Κύπελλο και διαχείριση

Σχεδόν βάσει σχεδίου κύλησε για τον Ολυμπιακό ο χθεσινός προημιτελικός του Κυπέλλου με αντίπαλο το Περιστέρι στα «Δυο Αοράκια».

Κύπελλο και διαχείριση

Παρά τη σθεναρή αντίσταση της ποιοτικής ομάδας του Βασίλη Σπανούλη για δυόμισι δεκάλεπτα, οι Πειραιώτες πέτυχαν τον διπλό στόχο τους, που ήταν αφενός η πρόκριση στα ημιτελικά και αφετέρου η όσο το δυνατόν μικρότερη χρονική καταπόνηση των βασικών ενόψει των αγώνων που ακολουθούν.

Γράφουμε «σχεδόν», διότι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αποφύγει ένα δυσάρεστο απρόοπτο, το οποίο φυσικά έχει να κάνει με τον τραυματισμό του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός γκαρντ… πρόλαβε να αγωνιστεί για μόλις 42 δευτερόλεπτα στον χθεσινό προημιτελικό, καθώς ένιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε, χωρίς να επιστρέψει στιγμή στο παρκέ. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για πρόβλημα στον δικέφαλο, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του στο υπόλοιπο της διοργάνωσης.

Πρόκειται αναμφίβολα για έντονο… πονοκέφαλο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα χάσει μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στις θέσεις των γκαρντ στον σημερινό ημιτελικό και στον αυριανό τελικό, εφόσον φυσικά οι «ερυθρόλευκοι» προκριθούν εκεί. Ο Γκος αποτελεί τον βασικό αντικαταστάτη του Τόμας Ουόκαπ στην πεντάδα και είναι παίκτης που έχει τη δυνατότητα να δίνει καίριες λύσεις σε σημεία όπου ο Ολυμπιακός «κολλάει» επιθετικά.

Κατά συνέπεια, στην εξίσωση της διαχείρισης του ρόστερ από τον Μπαρτζώκα στο φάιναλ 8 της Κρήτης μπαίνει αναπόφευκτα και η απουσία του Αμερικανού. Με άλλα λόγια, ήταν που ήταν δύσκολο το έργο του κόουτς για το τρέχον τριήμερο, έγινε ακόμα δυσκολότερο με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Άλλωστε, ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι υποχρεωμένος να κοιτάζει πιο μακριά στον αγωνιστικό ορίζοντα της ομάδας, δεδομένου ότι πέρα από τις εγχώριες υποχρεώσεις οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους και κρισιμότατες αναμετρήσεις στην Ευρωλίγκα. Συνεπώς, ο Μπαρτζώκας καλείται να συνδυάσει τα θετικά αποτελέσματα με την όσο το δυνατόν μικρότερη καταπόνηση των παικτών του, μέσω του διαμοιρασμού του χρόνου συμμετοχής και της προφύλαξης των βασικών του.

Αν εξαιρέσουμε πάντως την ατυχία με τον Γκος, ο κόουτς των «ερυθρόλευκων» πέτυχε σε ικανοποιητικό βαθμό τον στόχο του. Ο χθεσινός αγώνας με το Περιστέρι δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι… πικ νικ για τους Πειραιώτες, δεδομένης της ποιότητας του αντιπάλου, ωστόσο ο Ολυμπιακός κατάφερε να «καθαρίσει» την υπόθεση πρόκριση αρκετά πριν από το τελικό σφύριγμα, δίνοντας παράλληλα ανάσες σε παίκτες-κλειδιά ενόψει της συνέχειας.

Ο λόγος για τους Ουόκαπ και Φαλ, οι οποίοι κατάφεραν εξοικονομήσουν δυνάμεις για τα επόμενα ματς. Σε αυτό φυσικά συνετέλεσε η πολύ καλή εμφάνιση αθλητών που τους αντικατέστησαν μέσα στο παιχνίδι, όπως ήταν οι θετικότατοι χθες Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Ναζ Μήτρου-Λονγκ, αλλά φυσικά και ο Μόουζες Ράιτ. Ο τελευταίος, παρότι ξεκίνησε μουδιασμένα, στη συνέχεια πήρε… μπρος και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί μια κίνηση-ματ από τον Μπαρτζώκα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της σεζόν.