Πέθανε ο Μαρκ Ίτον, ο θηριώδης βετεράνος σέντερ των Γιούτα Τζαζ (vid)

Ο παλιός συμπαίκτης των Καρλ Μαλόουν και Τζον Στόκτον στους μεγάλους Γιούτα Τζαζ των δεκαετιών του 1980 και του 1990, ο θηριώδης σέντερ Μαρκ Ίτον, πέθανε σε ηλικία 64 ετών.

Πέθανε ο Μαρκ Ίτον, ο θηριώδης βετεράνος σέντερ των Γιούτα Τζαζ (vid)

Τον χαμό ενός από τους πλέον ιδιαίτερους αθλητές που αγωνίστηκαν ποτέ στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, θρηνεί το ΝΒΑ. Ο λόγος για τον Μαρκ Ίτον, τον θηριώδη σέντερ των μεγάλων Γιούτα Τζαζ του '80 και του '90 και συμπαίκτη των θρύλων της ομάδας Καρλ Μαλόουν και Τζον Στόκτον.

Ο ύψους 2,24μ. Ίτον βρέθηκε νεκρός στο Σάμιτ Κάουντι της Γιούτα, μια μέρα αφότου είχε φύγει προς τη συγκεκριμένη περιοχή για βόλτα με το ποδήλατό του. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου, ωστόσο πιθανολογείται ότι πρόκειται είτε για καρδιακή ανακοπή, είτε για ατύχημα.

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Παρότι περιορισμένων δυνατοτήτων επιθετικά, ο Μαρκ Ίτον έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Το ύψος αλλά και η τρομερή του δύναμη, του επέτρεψαν να εξελιχθεί σε αμυντικό «ογκόλιθο» για τους Τζαζ, την ώρα που το δίδυμο Στόκτον-Μαλόουν... οργίαζε στην επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ίτον, ο οποίος το 1989 πήρε μέρος και στο All Star Game, αναδείχθηκε δις καλύτερος αμυντικός παίκτης στο ΝΒΑ το 1985 και το 1989. Τη σεζόν 1984-1985, μάλιστα, έκανε ρεκόρ που κρατάει έως σήμερα με 5,6 κοψίματα ανά παιχνίδι.

Δικά του είναι επίσης τα ρεκόρ για τα περισσότερα μπλοκ σε μία σεζόν (456), αλλά και για τον μεγαλύτερο μέσο όρο καριέρας σε κοψίματα ανά ματς, καθώς το 1993 ολοκλήρωσε την καριέρα του (που ξεκίνησε το 1982 από τους Τζαζ και τελείωσε σε αυτούς) με 3,5 μπλοκ ανά αγώνα!