ΝΒΑ Free Agency: Τα «καυτά» ονόματα

Ελεύθεροι και… ωραίοι στο NBA: Το ΦΩΣ αναλύει τις κορυφαίες περιπτώσεις ελεύθερων παικτών της προσεχούς free agency, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξή της.

ΝΒΑ Free Agency: Τα «καυτά» ονόματα

Η αγωνιστική σεζόν ολοκληρώθηκε στο NBA με τους Ράπτορς να κατακτούν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους. Πλέον το ενδιαφέρον όλων στο μαγικό κόσμο του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο στρέφεται στην προσεχή NBA Free Agency, η οποία αρχίζει από τις 30 Ιουνίου και ειδικά την φετινή σεζόν αναμένεται να φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στη Λίγκα. Ρίχνοντας μια ματιά στα φετινά ονόματα που κυκλοφορούν στην μεταγραφική αγορά του NBA, καταλαβαίνει κανείς εύκολα το γιατί:

Καουάι Λέοναρντ

Ο MVP των τελικών του 2019 και πρωταθλητής με τους Ράπτορς βρέθηκε στον Καναδά μέσω ανταλλαγής από τους Σπερς έναντι του ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν. Θα είναι αναμφίβολα το πιο περιζήτητο όνομα. Με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι πιθανότητες των Ράπτορς να τον κρατήσουν αυξήθηκαν σημαντικά. Την ίδια στιγμή τον διεκδικούν με ιδιαίτερη... θέρμη οι Νετς, Νικς, Λέικερς, Κλίπερς μεταξύ άλλων.

Κέβιν Ντουράντ

Η ρήξη αχιλλείου τένοντα που υπέστη στο πέμπτο τελικό άλλαξε τα δεδομένα της παραμονής του στο Γκόλντεν Στέιτ. Μέχρι και δύο εβδομάδες, το πιθανότερο σενάριο ήταν να αποχωρήσει με προορισμό τους Νικς ή Νετς, με στόχο να είναι κεντρικό πρόσωπο μιας ομάδας που χτιστεί για να τον πλαισιώσει. Πλέον, με δεδομένο ότι θα χάσει όλη την επόμενη σεζόν, η λογική λέει ότι θα κάνει χρήση της οψιόν στο συμβόλαιο του και θα πάρει τα 31 εκατ, δολάρια που του προσφέρονται. Βέβαια, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, ειδικά μετά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για το καλοκαίρι, εντείνοντας τις φήμες αποχώρησής του από το Όκλαντ.

Κλέι Τόμπσον

Ο άσος των Ουόριορς έψαχνε max συμβόλαιο 5ετίας με συνολικές απολαβές 190 εκατ. δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο ή... αλλού. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Κέβιν Ντουράντ, και ο Κλέι Τόμπον υπέστη ρήξη χιαστού και θα παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετούς μήνες, γεγονός που επηρεάζει και το μέλλον του. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει στο Γκόλντεν Στέιτ, με τη διοίκηση να προσφέρει στον 29χρονο γκαρντ το συμβόλαιο που επιθυμεί για να κλείσει την καριέρα του τους «πολεμιστές».

Κάιρι Ίρβινγκ

Ο πρώην άσος των Καβαλίερς είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει στους Σέλτικς, αφού η θητεία του στην Βοστώνη δεν ανταποκρίθηκε εν τέλει στις προσδοκίες του. Οι φήμες για το πού θα συνεχίσει την καριέρα του... οργιάζουν: Από την Νέα Υόρκη για Νικς και Νετς με συμπαίκτη τον Κέβιν Ντουράντ (;), μέχρι το Λος Άντζελες για τους Λέικερς των ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις. Είναι η ίσως η πιο απρόβλεπτη περίπτωση της free agency.

Τζίμι Μπάτλερ

Ο Τζίμι Μπάτλερ βρέθηκε στους Σίξερς τον περασμένο Νοέμβριο με ανταλλαγή από τους Τίμπεργουλβς. Η σεζόν ολοκληρώθηκε και ο ολ σταρ γκαρντ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν του συμβολαίου του, για να δοκιμάσει την τύχη του στην αγορά. Τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο 29χρονος άσος θα συνεχίσει την καριέρα του στους Μαϊάμι Χιτ, οι οποίοι αδειάζουν το salary cap με την προοπτική να χτίσουν μια νέα δυναστεία στο NBA. Ισχυροί διεκδικητές του Μπάτλερ, πάντως, παραμένουν οι Λέικερς και Νετς. Οι Σίξερς, ωστόσο, είναι πρόθυμοι να τον κρατήσουν με πενταετές max συμβόλαιο με απολαβές 188 εκατ. δολαρίων.

Κέμπα Ουόκερ

Ο Κέμπα ξέρει ότι αυτή η free agency είναι η τελευταία του ευκαιρία να διεκδικήσει πρωτάθλημα στην καριέρα του και, έχοντας περάσει όλη του την επαγγελματική καριέρα στην Σάρλοτ, αναμένεται να «ψαχτεί» για max συμβόλαιο σε μια πιο ανταγωνιστική ομάδα. O 29χρονος πλέι μέικερ από το Μπρονξ είναι πρώτος στόχος των Λέικερς, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν τους δικούς τους Big-3, με ΛεΜπρόν, Ντέιβις και άλλο έναν σούπερ σταρ.

Ντ' Άντζελο Ράσελ

Η περίπτωσή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με του Κάιρι Ίρβινγκ. Αν ο άσος των Σέλτικς έρθει στους Νετς, ο Ράσελ θα αποτελέσει παρελθόν. Ο 23χρονος πόιντ γκαρντ είναι μια από τις πιο "value for money" λύσεις της φετινής free agency για τις ομάδες της Λίγκας. Εξ ου και βρίσκεται στο στόχαστρο των Τζαζ, Μάτζικ, Γουλβς, Πέισερς και Σανς μεταξύ άλλων. Ο Ράσελ είναι restricted agent, το οποίο σημαίνει ότι οι Νετς εφόσον ισοφαρίσουν μία ενδεχόμενη προσφορά από άλλη ομάδα του NBA, μπορούν να τον κρατήσουν.

Τομπάιας Χάρις

O 26χρονος φόργουορντ ξεκίνησε τη σεζόν στους Κλίπερς και βρέθηκε μεσούσης της χρονιάς στους Σίξερς με ανταλλαγή. Επέλεξε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν, θέλοντας να δει τις μετοχές του στην αγορά και πράγματι αρκετές ομάδες ενδιαφέρονται να τον κάνουν δικό τους. Οι Σίξερς του προσφέρουν πενταετές συμβόλαιο με απολαβές 190 εκατ. δολαριών και το πιθανότερο είναι να παραμείνει στην Φιλαδέλφεια, παρά το έντονο φλερτ με τους Νετς.

Κρίσταπς Πορζίνγκις

Σε μια αρκετά ριψοκίνδυνη κίνηση, οι Μάβερικς απέκτησαν με ανταλλαγή τον τραυματία Κρίσταπς Πορζίνγκις από τους Νικς, με στόχο να δημιουργήσουν ένα ισχυρό και νεανικό δίδυμο μαζί με τον Λούκα Ντόντσιτς. Το συμβόλαιο του Λετονού άσου εξέπνευσε, με το Ντάλας να θεωρεί ότι μπορεί να τον κρατήσει, προσφέροντας του ένα πλάνο πρωταθλητισμού για το μέλλον και ένα παχυλό συμβόλαιο. Όπως και ο Ράσελ, έτσι και ο Πορζίνγκις είναι restricted agent, το οποίο σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση οι Μάβερικς θα έχουν τον πρώτο λόγο για τον 23χρονο ψηλό.