Mιλγουόκι Μπακς: Τα αίτια του αποκλεισμού από τους τελικούς του ΝΒΑ (vids)

Ο Γιάννης και οι συμπαίκτες του δεν θα αγωνιστούν στου φετινούς τελικούς και οι λόγοι αποκλεισμού τους είναι απλοί. 

Mιλγουόκι Μπακς: Τα αίτια του αποκλεισμού από τους τελικούς του ΝΒΑ (vids)

Δύο μέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που οι Τορόντο Ράπτορς ολοκλήρωσαν την επική ανατροπή επί των Μιλγουόκι Μπακς, παίρνοντας εκείνοι το εισιτήριο για τους Τελικούς του ΝΒΑ.

Κάπως έτσι η χρονιά έφτασε στο τέλος της για τα «Ελάφια». Μία χρονιά με πολλές επιτυχίες και πολλά ρεκόρ, αλλά και ένα άσχημο τέλος. Όσον αφορά το τελευταίο, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεστε.

Δυστυχώς, η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο είχε ξεπεράσει τις δυνατότητές της εδώ και αρκετό καιρό. Η συγκεκριμένη ομάδα, με το υπάρχον ρόστερ, σε καμία περίπτωση δεν άξιζε να κερδίσει τέσσερις συνεχόμενες φορές τους Σέλτικς και να αποκλείσει αυτούς τους Ράπτορς.

Έπειτα από δύο παιχνίδια στο Ουισκόνσιν, όπου οι νίκες ήρθαν εύκολα ή δύσκολα στα χέρια των γηπεδούχων, η σειρά μεταφέρθηκε στο Τορόντο, όπου τα πάντα άλλαξαν.

Για να λέμε την αλήθεια, οι παίκτες του Μάικ Μπαντενχόλζερ είχαν για άλλη μία φορά την ευκαιρία τους. Αν ο Γιάννης δεν είχε αποβληθεί στη δεύτερη παράταση του τρίτου παιχνιδιού, τώρα είναι πολύ πιθανόν να κάθονταν σε ένα-πλασματικό μεν, καθοριστικό δε-προβάδισμα με 3-0.

Στο τέταρτο παιχνίδι, εμφανίστηκαν όλες οι αδυναμίες των Μπακς που στο «μαραθώνιο» της κανονικής περιόδου είχαν αλλοιωθεί από τα θετικά αποτελέσματα, ενώ στα πλέι-οφ, δεν άφησε ουσιαστικά ο Γιάννης να εμφανιστούν.

Η πολύ κακή δημιουργία από τους περιφερειακούς, ανάγκαζε άπαντες να ψάχνουν το Γιάννη, ο οποίος όπως γίνεται εύκολα κατανοητό δεχόταν απανωτές «παγίδες», πράγμα που σημαίνει ότι καλείτο να βρει τον ελεύθερο παίκτη.

Αυτό κάποιες φορές δεν γινόταν γιατί πολύ απλά πρέπει και ο ίδιος να βελτιωθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι. Όταν όμως γινόταν, ο εκάστοτε δέκτης όφειλε να ξέρει τι να κάνει. Στις περισσότερες επιθέσεις βλέπαμε ένα βιαστικό σουτ, παρά ένα διάβασμα της άμυνας και μια δεύτερη προσπάθεια για επίθεση.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης πρέπει να αποδοθεί στους Κρις Μίντλετον και Έρικ Μπλέντσο. Ο πρώτος απογοήτευσε με τις εμφανίσεις του, όντας απελπιστικά άστοχος από το τρίτο παιχνίδι και έπειτα. Ο δεύτερος αποδεικνύει αυτό που γράφτηκε και πιο πάνω: κακή δημιουργία από τα γκαρντ.

Οι Μπακς θέλουν έναν παίκτη να μπορεί να φτιάχνει φάσεις τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους υπόλοιπους. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Τζίμι Μπάτλερ, τον οποίο πρέπει να κυνηγήσουν αυτό το καλοκαίρι οι άνθρωποι του Μιλγουόκι, ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιάσουν κάποιον εκ των δύο προαναφερθέντων. Θα πει κανείς ότι θα χαλάσουν οι αποστάσεις και ο Γιάννης δεν θα έχει διαδρόμους.

Γράφτηκε κάπου ότι οι Ουόριορς του 2015 δεν βασίστηκαν ποτέ σε απόλυτο βαθμό στο τρίποντο, παρά στην αμυντική τους λειτουργία η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα σήμα κατατεθέν. Όντως αυτή είναι η αλήθεια. Καμία ομάδα δεν πήγε μέχρι το τέλος «επιβιώνοντας» μόνο από το τρίποντο.

Ακόμη και αν το πάμε στο θέμα του σουτ. Ποιος παίκτης στο ρόστερ των Μπακς εκτέλεσε με συνέπεια από τα 7.25 μ. κατά τη διάρκεια των πλέι-οφ; Η απάντηση είναι κανένας κι αυτό έχει λογική εξήγηση. Είναι τουλάχιστον βλάσφημο να συγκρίνουμε στο θέμα της εκτέλεσης από την περιφέρεια τη τριάδα των Κάρι-Τόμπσον-Ντουράντ με αυτή των… Μπρόγκντον-Μπλέντσο-Μίντλετον;

Οι Ράπτορς το ήξεραν αυτό και επέλεξαν το πατροπαράδοτο… ταμπούρι και ας πετάνε οι άλλοι τρίποντα μέχρι του χρόνου. Τα παιχνίδια πήγαν σε χαμηλό σκορ, περισσότερες επαφές και σκληρές άμυνες. Το ντελικάτο και γεμάτο ταχύτητα παιχνίδι των Μπακς δεν είχε πιθανότητες να επιβιώσει σε κάτι τέτοιο.

Η απουσία μιας σταθεράς στη ρακέτα, τόσο στο θέμα της επίθεσης (με ένα καλό ψηλό οι άμυνες δεν θα συγκεντρώνονται πάνω στο Γιάννη) όσο και το θέμα της άμυνας (ο Λοπεζ είχε λιγότερα και ριμπάουντ από τον Μίντλετον) έλειψε στα παιχνίδια με τους Καναδούς, οι οποίοι έκαναν ότι ήθελαν κάτω από τα δύο καλάθια.

Σε γενικές γραμμές τα «Ελάφια» δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα. Μόνο περήφανοι θα έπρεπε να είναι στο Μιλγουόκι για το τεράστιο βήμα προόδου που έκαναν μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Τη φόρμουλα τη βρήκαν, το μόνο που τους λείπει είναι τα σωστά υλικά. Οι Μπακς θα είναι καλύτεροι του χρόνου, όχι επειδή θα κάνουν «αλλαγές», αλλά επειδή θα κάνουν «αναβαθμίσεις».

Δείτε τις καλύτερες στιγμές του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τη φετινή σεζόν:

Δείτε τις καλύτερες στιγμές από το τελευταίο παιχνίδι των Μπακς στη φετινή χρονιά: