. Στους Σίξερς διαπίστωσα ότι υπάρχει τρομερή πίεση. Θέλουν το πρωτάθλημα μετά από χρόνια. Πιστεύουν ότι φέτος έχουν την καλύτερη ομάδα της τελευταίας 15ετίας! Κράτησαν τους Έμπιντ και Σίμονς, ενώ πήραν απ΄ τους Σέλτικς τον Χόρφορντ! Στους Σέλτικς είναι κάπως πιο χαλαρά τα πράγματα. Δείχνουν να μην έχουν μεγάλες απαιτήσεις, η φανέλα όμως είναι βαριά. Αποφάσισαν να μην κρατήσουν τον Χόρφορντ. Θεωρώ πάντως ότι θα την βρουν την άκρη.

Στη Βοστώνη υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα. Να αναφέρω ένα σκηνικό που μου έκανε εντύπωση. Στο προπονητήριό τους, «Red Auerbach», δεν υπάρχει πουθενά καρέκλα. Όλοι είναι όρθιοι! Δεν είναι κάποιο καψώνι, απλά η κουλτούρα τους είναι «δουλειά, δουλειά, δουλειά». Στους Σίξερς, πριν το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης, όλοι σουτάρουν επί 45 λεπτά και κάνουν και διάφορες ασκήσεις. Εκεί, δεν εμφανιζόταν ο Σίμονς! Έβγαινε μόνο στην κανονική προπόνηση, στο τέλος της πήγαινε στα Media και μετά έφευγε. Δείχνει ακόμη λίγο ανώριμος. Κι αυτή είναι η διαφορά του με τον Γιάννη. Ο χαρακτήρας. Ο Αντετοκούνμπο ξημεροβραδιάζεται στο γήπεδο. Φέτος νομίζω θα φανεί αν ο Σίμονς είναι σούπερ σταρ ή …απάτη!

Πάμε και στους προπονητές. Ο Στίβενς των Σέλτικς είναι κάπως πιο συγκεντρωτικός. Εμπιστεύεται μεν τους συνεργάτες του, αλλά θέλει αυτός να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο Μπράουν των Σίξερς αντίθετα, αφήνει πρωτοβουλίες σε όλους, συνεργάτες και παίκτες».

Οι διαφορές με την Ευρώπη

«Πρώτον, η δουλειά που γίνεται είναι απίστευτη σε όλους τους τομείς. Ξέρουν όλοι ότι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά και θέλουν να την κάνουν όσο καλύτερα μπορούν. Υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Ο ένας ακούει τον άλλον. Από την κορυφή της πυραμίδας μέχρι τη βάση. Στα Πανεπιστήμια υπάρχουν και αρκετοί εθελοντές.

Δεύτερον, κανείς δεν νομίζει ότι είναι κάτι σπουδαίο, αν και είναι. Βλέπεις προπονητές με πολλά χρόνια στους πάγκους και συμπεριφέρονται σαν κανονικοί άνθρωποι. Δεν νομίζουν ότι κάνουν …εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς!

Ο Ντάνι Έιντζ, GM των Σέλτικς, ήταν σε όλες τις προπονήσεις παρών, και έδινε διαρκώς συμβουλές στον Χέιγουορντ για το πως να σουτάρει!

Τρίτον, η δίψα για μάθηση που δεν τελειώνει ποτέ. Προπονητές που έχουν ξεκινήσει απ΄ τα 21-22 και στα 65 τους θέλουν ακόμη να μάθουν. Στο Βιλανόβα, ένα απ΄ τα κορυφαία προγράμματα στο NCAA, δεν έχει θέσεις για να πας!

Τέταρτον, το recruiting. Ας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ο πρώτος βοηθός του Ντρέξελ, ενός απ΄ τα ανερχόμενα προγράμματα του NCAA, πηγαίνει κάθε καλοκαίρι σε όλα τα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μικρών ηλικιών. Ξέρει τους πάντες, από το 1999 και κάτω ηλικιακά. Ήξερε ακόμη και παίκτες του …Αμύντα, τους Μέλιο, Καλδή και Καπρή! Τρελό!».

Θρύλοι Γκάλης και Γιαννάκης

«Ο Αντετοκούνμπο μπορεί να μας έκανε φίρμες, αλλά στην Αμερική αντιμετωπίζουν με σεβασμό το παρελθόν. Οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης είναι θρύλοι. Η νίκη της Ελλάδας επί των ΗΠΑ στη Σαϊτάμα, δεν έχει ξεχαστεί από κανέναν! Όπως και η ατάκα του θρύλου των Σέλτικς, Ρεντ Άουερμπαχ ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν που δεν υπέγραψε τον Γκάλη!».

Η συνάντηση με Μπαρτζώκα

Στη Βοστώνη, ο Ζαβός συνάντησε και τον Γιώργο Μπαρτζώκα με το τιμ του (Μποζίκας, Τριαντάφυλλος). «Είχαν ταξιδέψει με δικά τους έξοδα για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των Σέλτικς. Μεγάλη υπόθεση. Μπράβο τους!».

Όνειρο ζωής!

Κλείνοντας, ο ικανός τεχνικός ανέφερε: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ευχαριστώ τον ΣΕΠΚ για τη δυνατότητα που δίνει σε αρκετούς προπονητές να πηγαίνουν στις ΗΠΑ και να μαθαίνουν πράγματα πολύτιμα. Στο πρώτο φιλικό των Σέλτικς με τους Χόρνετς, ήμουν στη δεύτερη σειρά. Όνειρο ζωής!».