Ολυμπιακός: Η νοοτροπία νικητή χτίζεται, δεν αγοράζεται

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει μία νοοτροπία νικητή, η οποία τον οδηγεί σε σερί τίτλους - Η κόκκινη φροντ-λάιν έκανε τη διαφορά - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Η νοοτροπία νικητή χτίζεται, δεν αγοράζεται

Ο Ολυμπιακός δεν χαρίζει τίτλο από τη στιγμή που επέστρεψε στην Α1. Μετράει ήδη 2 κατακτήσεις Super Cup, 3 κατακτήσεις στο Κύπελλο και 2 στο πρωτάθλημα, έχοντας κάνει το «7 στα 7». Οι Πειραιώτες στο μπάσκετ δεν έχουν την πολυτέλεια να υποτιμούν τρόπαια, ούτε και να αδιαφορούν για αυτά. Θα τα σαρώνουν μέχρι τέλους! Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν χτίσει νοοτροπία νικητή τα τελευταία χρόνια, μία νοοτροπία η οποία χτίζεται και δεν αγοράζεται. Ο Παναθηναϊκός έχει ξοδέψει πολλά χρήματα, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις φέτος, αλλά το ένστικτο του πρωταθλητή συνεχίζουν να το έχουν οι «ερυθρόλευκοι». Διαθέτουν χημεία, ομοιογένεια και παρά τα προβλήματα και τις αλλαγές που έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες, η εμπειρία τους στη μάχη των τελικών, τους έχει προσφέρει τον τρόπο να παίρνουν τους τίτλους.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε μόλις 69 πόντους, αλλά τους πέτυχε μοιράζοντας 24 ασίστ. Ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος όμως δείχνει το ομαδικό πνεύμα των «ερυθρολεύκων». Οι Πειραιώτες πέτυχαν 16 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, δείγμα της επιθυμίας να σκοράρουν στο ανοιχτό γήπεδο. Αξιοποίησαν στην εντέλεια το πλεονέκτημά τους μέσα στη ρακέτα, με τους Μουσταφά Φαλ, Μόουζες Ράιτ και Φιλίπ Πετρούσεφ να κυριαρχούν στο παρκέ. Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν και το βάθος και την ποιότητα που έχουν στον πάγκο τους, καθώς στον τελικό μέτρησαν 39 πόντους από τη δεύτερη πεντάδα τους. Ο Παναθηναϊκός πήρε μόλις 5...

Οι Πειραιώτες διαθέτουν ποιότητα στην επίθεση, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως συνεχίζουν να διαθέτουν την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα. Κράτησαν μόλις στους 58 πόντους τον Παναθηναϊκό, καταφέρνοντάς το με πίεση πάνω στη μπάλα, αλλά και με χέρια παντού μέσα στη ρακέτα, κλείνοντας το οπτικό πεδίο στον αντίπαλο. Μουσταφά Φαλ και Μόουζες Ράιτ λειτουργούσαν σαν... σκιάχτρα μέσα στο «ζωγραφιστό». Και είναι εντυπωσιακό πως ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να κατακτήσει το Κύπελλο, τελειώνοντας το ματς με 5/28 (17,9%) τρίποντα.

Είναι ένας τίτλος, ο οποίος τονώνει το ηθικό, ενισχύει την αυτοπεποίθηση της ομάδας, αυξάνει τον αριθμό των τροπαίων στο ΣΕΦ και φυσικά δείχνει πως η ομάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο. Σαφώς και έχουν γίνει λάθη φέτος, προφανώς και έχουν υπάρξει αστοχίες, αλλά δεν είναι μικρό πράγμα πως οι Αγγελόπουλοι έχουν κάνει 4 προσθήκες (Μπραζντέικις, Πετρούσεφ, Μήτρου-Λονγκ, Ράιτ) κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δείχνει τις προθέσεις τους.

Ίσως να πέρασε στα ψιλά, αλλά έχει τη σημασία του. Προς το τέλος του αγώνα, το φίλαθλο κοινό του Ολυμπιακού, όντας εκστασιασμένο, τραγούδησε ειρωνικά το όνομα του Κώστα Σλούκα ώστε να επιστρέψει στο παρκέ. Σε ένα προσωπικό κακό βράδυ για τον ίδιο. Οι άνθρωποι των ερυθρολεύκων, με τον Χρήστο Μπαφέ, παρακάλεσε το κοινό να σταματήσει. Ένα δείγμα σεβασμού προς το πρόσωπο ενός παίκτη που φόρεσε για δέκα χρόνια τη φανέλα της ομάδας και αποτελεί μέρος της ιστορίας της. Ενδεχομένως μετά το τέλος του αγώνα, ο έμπειρος γκαρντ να ένιωσε πως θα έπρεπε να βρίσκεται στην απέναντι πλευρά. Η ψυχή του το ξέρει.