Δεν γίνεται να τους ξεγράφεις…

Πριν από μερικούς μήνες, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, την πρώτη από τις δύο στη σεζόν, ο Τόμας Ουόκαπ είχε τονίσει πως στο τέλος μετράνε οι τίτλοι. Και φάνηκε χθες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας πόσο πολύ ήθελε ο Ολυμπιακός αυτήν την κούπα. 

Δεν γίνεται να τους ξεγράφεις…

Οι δύο διαδοχικές ήττες από τον «αιώνιο» αντίπαλο σε συνδυασμό με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί φανέρωσαν μια ατμόσφαιρα πως οι «πράσινοι» είναι ανώτεροι και ότι ήρθαν να σταματήσουν την «ερυθρόλευκη» κυριαρχία. Ακόμα και μερικοί φίλοι των «ερυθρόλευκων» είχαν ασκήσει έντονη κριτική και αμφισβήτηση. Η αλήθεια είναι πως ο φετινός Παναθηναϊκός είναι άκρως ανταγωνιστικός, φτιαγμένος με πλούσιο ρόστερ, ωστόσο οι Πειραιώτες έδωσαν τις απαντήσεις τους με εμφατικό τρόπο. Ακόμα και από τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν είχε περάσει το Κύπελλο, το δεύτερο βασικό τρόπαιο της χώρας, σε τρίτη μοίρα, ενώ στο λιμάνι είχαν ανεβάσει στροφές και «φώναζαν» πως ταξίδεψαν στην Κρήτη για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Το 3ο σερί Κύπελλο και 7ος διαδοχικός τίτλος εντός συνόρων ήρθε με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να «εξουδετερώνει» όλα τα ατού του αντιπάλου μέσα από την αποτελεσματική άμυνά της, να βγάζει την απαιτούμενη σκληράδα και να υπερτερεί σε επίπεδα ενέργειας. Παράλληλα, οι κυπελλούχοι Ελλάδας πήραν πολλά -και- από τη γραμμή των ψηλών τους, με τους «πράσινους» να είναι μονοδιάστατοι επιθετικά και «μπλοκαρισμένοι» σχεδόν σε όλο το ματς (16 λάθη). Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έφτασαν σε αυτήν τη νίκη -που ίσως να παίξει και μεγάλο ρόλο στο ψυχολογικό σκέλος- και στέφθηκαν κυπελλούχοι χωρίς να αφήσουν στο διάβα τους το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. Στον Παναθηναϊκό οφείλουν να διαβάσουν το χθεσινό ματς και να γίνουν καλύτεροι για την τελική ευθεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από την άλλη, η κατάκτηση και ο τρόπος με τον οποίο λύγισε τον αντίπαλό του θα είναι οδηγός του Ολυμπιακού για τη συνέχεια, ενώ οι προσθήκες των Πετρούσεφ, Ράιτ και Μήτρου-Λονγκ έδωσαν πνοή στους «ερυθρολεύκους» και δρομολόγησαν την απαραίτητη επανεκκίνηση.

Από την Κρήτη στην Τούμπα, όπου ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός έδωσε συνέχεια στις εξαιρετικές εμφανίσεις του και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Δεν ήταν μόνο η νίκη κόντρα στον πρωτοπόρο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ήρθε. Το συγκρότημα του Μεντιλίμπαρ έπαιξε αποφασισμένα, ήξερε τι ήθελε μέσα στις τέσσερες γραμμές και με γεμάτο παιχνίδι μπήκε εκ νέου στο κόλπο του τίτλου. Έχουμε γράψει και άλλες φορές πως τον Ολυμπιακό δεν πρέπει να τον ξεγράφεις. Ανεξάρτητα σε τι κατάσταση είναι, οι Πειραιώτες έχουν το μέταλλο και ξέρουν πολύ καλά πώς να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις. Προσοχή: Είναι το… άλογο με τις λιγότερες πιθανότητες σε αυτήν την κούρσα, αλλά με εμφανίσεις όπως η χθεσινή έχει κάθε λόγο να παλέψει και να πιστέψει στην ανατροπή.

Η χαρούμενη πάντως του διημέρου και κερδισμένη είναι η ΑΕΚ. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα εκμεταλλεύτηκε την γκέλα του Παναθηναϊκού και πέρασε μόνη στο «ρετιρέ», σε ένα πρωτάθλημα που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Τέλος, στον Βόλο τα Γιάννινα πήραν το τρίποντο που τόσο ήθελαν. Οι παίκτες του Μιχάλη Γρηγορίου είχαν δείξει από την προηγούμενη αγωνιστική πως βρίσκονται σε καλή κατάσταση και εκτός από τους βαθμούς πήραν και ψυχολογία ενόψει της απαιτητικής και δύσκολης συνέχειας.