Ο Ντράγκαν Τάρλατς για τον Ντόνσιτς και τον 15χρονο γιο του

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού μιλάει για το NBA Basketball School Greece, τον Λούκα Ντόντσιτς και τον 15χρονο γιο του, Λούκα!

Ο Ντράγκαν Τάρλατς για τον Ντόνσιτς και τον 15χρονο γιο του

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πρώτου NBA Basketball School στην Ελλάδα, ο Ντράγκαν Τάρλατς μίλησε στο NBA Greece για το πρωτότυπο camp που θα γίνει στην Αθήνα, γι' αυτά που θα προσφέρει σε κάθε παιδί 6-18 που θα το παρακολουθήσει, για τον Λούκα Ντόντσιτς που μετακόμισε στις ΗΠΑ για λογαριασμό των Ντάλας Μάβερικς, για τους Ευρωπαίους που μπορούσαν να παίξουν στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, αλλά και για τον δικό του Λούκα, τον 15χρονο γιο του, που έχει ήδη μπει στις λίστες των Αμερικανών scout!

Πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη, ο παλιός άσος του Ολυμπιακού -που θα βρίσκεται και στις δύο περιόδους του NBA Basketball School Greece- δουλεύει για τους κορυφαίους, ασχολείται κυρίως με το Jr. NBA και το απολαμβάνει: "Συμμετέχω στα Jr. NBA και ταξιδεύω και εκτός Ευρώπης, όπου πηγαίνει η Λίγκα. Εχω έναν γιο 15 ετών και κάθε καλοκαίρι ψάχναμε που θα τον στείλουμε. Τώρα μπαίνει σιγά-σιγά στο πρόγραμμα των εθνικών ομάδων, μέχρι τώρα όμως είχαμε κάθε φορά αυτή την ανησυχία. Ευτυχώς ο Μποντιρόγκα είχε το δικό του καμπ και είχαμε μια πραγματικά καλή επιλογή.

Μέσα σε πολλά camp που γίνονται στην Ευρώπη, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την ποιότητα της δουλειάς. Ποτέ δεν ξέρεις αν ένας προπονητής είναι ικανός να σηκώσει αυτό το βάρος. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόγραμμα οργανωμένο στον υψηλότερο βαθμό και γι' αυτό πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον Ευθύμη (Ρεντζιά) που το ξεκινάει. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συναντήσουμε την καλύτερη οργάνωση και τους καλύτερους προπονητές, κάτω από το βλέμμα των ανθρώπων του ΝΒΑ. Θα έρθουν, θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν σε αυτό".

"Αθλητισμός, Ευρώπη και... Μποντίρογκα"

Αν ρωτήσει κάποιος τον παλαίμαχο σέντερ του Ολυμπιακού, των Σικάγο Μπουλς και της Ρεάλ Μαδρίτης τι θα συμβούλευε κάθε νεαρό αθλητή, θα πάρει αυτή την πολύ αληθινή και ρεαλιστική απάντηση: "Το ίδιο λέω σε όλα τα παιδιά, το μήνυμα είναι πολύ απλό. Να αγαπούν τον αθλητισμό, να ξεκινήσουν από νωρίς με αυτό που αγαπούν. Να ξεκινήσουν με οποιοδήποτε άθλημα. Πρέπει να υπάρχει στη ζωή τους ο αθλητισμός, είναι καλό για την υγεία τους και την ψυχούλα τους

Θα έχουν πιο καθαρό μυαλό. Ο αθλητισμός σε προετοιμάζει για όσα σε περιμένουν στη ζωή σου. Να μην επιβαρύνουν το μυαλό τους, απλά να αγαπούν αυτό που κάνουν, να αγαπούν αυτό το άθλημα. Να κάνουν τις προπονήσεις τους, να ακουν τους γονείς τους και τους προπονητές. Όλα θα έρθουν από εκεί και πέρα. Τίποτα δεν έρχεται άμεσα, όλα τα πετυχαίνεις μέσα από την αγάπη και την δουλειά".

Οι διαφορές ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το αμερικανικό μπάσκετ είναι δεδομένα μεγάλες. Ο Τάρλατς πέρασε από το ΝΒΑ και ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά τη θητεία του στους Σικάγο Μπουλς, ξέρει πως βρισκόμαστε αρκετά πίσω: "Στην Ευρώπη έπαιξα πολλά χρόνια μπάσκετ, στις ΗΠΑ έμεινα μόλις μία σεζόν. Ήταν μια εμπειρία που ισούται με όλα μου τα χρόνια στην Ευρώπη. Είναι ένα πρωτάθλημα σε φοβερό επίπεδο και όλα γύρω του σε τόσο υψηλό βαθμό, που δεν νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε.

Σαν Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τα καλύτερα στοιχεία τους για να βοηθήσουμε το δικό μας μπάσκετ, που είναι το καλύτερο εκτός Αμερικής, να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Είναι κρίμα αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή με τις σχέσεις ανάμεσα στη FIBA και τη EuroLeague, είναι άσχημος αυτός ο "πόλεμος" μεταξύ τους. Το ΝΒΑ είναι το καλύτερο παράδειγμα στην οργάνωσή του, η διαφορά δεν είναι μόνο μέσα στο παρκέ, αλλά παντού".

Ο Τάρλατς δεν έχει... απωθημένα. Έπαιξε έναν χρόνο στο ΝΒΑ, αλλά ακόμη κι αν δεν το είχε κάνει, ξέρει πως ουδείς μπορεί να πει κάτι αρνητικό για όσους έμειναν στην Ευρώπη και "απέφυγαν" το ταξίδι στις ΗΠΑ: "Υπάρχουν Ευρωπαίοι που μπορούσαν να παίξουν εκεί και δεν το έκαναν. Δεν θα τολμήσω να πω ότι θα ήταν καλύτεροι αν έπαιζαν εκεί, δεν έχω το δικαίωμα να πω κάτι τέτοιο γιατί έκαναν τεράστια καριέρα στην Ευρώπη και άφησαν την κληρονομιά τους εδώ. Το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Μποντίρογκα.

Δεν έχω ακούσει να λένε όμως ότι θα ήταν καλύτερος εκεί, ότι θα γινόταν καλύτερος παίκτης αν έπαιζε στο ΝΒΑ. Έκανε τεράστια πράγματα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από τους Έλληνες σίγουρα υπήρχαν μερικοί που άξιζαν, αλλά και πάλι έκαναν πολύ μεγάλη καριέρα εδώ. Όπως ο Διαμαντίδης, για τον οποίο ο Ομπράντοβιτς έχει πει τα καλύτερα λόγια. Είχαν άψογη συνεργασία. Ένας παίκτης ηγέτης και κάτι ακόμη περισσότερο, άφησε το στίγμα του στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ".

"Δεν συμφωνώ με τη σύγκριση Ντόντσιτς-Ντράζεν..."

Η συζήτηση πήγε, φυσικά, στον Λούκα Ντόντσιτς που στα 19 του κέρδισε τα πάντα στην Ευρώπη και αφού έγινε ντραφτ στο νούμερο 3 από τους Ατλάντα Χοκς, μετακόμισε μέσω ανταλλαγής στους Ντάλας Μάβερικς. Πόσο έτοιμος είναι ο νεαρός Σλοβένος για να κυριαρχήσει και στο επίπεδο του ΝΒΑ;

"Ουδείς απ' όσους πηγαίνουν από την Ευρώπη στο ΝΒΑ είναι έτοιμος. Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, όση εμπειρία κι αν έχει πίσω του, ουδείς είναι έτοιμος. Όλοι χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τους συμπαίκτες, από τον προπονητή και από τον ρόλο. Όλοι θυμόμαστε τον Κούκοτς και την προσπάθεια των Μπουλς να τον αλλάξουν, σε όγκο και σε βάρος. Αυτά έχουν αλλάξει με τα χρόνια και τώρα στο ΝΒΑ δέχονται τους Ευρωπαίους όπως είναι. Το παράδειγμα είναι ο Μπογκντάνοβιτς, που για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έχει καλή δύναμη για τη θέση που παίζει. Στον ρυθμό του ΝΒΑ σίγουρα χρειάζεται ακόμη περισσότερη δύναμη και ταχύτητα για να αντέξει όχι μόνο τον ρυθμό των αγώνων, αλλά και την έντασή τους.

Όσο έτοιμος κι αν δείχνει ο Λούκα αυτή τη στιγμή, είναι 19 χρονών, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ηλικία του. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα τα κάνει όλα από την πρώτη στιγμή, θα χρειαστεί υπομονή, πάνω απ' όλα από την ομάδα του. Τον συγκρίνουν με τον Ντράζεν, όμως δεν συμφωνώ με αυτή τη σύγκριση. Ήταν διαφορετικός παίκτης, δεν είναι ευχάριστο να γίνεται μια τέτοια σύγκριση, είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος παιχνιδιού τους. Είναι πολύ νωρίς. Ο Λούκα έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, από μόνος του, εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε από εκείνον κάτι λιγότερο. Αυτό είναι ένας μεγάλο βάρος για τον ίδιο. Ακόμη μεγαλώνει και δεν έχει ολοκληρωθεί σαν παίκτης. Το ΝΒΑ θα του δώσει όμως το κάτι παραπάνω".

Ο Τάρλατς δεν διστάζει να δηλώσει και ευχαριστημένος από το γεγονός ότι ο Ντόντσιτς θα παίξει σε μια σοβαρή ομάδα, αλλά και στο πλευρό ενός σπουδαίου Ευρωπαίου. Σε ποια θέση, όμως, θα τον δούμε; Ιδού η απάντηση: "Βλέπουμε πολλούς παίκτες στην Ευρώπη και στο ΝΒΑ που δεν έχουν θέση. Ο Διαμαντίδης, αν έπαιζε σήμερα, εύκολα θα μάρκαρε από το ένα έως το τέσσερα. Το ίδιο και ο Μποντίρογκα, που το έκανε ακόμη πιο νωρίς από τον Διαμαντίδη. Πρέπει να τον αφήσουμε τον Λούκα να παίξει ελεύθερα. Πρέπει να βρουν όλοι μαζί τον τρόπο παιχνιδιού του.

Το Ντάλας έχει εμπειρία με τους Ευρωπαίους, έχουν τον Ντιρκ που θα είναι μια τεράστια βοήθεια για εκείνον. Είχα την ελπίδα ότι το Σακραμέντο θα τον πάρει στο νούμερο δύο, είχα την ελπίδα ότι θα το κάνουν ο Βλάντε Ντίβατς κι ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, όμως φάνηκε πως είχαν ανάγκη για ενίσχυση σε άλλη θέση και επέλεξαν τελικά τον Μάρβιν Μπάγκλεϊ. Χαίρομαι για το Ντάλας, είναι μια πολύ καλή επιλογή και για τους δύο".

Περήφανος πατέρας, αλλά και πολύ διακριτικός, ο Ντράγκαν Τάρλατς ονειρεύεται να δει τον 15χρονο γιο του, Λούκα, να τελειώνει πρώτα το σχολείο: "Ειλικρινά αποφεύγω να πω οτιδήποτε για εκείνον, τον αφήνω να μεγαλώνει στο παρκέ με τους προπονητές του. Δεν πηγαίνω καν στις προπονήσεις, βλέπω και ακούω από απόσταση. Το μόνο που μπορώ να του ευχηθώ είναι να είναι υγιής. Χαίρομαι με αυτό που βλέπω, χαίρομαι για το γεγονός ότι λατρεύει το μπάσκετ, την προπόνηση, τα παιχνίδια κι αυτό είναι που μετράει. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς, οπότε θα αφήσουμε και άλλους να μιλήσουν γι' αυτόν. Εγώ σαν πατέρας και μόνο, περιμένω και θέλω να τελειώσει το σχολείο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα".