Τo ΝΒΑ επιστρέφει

Λίγες ώρες απομένουν πριν τo πρώτο τζάμπολ της επανέναρξης του NBA. Οι 22 ομάδες στο Ορλάντο, το χρονοδιάγραμμα της σεζόν, η «φούσκα» και το ιατρικό πρωτόκολλο. Η πρεμιέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μπακς.

Τo ΝΒΑ επιστρέφει

Είναι γεγονός! Το NBA, έπειτα από απουσία 4,5 μηνών, επιστρέφει στην αγωνιστική δράση. Ύστερα από διαβουλεύσεις και διαπραγμετεύσεις μηνών, 22 ομάδες ταξίδεψαν στην Disney World του Ορλάντο για να συμμετάσχουν στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος.

Το τζάμπολ της κανονικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου (ξημερώματα 31/7 ώρα Ελλάδος). Τον χορό των αναμετρήσεων στην πρεμιέρα ανοίγουν τα ματς Πέλικανς - Τζαζ (31/7, 01:30, ώρα Ελλάδος) και ΛέικερςΚλίπερς (31/7, 04:00, ώρα Ελλάδος).

To αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της σεζόν:

30 Ιουλίου-14 Αυγούστου: Αγώνες κανονικής περιόδου
15-16 Αυγούστου: Τουρνουά Play in
17 Αυγούστου: Έναρξη Playoffs
30 Αυγούστου: Οι παίκτες θα υποδεχθούν την οικογένεια ή καλεσμένους τους
31 Αυγούστου-13 Σεπτεμβρίου: Ημιτελικά Περιφέρειας
15 Σεπτεμβρίου-28 Σεπτεμβρίου: Τελικοί Περιφέρειας
30 Σεπτέμβρη-13 Οκτώβρη: Τελικοί ΝΒΑ

Οι «22» μονομάχοι

Οι 22 ομάδες επελέγησαν να συμμετάσχουν στην επανέναρξη με βάση το αν έχουν μαθηματικές ελπίδες να προκριθούν στα playoffs μέσα σε οκτώ ματς κανονικής περιόδου. Την Ανατολή εκπροσωπούν οι Μπακς, Ράπτορς, Σέλτικς, Χιτ, Πέισερς, Σίξερς, Νετς, Μάτζικ και Ουίζαρντς. Από τη Δύση συμμετέχουν οι Λέικερς, Κλίπερς, Νάγκετς, Τζαζ, Θάντερ, Ρόκετς, Μάβερικς, Γκρίζλις, Μπλέιζερς, Πέλικανς, Κινγκς, Σπερς και Σανς.

Εκτός «φούκας» και κατ' επέκταση συνέχειας έμειναν οι Χόρνετς, Μπουλς, Νικς, Πίστονς, Χοκς και Καβαλίερς από την Ανατολή, ενώ από τη Δύση δεν συμμετέχουν μόνο οι Τίμπεργουλβς και Ουόριορς.

Οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής

Η μεγάλη διακοπή της σεζόν λόγω κορονοϊού είχε συνέπειες στη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του εγχειρήματος, κάθε ομάδα θα δώσει ακόμα 8 αγώνες για την κανονική περίοδο, πριν την έναρξη των playoffs. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, κατά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να μην έχουν όλες οι ομάδες τον ίδιο αριθμό αγώνων.

Για να κριθούν και να καταταχθούν δίκαια στο βαθμολογικό πίνακα, πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν θα υπολογίζονται οι συνολικές νίκες και ήττες, αλλά το ποσοστό νικών (νίκες/συνολικούς αγώνες).

Μία ακόμα αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ότι είναι πιθανό η τύχη της 8ης θέσης σε κάθε περιφέρεια να κριθεί σε ένα νοκ άουτ ματς, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Συγκεκριμένα, αν η διαφορά του 8ου από του 9ου είναι μικρότερη των 4 νικών, τότε οι δύο θα διεκδικήσουν το τελευταίο εισιτήριο για την post season. Σε διαφορετική περίπτωση, ο 8ος θα προκριθεί αυτόματα.

Στη «φούσκα» της Disney World!

Όλοι οι αγώνες της επανέναρξης θα λάβουν χώρα σε μια προστατευμένη «φούσκα», χωρίς την παρουσία φιλάθλων φυσικά. Οι αποστολές των ομάδων τηρούν αυστηρό ιατρικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καθημερινά τεστ του κορονοϊού, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους που χρησιμοποιεί το NBA στη Disney World, με εξαίρεση μόνο την ώρα του φαγητού και της άθλησης.

Το αχανές αυτό πάρκο βρίσκεται στο Ορλάντο και αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Φλόριντα, ενώ περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια και φυσικά ένα συγκρότημα γηπέδων μπάσκετ, το ESPN Wide World of Sports Complex, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι αναμετρήσεις στα τρία γήπεδα του: The Arena(WWOS), VISA Athletic Center, HP Field House.

Χωρίς άγχος ο Γιάννης και οι Μπακς στην κανονική περίοδο

Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο πραγματοποιήσουν το επίσημο ντεμπούτο τους κόντρα στους Σέλτικς (1/8, 1:30), ενώ ακολουθούν τα παιχνίδια με τους Ρόκετς (3/8, 3:30), Νετς (4/8, 20:30), Χιτ (6/8, 23:00), Μάβερικς (9/8, 3:30), Ράπτορς (11/8, 1:30) και θα ολοκληρώσουν την κανονική τους περίοδο με τους Ουίζανρντς (12/8, 4:00).

Φυσικά, τα «ελάφια» έχουν ήδη προκριθεί στα playoffs και η κανονική περίοδο θα αποτελέσει για την ομάδα του Μάικ Μπούντενχόλζερ μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προετοιμαστούν κατάλληλα ενόψει του πρώτου γύρου της post season.

Τα φαβορί σε Ανατολή και Δύση

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (μεγάλο διάστημα αποχής, απουσίες κτλ.) το φετινό πρωτάθλημα θα είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον των τελευταίων ετών. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αναμενόμενα φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Στην Ανατολή απόλυτος κυρίαρχος είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μπακς, οι οποίοι για ακόμα μία φορά κατέκτησαν την κορυφή της περιφέρειας και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας (ασχέτως που το Ορλάντο στην ουσία... αχρηστεύει αυτό το αβαντάζ). Κάνεις δεν πρέπει να ξεγράφει και τους πρωταθλητές Ράπτορς, οι οποίοι θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους μέχρι τέλους και πιθανότατα βρεθούν με τους Μπακς στους τελικούς της περιφέρειας. Μόνο, οι Σέλτικς δείχνουν ικανοί να «σπάσουν» το διαφαινόμενο αυτό ζευγάρι.

Στη Δύση είναι δεδομένο ότι Λέικερς και Κλίπερς θα συναντηθούν στους τελικούς της περιφέρειας, αφού αποτελούν αμφότεροι μεγάλο φαβορί για τον φετινό τίτλο. Οι Νάγκετς, έχοντας ανανεωμένο τον Νίκολα Γιόκιτς, θα κοιτάξουν να κοντράρουν την κυριαρχία του Λος Άντζελες. Οι Τζαζ με την απουσία του Μπογκντάνοβιτς βρίσκονται σε πολύ μειονεκτικότερη θέση από ό,τι πριν την διακοπή.