Θα σπάσει ο Γουεμπανιαμά την «κατάρα» των Νο1;

Το να είσαι το Νο1 του NBA draft είναι ευλογία και κατάρα μαζί, με πολλούς παίκτες στο πρόσφατο και το μακρινό παρελθόν να αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος. Θα αντέξει την πίεση ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά;

Θα σπάσει ο Γουεμπανιαμά την «κατάρα» των Νο1;

Λίγα 24ώρα έμειναν για το NBA Draft 2023 και φυσικά όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον Βίκτορ Γουεμπανιαμά, ο οποίος αναμένεται να επιλεχθεί στο Νο1 από τους Σπερς.

Το Νο1 του draft αποτελεί φυσικά τιμητικό για τον εκάστοτε παίκτη, αλλά και επίφοβο, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα παικτών που είτε λύγισαν από την πίεση, είτε πολύ απλά δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στις υψηλές προσδοκίες που συνοδεύουν την πρώτη επιλογή.

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω. Ο πολλά υποσχόμενος Κέιντ Κάνιγχαμ, το Νο1 pick των Πίστονς για το 2021, έχασε το βραβείο του rookie της σεζόν από τον Σκότι Μπαρνς, ενώ στη δεύτερη του σεζόν πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 12 ματς λόγω τραυματισμού.

Ο Ζάιον Ουίλιαμσον, το μεγάλο στοίχημα των Πέλικανς από το 2019, έχει δείξει δείγματα του ταλέντου του, όμως ποτέ σταθερά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Μαρκέλ Φουλτζ που επιλέχθηκε από τους Σίξερς το 2017 παραμένει ένα μεγάλο "what if" λόγω πολλών και απανωτών τραυματισμών. Για να μην αναφέρουμε επιλογές όπως του... Άντονι Μπένετ, του Νο1 το 2013, όταν δηλαδή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέχθηκε στο Νο15!

Η επιλογή ενός παίκτη στο Νο1 πάντα ενέχει ρίσκο, όμως η διαφαινόμενη επιλογή του Γουεμπανιαμά αποτελεί αν μη τι άλλο μονόδρομο. Μιλάμε για ένα παίκτη που διαθέτει όχι μόνο σπουδαία αθλητικά προσόντα, σε εξαιρετική ηλικία και ίσως το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό ταλέντο της γενιάς του, αλλά και για ένα παίκτη που έχει προλάβει να αγωνιστεί και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν υποστηρίζουμε ότι ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά έχει υποχρεωτικά υπογράψει συμβόλαιο.... με την επιτυχία στο κορυφαίο πρωτάθλημα, αλλά ότι διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα για να το πράξει. Με λίγα λόγια αν κάποιος μπορεί να σπάσει την «κατάρα» που ακολουθεί το Νο1 αυτός είναι ο Γάλλος σέντερ!