Από αγκάθι βγαίνει... Ρόουζ

Ο δύσκολος δρόμος, οι τραυματισμοί και οι απογοητεύσεις ενός τεράστιου παίκτη που, έστω και  στη δύση της καριέρας του, θυμίζει τον εκρηκτικό άσο που αγαπήσαμε.

Από αγκάθι βγαίνει... Ρόουζ

Την καριέρα του Ντέρικ Ρόουζ στο NBA μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις. Οι πολλοί και σοβαροί τραυματισμοί στέρησαν από το MVP του 2011 ενδεχομένως μια ασύλληπτα μεγαλειώδη καριέρα.

Ο Αμερικανός γκαρντ είναι από τα πιο μεγάλα "What if" του ΝΒΑ. To νο1 στο ντραφτ του 2008 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον τόπο με τους Σικάγο Μπουλς. Δεν χρειάστηκε μεγάλο διάστημα για να δείξει τα ταλέντα του. Στην πρώτη του σεζόν, το 2009, αναδείχθηκε ρούκι της χρονιάς και επιλέχθηκε ως μέλος της All-Team Rookie.

Τα τρομερά του φυσικά προσόντα, η εκρηκτικότητα, η ταχύτητα και το θανατηφόρο σουτ του δεν άργησαν να του εξασφαλίσουν την πρώτη του συμμετοχή στο All-Star Game του 2010.

Η απόλυτη διάκριση και οι παραλληλισμοί με τον Τζόρνταν

Ο Ρόουζ δεν άργησε να γίνει ο ηγέτης των Μπουλς. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις, αλλά το γεγονός ότι φορούσε τη φανέλα των Μπουλς, άνοιξαν αναπόφευκτα τη συζήτηση μεταξύ οπαδών και μη περί νέου Μάικλ Τζόρνταν.

Μάλιστα, στο τέλος της σεζόν 2010-2011, η ομάδα του Σικάγο ολοκλήρωσε την regular season με ρεκόρ 62-20, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί μετά το 1997. Αυτό χάρισε και στον 22χρονο τότε Ρόουζ το βραβείο του MVP της χρονιάς, καθιστώντας τον νεότερο παίκτη στην ιστορία της Λίγκας που λαμβάνει την εν λόγω διάκριση.

Από την διάκριση στην κόλαση

Όλοι ήταν σίγουροι ότι ο Ντέρικ Ρόουζ επρόκειτο για το επόμενο "Big thing" στο ΝΒΑ, αλλά δυστυχώς η μοίρα επιφύλασσε άλλα σχέδια στο point guard από το Ιλινόις.

Στον πρώτο γύρο των playoffs κόντρα στους Σίξερς, ο Ρόουζ τραυμάτισε το αριστερό του γόνατο την ώρα ενός άλματος. Η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε έδειξε ρήξη στον πρόσθιο σταυροειδή σύνδεσμο. Ο Ροόυζ εγχειρίστηκε και η επιστροφή του στο παρκέ υπολογιζόταν σε 8-12 μήνες. Και κάπως έτσι άρχισε ο Γολγοθάς.

Μετά από απουσία σχεδόν ενός χρόνου ο Ντέρικ Ρόουζ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση. Αν και του πήρε χρόνο να βρει τα πατήματά του και την εκρηκτικότητά του, ο Αμερικανός άσος των Μπουλς έδειχνε να βρίσκει σταδιακά τον γνώριμο καλό εαυτό του. Όμως και πάλι στάθηκε άτυχος. Στις 22 Νοεμβρίου 2013 ο Ρόουζ υπέστη ρήξη μηνίσκου στο δεξί του γόνατο αυτή τη φορά. Μετά από επιτυχημένο χειρουργείο, η ομάδα του Σικάγο ανακοίνωσε ότι θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν...

Αυτούς τους δύο καίριους τραυματισμούς θα τους έβρισκε διαρκώς μπροστά του ο άσος από το Σικάγο και φυσικά μετά από αυτούς δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος στους Μπουλς. Μετά από αλλεπάλληλους μικροτραυματισμούς, αλλά και ένα τρίτο χειρουργείο στο γόνατο, αποχώρησε οριστικά από το Σικάγο το 2016.

Τα αποτυχημένη πρότζεκτ των Νικς και Καβαλίερς

Ο Ντέρικ Ρόουζ έγινε ανταλλαγή στις 22 Ιουνίου στους Νικς έναντι των Χοσέ Καλντερόν, Τζέριαν Γκραντ και Ρόμπιν Λόπεζ. Ο Ρόουζ ήταν μέρος του πολύ φιλόδοξου εγχειρήματος της όμαδας της Νέας Υόρκης, η οποία ενέταξε στο ρόστερ την ίδια χρονιά τους Χοακίν Νόα, τον Κρίσταπς Πορζίνγκις κ.α. προκειμένου να επιστρέψει σε τροχιά πρωταθλητισμού. Το πρότζεκτ ωστόσο ήταν επιεικώς αποτυχημένο για τους Νικς, ενώ ούτε ο Ρόουζ με τις «χαμηλές του πτήσεις» έπεισε ότι μπορούσε να σταθεί και πάλι στο κορυφαίο επίπεδο.

Την επόμενη χρονιά, ο Αμερικανός άσος υπέγραψε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναστήσει την καριέρα του. Ούτε εκεί ωστόσο κατάφερε να θυμίσει τον παλιό, καλό του εαυτό, ενώ αντιμετώπισε νέα προβλήματα τραυματισμών, τα οποία τον έφεραν πολύ κοντά στο να αποσυρθεί οριστικά από το μπάσκετ.

Ο Ρόουζ δεν το γνώριζε ακόμη τότε η πολυαναμενόμενη δικαίωση και επιβράβευσή των κόπων του ήταν κοντά.

Επιτέλους, μύρισε... Ρόουζ!

Μετά από παραμονή λίγων μηνών στους Τζαζ, στους οποίους δόθηκε με trade, o 30χρονος πια point guard υπέγραψε στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, όπου επανενώθηκε με τους πρώην συμπαίκτες του από τους Μπουλς, Ταζ Γκίμπσον και Τζίμι Μπάτλερ.

Τη φετινή σεζόν ο Ρόουζ έχει αρχίσει να θυμίζει επιτέλους τον καλό του εαυτό, ενώ σταδιακά γίνεται ο οδηγός των Γουλβς για κάτι μεγάλο. Η πενηντάρα που σημείωσε κόντρα στην Γιούτα και το νικητήριο clutch καλάθι που σημείωσε (128-125) είναι μόνο μία από τις εμφανίσεις που το επιβεβαιώνουν.

Ίσως ήρθε η ώρα να γευτεί έστω και τώρα αυτό που οι τραυματισμοί του στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως ήρθε επιτέλους η στιγμή μετά από ένα δρόμο γεμάτο αγκάθια να ανθίσει το ρόδο...