Μπακς - Ράπτορς: Γιάννης vs Λέοναρντ!

Το ΦΩΣ αναλύει τη «μάχη» Μιλγουόκι και Τορόντο στους Τελικούς της Ανατολής.

Μπακς - Ράπτορς: Γιάννης vs Λέοναρντ!

Με ένα τρελό καλάθι ο Καουάι Λέοναρντ έστειλε τους Ράπτορς στους τελικούς της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε μια πολυαναμενόμενη σειρά. Το Μιλγουόκι ξεπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο των Σέλτικς με 4-1 νίκες, ενώ το Τορόντο πήρε τη δραματική πρόκριση κόντρα στους Σίξερς στα επτά παιχνίδια. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι οι Καναδοί θα μπουν πιο καταπονημένοι από τους αντιπάλους σε μία σειρά που αναμένεται να πάει τουλάχιστον στα έξι ματς. Η διαχείριση της κούρασης επομένως θα είναι μεγάλης σημασίας.

Ο περιορισμός του Γιάννη

Η προτεραιότητα και το «κλειδί» για τους Ράπτορς είναι ο περιορισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο άσος των Μπακς είναι εφιάλτης για οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα του δώσει χώρο στη ρακέτα λόγω των φυσικών προσόντων αλλά και της δύναμής του. Πραγματοποιεί δε εξαιρετικά πλέι οφ μέχρι τώρα με 27,4 πόντους, 11,4 ριμπάουντ και 4,4 ασίστ ανά αγώνα. Ως εκ τούτου, ο παίκτης που θα αναλάβει το μαρκάρισμά του θα έχει πολύ δύσκολη αλλά και σημαντική αποστολή.

Στην κανονική περίοδο στα παιχνίδια Μπακς και Ράπτορς, ο Σιακάμ είχε επιφορτιστεί ως επί το πλείστον με αυτήν την ευθύνη, ακολουθούμενος από τον Λέοναρντ και Ιμπάκα. Κόντρα στον Σιακάμ, ο Γιάννης σημείωσε συνολικά 41 πόντους σε τέσσερα ματς σε 93 περιπτώσεις που τον μάρκαρε. Με αντίπαλο τον Λέοναρντ ο Γιάννης πέτυχε μόλις δύο (!) καλάθια σε 31 επιθέσεις, ενώ με τον Ιμπάκα σημείωσε 14 πόντους σε 26 επιθέσεις.

Θεωρούμε ότι είναι δεδομένο ότι το Τορόντο θα πάνε σε double-team στον Γιάννη για να του κλείσουν τους διαδρόμους προς το καλάθι. Ωστόσο, αυτή η επιλογή ενέχει ρίσκο, αφού ο Αντετοκούνμπο είναι και ικανός πασέρ, ενώ οι Μπακς είναι η δεύτερη ομάδα πίσω από τους Ρόκετς σε επιχειρούμενα τρίποντα την τρέχουσα σεζόν, αφού σχεδόν κάθε παίκτης του ρόστερ σουτάρει πίσω από το 7.25.

Μπακς και Ράπτορς στην κανονική περίοδο

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου με τους Μπακς να κερδίσουν τα τρία από τέσσερα ματς. Το πρώτο ματς, απόντων των Λέοναρντ και Γιάννη, έληξε υπέρ των Μπακς με 124-109.

Η δεύτερη αναμέτρηση ήταν νικητήρια και πάλι για το Μιλγούκι (104-99) με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ολοκληρώνει το ματς με 19 πόντους και 19 ριμπάουντ.

Οι Ράπτορς κέρδισαν το μοναδικό τους ματς κόντρα στους Μπακς με 123-116, πάρα τους 43 πόντους του Έλληνα σούπερ σταρ, χάρη στη μεγάλη εμφάνιση Λέοναρντ και Σιακάμ με 30 πόντους έκαστος.

Στο τελευταίο μεταξύ τους ματς το Μιλγουόκι επικράτησε και πάλι με 105-92, έχοντας επτά παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

Το μαρκάρισμα του Καουάι και ο Μίντλετον

Ο Καουάι Λέοναρντ είναι πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι Ράπτορς βρίσκονται στους τελικούς, αφού καθ'όλη τη διάρκεια των πλέιφ οφ είναι σταθερά ο κορυφαίος παίκτης των Καναδών με 31.8 πόντους, 3.6 ασίστ, 8.5 ριμπάουντ σε 37.3 λεπτά συμμετοχής. Επομένως, ο περιορισμός του για τους Μπακς, όπως και του Γιάννη αντίστοιχα για τους Ράπτορς, είναι καίριας σημασίας. Η ευθύνη του Λέοναρντ θα βαρύνει κυρίως τους Κρις Μίντλετον και Άαρον Γκόρντον και θα είναι καίριας σημασίας να περιορίσουν τη δράση του.

Ο Μίντλετον πέρα από αμυντικά του καθήκοντα θα πρέπει να ανταποκριθεί και στα επιθετικά του καθήκοντα, ειδικά από την περιφέρεια. Στην ποστ σίζον έχει καταφέρει να ανεβάσει κατακόρυφα την επίδοση του στα τρίποντα, μετατρέποντας το 37,8% της κανονικής περίοδου σε 46,7%, γεγονός που έχει αποβεί καθοριστικό για τους Μπακς, ειδικά στη σειρά με τους Σέλτικς.