Ολυμπιακός: Τα θέλει όλα φέτος

Ο Ολυμπιακός  δεν χαρίζει τίτλο - Έχει κάνει το «4 στα 4» από τη στιγμή που επέστρεψε στην Α1 και φέτος τα θέλει όλα - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Τα θέλει όλα φέτος

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε σαρωτικός στην πρώτη κατηγορία. Η... εκδίκηση του μέχρι τέλους συνεχίζεται με εντυπωσιακό τρόπο. Αυτός είναι ο 4ος συνεχόμενος εγχώριος τίτλος (Κύπελλο, Πρωτάθλημα, Σούπερ Καπ, ξανά Κύπελλο) για τους Πειραιώτες, από τη στιγμή που έδωσαν ξανά το «παρών» στην Α1. Σε όλα αυτά προσθέστε την παρουσία της ομάδας στο περασμένο Final-Four, συν το γεγονός πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης στην EuroLeague. Με φίλους και εχθρούς να εκθειάζουν το αγωνιστικό προφίλ των ερυθρολεύκων, σχολιάζοντας πως παίζουν το πιο θελκτικό μπάσκετ. Και όλα αυτά δίχως το τεράστιο μπάτζετ, χωρίς υπερηχητικές μεταγραφές. Με εμπιστοσύνη σε έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας, με ανάδειξη παικτών όπως ο Σάσα Βεζένκοφ, με έξυπνες κινήσεις όπως έγιναν με τους Σακίλ ΜακΚίσικ, Τόμας Ουόκαπ και Μουσταφά Φαλ και φυσικά με έναν αξιόλογο γηγενή κορμό, με μπροστάρηδες τους αρχηγούς Κώστα Παπανικολάου και Κώστα Σλούκα.

Μία αξιοζήλευτη χημεία και ομοιογένεια, στην οποία στάθηκε ως «κλειδί της επιτυχίας» και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Δύο άνθρωποι που έκαναν θυσίες, με επιμονή και υπομονή και τώρα πλέον οι κόποι τους δικαιώνονται. Έχασαν ορισμένες μάχες, αλλά στην πορεία κέρδισαν τον πόλεμο. Και όπως είχε σχολιάσει εύστοχα στο παρελθόν ο Γιώργος Αγγελόπουλος «το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν τη χαραυγή» και ο ήλιος που έχει ανατείλει «καίει» τον κάθε αντίπαλο. Μέχρι τέλους.

Ο Ολυμπιακός έκανε το «3 στα 3» στο Φάιναλ-8, δείχνοντας διάρκεια, συνέπεια, σοβαρότητα και υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στα παιχνίδια του. Έδωσε 3 ματς μέσα σε 3 μέρες, και αν εξαιρέσουμε μόνο ένα κακό (δεύτερο) δεκάλεπτο κόντρα στον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, σε όλες τις άλλες περιόδους κυριάρχησε. Ήταν ισοπεδωτικός. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση ο τελικός κόντρα στο Περιστέρι. Τι να σχολιάσεις όταν το σκορ είναι 11-41 (+30) μόλις στο 16ο λεπτό της αναμέτρησης; Οι Πειραιώτες έπαιξαν άμυνα αλά... Ευρωλίγκα, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο, κυκλοφόρησαν γρήγορα τη μπάλα, έβγαλαν έξοχες συνεργασίες και έδειξαν έμπρακτα τη μεγάλη βελτίωση που έχουν δείξει φέτος στο περιφερειακό σουτ. Και πως να χάσεις έναν τελικό όταν τον ολοκληρώνεις έχοντας 14/29 τρίποντα (48,3%). Και πως να μη νικήσεις, όταν τελειώνεις ένα ματς με 26 ασίστ; Οι Πειραιώτες το κάνουν απλό το να μοιράζεις +20 τελικές πάσες σε κάθε ματς. Δεν είναι.

Ο Σάσα Βεζένκοφ μας έχει συνηθίσει να κάνει τα δύσκολα-εύκολα (20 πόντοι, με 4/5 δίποντα και 4/5 τρίποντα), συνεχίζοντας να αποδεικνύει πως είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ενώ μας άρεσε και η αντίδραση του Άλεκ Πίτερς. Είναι σίγουρο πως δεν χάρηκε που έμεινε εκτός δωδεκάδας στο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Βρήκε όμως το αγωνιστικό κίνητρο στον τελικό και έδειξε την κλάση του. Είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και το απέδειξε. Σημείωσε 26 πόντους, με 8/11 τρίποντα, δείχνοντας και το βάθος που έχει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του. Ο 13ος παίκτης του στον ημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήταν ο πρώτος του σκόρερ στον τελικό κόντρα στο Περιστέρι.

Ο Ολυμπιακός τα θέλει όλα φέτος. Όπως σας έχουμε τονίσει, οι Πειραιώτες την περασμένη δεκαετία, ναι μεν είχαν μία εξαιρετική ομάδα που έπαιξε σε 4 τελικούς Final-Four μέσα σε 6 χρόνια, αλλά στην Ελλάδα δεν πήρε τους τίτλους που του αναλογούσαν. Για διάφορους λόγους. Στο μπάσκετ οι Πειραιώτες δεν έχουν την πολυτέλεια να υποτιμούν τρόπαια και διοργανώσεις και φέτος τα θέλουν όλα! Βρίσκομαι μάλιστα σε ένα κατάλληλο μομέντουμ για να γράψουν ιστορία, για να σαρώσουν τους τίτλους σε κάθε τουρνουά. Κατέκτησαν το Σούπερ-Καπ, έκαναν δικό τους το Κύπελλο, έχουν σερί 11-0 απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο, έχοντας βάλει πλώρη για το ιστορικό δεύτερο σερί νταμπλ, το οποίο δεν έχουν σημειώσει ποτέ στην ιστορία τους. Το βλέμμα τους όμως είναι και στο Κάουνας. Να επιστρέψουν στο Final-Four της EuroLeague και να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αυτός πλέον είναι ο μεγάλος στόχος και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχουν αποδείξει πως φέτος έχουν την ομάδα, την ποιότητα, τους παίκτες, την εμπειρία, το αγωνιστικό προφίλ, αλλά και τους προπονητές, ώστε να τα καταφέρουν.