Το ΝΒΑ δεν είναι «Λούκι Λουκ»

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για το πως οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ.

Το ΝΒΑ δεν είναι «Λούκι Λουκ»

Τη φετινή σεζόν οι Ουόριορς δεν ήταν τέλειοι. Έχασαν 24 παιχνίδια κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Τα 10 από τα 17 τελευταία τους, μάλιστα. Είχαν τραυματισμούς και περιόδους κάμψης. Η πορεία τους προς τους τελικούς ήταν δύσβατη.

Ο Στιβ Κερ ανησυχούσε, ούτε ο ίδιος ήξερε αν οι παίκτες του θα συνέρχονταν στα πλέι-οφ. Την ίδια ώρα το Χιούστον των Πολ, Χάρντεν έδειχνε τα δόντια του. Όχι, τίποτα δεν προδίκαζε τέτοιο φινάλε πριν από ενάμιση μήνα.

Οι Ουόριορς όμως τα κατάφεραν χάρη στο ταλέντο τους και την εύνοια της τύχης. Οι Ρόκετς έπαιξαν χωρίς τον τραυματία Κρις Πολ στον 6ο και στον 7ο τελικό της δυτικής περιφέρειας, κι ενώ είχαν στριμώξει τους πρωταθλητές στα σχοινιά.

Οι Καβαλίερς επίσης αγωνίστηκαν στους τρείς από τους τέσσερις τελικούς με τον Λεμπρόν Τζέιμς λαβωμένο. Οργισμένος από τη γκάφα του Τζέι Αρ Σμιθ, χτύπησε το χέρι του πάνω στον πίνακα που οι προπονητές κάνουν τακτική με αποτέλεσμα να το τραυματίσει.

Και τι να πει κανείς για τη γκάφα του Σμίθ στα τελευταία δευτερόλεπτα του πρώτου τελικού, όταν με το σκορ ισόπαλο, αντί να σουτάρει μετά από το ριμπάουντ που κέρδισε, σπατάλησε το χρόνο, γυρίζοντας προς τα πίσω.

Οι Ουόριορς πήραν τη νίκη στην παράταση και το πουλάκι πέταξε για τους Καβαλίερς. Σίγουρα θα έπαιρνε άλλη τροπή ο τελικός αν γινόταν αυτό το μπρέικ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τίτλος θα κατέληγε οπωσδήποτε στο Κλίβελαντ.

Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσει μια ομάδα στην κατάκτηση ενός τίτλου χρειάζεται να διαθέτει αρκετά αστέρια. Ένας ταλαντούχος παίκτης, ακόμη κι αν αυτός είναι ο βασιλιάς Λεμπρόν, από μόνος του δεν μπορεί να τον κερδίσει.

Οι Καβαλίερς στέφθηκαν πρωταθλητές το 2016 γιατί δίπλα στον Τζέιμς βρισκόταν ο Κάιρι Ίρβινγκ. Με δικό του, άλλωστε, σουτ γράφτηκε ο επίλογος στον 7ο τελικό που έγινε στην έδρα των Ουόριορς.

Το χάσμα που χώριζε τις δύο ομάδες, αναγνώρισε πρώτος ο Λεμπρόν δηλώνοντας: «Από άποψη ταλέντου, φτάνει να δείτε την πεντάδα τους και την πεντάδα μας».

Ένας φτωχός και μόνος καουμπόι ήταν στη σειρά των τελικών ο 33χρονος φόργουορντ και παρότι έκανε πράγματα και θαύματα πήγε τέσσερις φορές νικημένος στα αποδυτήρια.

Το ΝΒΑ όμως δεν είναι… Λούκι Λουκ. Στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, όσες φορές κι αν τύχει να βρεθούν αντιμέτωποι, οι τέσσερις… Ντάλτον (Κάρι, Τόμπσον, Ντουράντ, Γκριν) είναι βέβαιο ότι θα βγουν νικητές στη μονομαχία τους με τον μοναχικό καουμπόι.

Κάτι που έγινε. Όχι μια, αλλά τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.