ΝΒΑ: To γλωσσάρι της Free Agency

To fosonline.gr σας εξηγεί όλους τους όρους που πρέπει να γνωρίζετε ενόψει της προσεχούς (1/7, 01:00 ώρα Ελλάδος) NBA Free Agency!

ΝΒΑ: To γλωσσάρι της Free Agency

Σε λίγες ώρες (1/7, 01:00 ώρα Ελλάδος) ξεκινάει μία από τις πιο πολυαναμενόμενες Free Agency των τελευταίων χρόνων στο NBA!

Πιθανότατα τη φετινή χρονιά θα υπάρξουν τεράστιες ανακατάξεις στις ομάδες της Λίγκας, αφού 200 (!) παίκτες, δηλαδή το 40% των αθλητών του NBA βγαίνουν στην αγορά ελεύθεροι να διαπραγματευτούν την επόμενη ομάδα της καριέρας τους.

Το fosonline.gr για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε με ευκολία τις εξελίξεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, σας παραδίδει ένα γλωσσάρι με όρους που ενδέχεται να συναντήσετε αυτή την Free Agency:

Free Agents

Restricted: Πρόκειται για παίκτες ανήκουν ακόμα στην πρώην ομάδα τους. Σε περίπτωση που τους γίνει προσφορά από άλλη ομάδα της Λίγκας, αν η πρώην ομάδα τους ισοφαρίσει την προσφορά (qualifying offer) έχει το δικαίωμα να τον διατηρήσει στο ρόστερ τη ακόμα και αν ξεπερνάει το salary cap.

Unrestricted: Πρόκειται για παίκτες που είναι πλήρως ελεύθεροι από την ομάδα τους και μπορούν να διαπραγματευτούν με όποια ομάδα του NBA επιθυμούν.

Συμβόλαια

Team Option: Πρόκειται για ένα συμβόλαιο στο οποίο η επιλογή στην ομάδα να τερματίσει ή να επεκτείνει τη συνεργασίας της με ένα παίκτη για ακόμα ένα χρόνο με απολαβές ίσες ή μεγαλύτερες από την προηγούμενη χρονιά

Player Option: Ό,τι ισχύει και για την team option ισχύει για τον παίκτη, αλλά στην προκείμενη η επιλογή για ανανέωση ή διακοπή συνεργασίας επαφίεται στον παίκτη.

Non Guaranteed: Ο όρος αναφέρεται σε συμβόλαιο που δεν είναι εγγυημένο ως προς το συμφωνηθέν ποσό των απολαβών αλλά και της χρονικής διάρκειας, με τις ομάδες να έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Sign-and-trade: Πρόκειται για μία συμφωνία με μορφή συμβολαίου, όπου μία ομάδα υπογράφει ένα free agent, μόνο για να τον ανταλλάξει αμέσως σε μια άλλη ομάδα της επιλογής του αθλητή.

Two-way: Ένα συμβόλαιο που δεν περιλαμβάνεται στο Salary Cap. Ο παίκτης που το υπογράφει (πρέπει να έχει το πολύ δύο χρόνια εμπειρία στο NBA) ανήκει πρακτικά στην θυγατρική ομάδα της G-League και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε αλλά μόνο μέχρι 45 μέρες από την ομάδα του NBA. Το two-way στην ουσία ήταν ένας τρόπος ώστε μία ομάδα να μπορεί να ξεπεράσει το όριο των 15 παικτών.

Exhibit 10: Πρόκειται για ένα νέο είδους συμβόλαιο στο NBA, το οποίο επίσης δεν περιλαμβάνεται στο salary cap. Είναι μονοετές, μη εγγυημένο, το οποίο προσφέρει αποδοχές από 5.000 μέχρι 50.000 δολάρια. Αν ο παίκτης ικανοποιήσει, το συμβόλαιο αυτό μπορεί να μεταβληθεί σε two-way συμβόλαιο. Αν, ωστόσο, μια ομάδα αποφασίσει να το λύσει, τότε διατηρεί το δικαίωμα υπογράψει συμβόλαιο με τον ίδιο παίκτη για την αναπτυξιακή ομάδα της στην G-League και να τον διατηρήσει στο δυναμικό της μέχρι 60 μέρες. Αν ο παίκτης μείνει 60 μέρες στην G-League, τότε θα εισπράξει 50.000 δολάρια. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να προσφέρει μέχρι 6 Exhibit 10 συμβόλαια.

Μίνιμουμ συμβόλαιο: Είναι το μικρότερο εγγυημένο συμβόλαιο που μπορεί να δοθεί σε παίκτη. Συνήθως είναι μονοετούς διάρκειας και οι απολαβές των παικτών δεν ορίζονται ποσοστιαία, όπως στα μαξ συμβόλαια, αλλά προσυμφωνούνται ετησίως από τη CBA (NBA Collective Bargaining Agreement).

Μαξ συμβόλαιο: Πρόκειται για το ανώτερο συμβόλαιο που μπορεί να προσφέρει σε κορυφαίο παίκτη της για να τον διατηρήσει στις τάξεις της. Ωστόσο, εν αντιθέσει με τα μίνιμουμ συμβόλαια, οι απολαβές των μαξ συμβολαίων δεν είναι συγκεκριμένες, αλλά υπολογίζονται ως ακριβές ποσοστό του salary cap. Αναλυτικά: Παίκτες με αγωνιστική 0-6 χρόνια στο NBA μπορούν να διεκδικήσουν συμβόλαιο αξίας 25% του του συνολικού salary cap. Παίκτες με πείρα 7-9 χρόνων στο NBA δικαιούνται συμβόλαιο αξίας 30% του συνολικού salary cap. Παίκτες με θητεία στο NBA από οκτώ χρόνια και πάνω δικαιούνται Supermax συμβόλαιο το οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Σούπερμαξ συμβόλαιο: Το ανώτατο συμβόλαιο που μπορεί να λάβει ένας παίκτης από την ομάδα του και λίγοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Το συμβόλαιο απευθύνεται σε παίκτες με 8ετή θητεία και πάνω στο NBA, ενώ σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να έχουν ένα από τα τρία αυτά επιτεύγματα στο βιογραφικό τους: 1) Να έχουν γίνει μέλη της All-NBA team τουλάχιστον δύο από τις τρεις χρονιές πριν από την υπογραφή του συμβολαίου. 2) Να έχουν ανακηρυχθεί Αμυντικός της Χρονιάς τουλάχιστον δύο από τις τρεις χρονιές πριν από την υπογραφή του συμβολαίου. 3) Να έχουν ανακηρυχθεί MVP τουλάχιστον μία από τις τρεις χρονιές πριν την υπογραφή του συμβολαίου.

Salary Cap

Ο όρος "salary cap" αναφέρεται στο συνολικό μπάτζετ και αφορά το όριο ενός συγκεκριμένου ποσού που μπορεί να διαθέσει η κάθε ομάδα της Λίγκας στα συμβόλαιο των παικτών της. Σε περίπτωση που αυτό το όριο ξεπεραστεί από τις ομάδες, τότε αυτές καλούνται να καταβάλουν φόρο πολυτελείας. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το salary cap δεν είναι απόλυτο και μπορεί να γίνουν εξαιρέσεις για σωματεία και παίκτες.